Greenpeace [777]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Plany budowy obwodnicy Augustowa istnieją przeszło 12 lat, co więcej nie jest to żadna tajemnica państwowa. Każdy mógł się z nimi zapoznać w ciągu minionych lat.

Twój argument jest równie pusty jak gadanie ludzi z Warszawskiego Bemowa jakoby nie wiedzieli że w okolicy ich domów ma biec stołeczna obwodnica, pomimo że plany obwodnicy bemowskiej istniały już za komuny.

W obydwu przypadkach wiedza była, należało tylko po nią sięgnąć.
  • Anonim

No właśnie nie wiadomo jak się zachowa UE a może nawet nakazać wstrzymania budowy, a w ostateczności rozbiórki drogi jeśli powstanie wariant GDDKiA. Oznaczałoby to, że Dolina zostanie zniszczona, a obwodnicy nadal nie będzie.
    Chciałbym zauważyć ,że polska jest w unii i jakieś jej prawa zobowiązują - więc to nie jest tak ,że możemy robić wszystko co chcemy.
    Jeżeli będziemy niszczyć obszar chroniony prawem unijnym to może nam unia cofnąć pieniądze na inwestycje.
    Oczywiście ,że kraje typu Francja płacą te kary ale je na to stać a jak byś nie zauważył w Polsce nie jest tak kolorowo.
    Może i ta kara będzie pokazówką ale mam nadzieje ,że czegoś nauczy i inne inwestycje będą lepiej opracowywane.
    Sytuacja Rospudy nie jest łatwa.
    Już w tej chwili poszło tyle na to kasy plus jakieś referendum za dwa miliony <wstyd>
    Sądzisz ,że polska może jeszcze dużo kasy wydać na tą drogę?
    Po prostu nie lepiej się przyznać do błędu ,że droga jest w złym miejscu i ukłonić się do unii o pomoc w jak najszybszym rozwiązaniu tego problemu.

Jak na razie droga jest budowany w wspólnym odcinku dla obu wariantów.
    W obszarze Natura 2000 można budować od 1 sierpnia do 1 marca - następny minus tej inwestycji.

• kitka

Ja tam wogóle nie rozumiem co to za problem przenieśc tę drogę... Tylko rządowi nie pasuje bo to wkońcu by oznaczało przyznanie sie do błędu...
  • Anonim

Jak dla mnie Unia jest bardziej przewidywalna niż się wydaje. Biurokraci będą się obracać wokół języka zysków i strat.
    Myślę że nie posuną się w groźbach i działaniach poza granicę za którą Unia jako całość straci.
    Nie wstrzymają nam nakładów bo na chwilę obecną to Europa Środkowa jest motorem napędowym Unii.
    Jesteśmy w tej dogodnej sytuacji że jesteśmy Europie równie potrzebni jak ona nam.

Choć z drugiej strony co ja mogę wiedzieć w końcu dopiero kończę Politologię a to że większość moich przewidywań się sprawdza to czysty przypadek; )
  • kitka

A do czego potrzebna jest Europie taka Polska? Rynek pracy dla nas i tak otworzą, a traktują nas gorzej niz inne państw członkowskie...
  • sosnowiczanin

ufff

przeczytałęm wszystko, żeby mieć prawo do głosu przeczytanego :)

byłem na wykładzie architekta dróg - wyliczenia jego (i firm zachodnich jak ktos wspominał) mówią że budowa okrężnej trasy (nie innej obwodnicy - trasy poza augustowem ) mimo już poniesioncych nakładów ciągle sie płaca
    (omijajac cenne siedliska).

mogę podać/ uzupełnic jeszcze wiele argumentów przeciwko drodze budowanej teraz. najwazniejsze jednak wg mnie to:

-organizowanie spotkań w polsce i augustowie, paneli dyskusyjnych.

-niedopuszczenie do działania argumentu siły (buldożerów)
    zamiast siły argumentów.

********** senkju jak przeczytałeś ********

• Anonim

Polska Europie jest potrzebna z kilku względów.
    Polska ma w porówaniu do dekadenckiej "Europy" stosunkowo młode społeczeństwo czyli siłę roboczą.
    Starzejące się społeczeństwa potrzebują kogoś kto będzie na nich pracował a że obecnie w Europie populacja maleje (między innymi za wszechogarniającym biegiem szczurów i spychaniem rodziny na margines)
    Inna sprawa to fakt że w krajach Europy Środkowej i Wschodniej jest stosunkowo duża ilość ludzi wykwalfikowanych w dziedzinach technicznych, podczasgdy na zachodzie odeszło się od tego typu szkolenia zawodowego (cierpią na brak kadry inżynieryjnej co jest niczym innym jak efektem mody na kierunki finansowo humanistyczne)

Wreszcie jest jeszcze jedna sprawa.
    Polska jest prężnie rozwijającym się potężnym rynkiem zbytu (w końcu przeszło 36mln potencjalnych klientów). Dodać warto że w skali Unii w tej chwili rozwija się wschód (czego dowodem jest szalejące PKB w krajach tego regionu) podczas gdy zachód cierpi na stagnację.
    Dla zachodnich firm Europa Środkowo-Wschodnia jest w tej chwili jedynym sposobem na utrzymanie się na rynku.
  • kitka

No ale jak UE nam da karę to i tak bedziemy dla niej pracować, więc chyba raczej nie bedzie mieć skrupułów? To wszystko przez upertośc ludzi u władzy i tych fanatyków z Augustowa którzy nawet nie wiedzą o co walczą... Przecież rozwiązanie jest takie proste... Ominąć Rospudę... Nikt na tym nie ucierpi, a takie przepychanki opóźnią budowę bardziej niż samo wytyczenie nowej trasy...
  • Anonim

Karę wlepi jako pokazówkę, ale nie zrobi tego co niektórzy sugerują. Napewno nie odetnie środków, bo oznaczałoby to jak wspomniałem wcześniej marginalizację krajów nadbałtyckich dla których polskie Podlasie to jedyny region łączący ich z zachodem. Chciał nie chciał ta kasa zostanie; )
  • mokosza

a ja mam nadzieje, ze nie zostanie....:/
  • kitka

I tak lepiej by było jakby jeszcze dopłacili do budowy nowej trasy obwodnicy...
  • mokosza

powinni takie kary dojebac, zeby sie pozbierali i tyle....
  • Anonim

I tak lepiej by było jakby jeszcze dopłacili do budowy nowej trasy obwodnicy...

Bruksela dała jasno do zrozumienia że żadnych dodatkowych funduszy na ten cel nie wyłoży bez znaczenia jaki będzie przebieg trasy.
    Wobez tego jedynym możliwym dofinansowaniem są fundusze dotychczas przyznane. Jednak żeby z nich skorzystać cała droga musiałaby być budowana jako nowy projekt, co za tym idzie ukończenie conajmniej 2 lata później (może dłużej zakładając ciągnące się przetargi). Do tego jak wspomniałem dochodzi jeszcze wypłacenie odszkodowania dla wykonawców za rozwiązanie umowy itp.
    Na dobrą metę różnica jest taka że zrobiliby tą drogę później, bo koszty kary są porównywalne z kosztami rozwiązania umowy z wykonawcami.
    Na coś takiego nikt się nie zgodzi.

> powinni takie kary dojebac, zeby sie pozbierali i tyle....

Mogę się spierać.
    Patrząc ze strony podatnika lepiej by było gdyby te kary były łagodne; )
    Patrząc ze strony rządu jeżeli kara byłaby tańsza od odstąpienia od umowy nie zwróciłbym na nią uwagi.
    Patrząc ze strony UE, patrzyłbym dokładnie tak samo (czyt. przez palce), bo rozwinięcie infrastruktury w rejonie podlasia jest im na rękę.
  • Anonim

Ps.
    Uwagę którą poświęcacie Rospudzie radziłbym zwrócić raczej w stronę działań którym można jeszcze zapobiec, czyli przeciw projektowi S-19.

Moim zdaniem Rospuda jest skazana i tego raczej Bruksela nie zmieni, natomiast lepiej działać tam gdzie to potrzedne niż biadolić tam gdzie i tak wjadą buldożery.
  • Anonim

Aligator twoje podejście jest niewłaściwe. Jeżeli odpuścisz walkę z takiego powodu, że dwa karzełki z Warszawy pokrzyczą to niewiele uda się uratować. Jako rodowity Suwalczanin i częsty bywalec w dolinie Rospudy na pewno nie zrezygnuję z walki. Na tych terenach się wychowałem i chcę aby pozostały nietknięte. I wierzę, że nietknięte pozostaną.

ps: Trzeba coś zrobić z ministrem ds. dewastacji środowiska :/
  • kitka

Jeszcze nie jest za późno. A uważam ze te dwa lata opóźnienia to przesada...