-
Anonim
Czy organizujecie w swoim mieście jakieś zbiorki, akcje wypady? Czy może macie własną stronę internetowa? -
Anonim
Jak coś proszę oto moja http://green-place.blog.onet.pl/ -
Anonim
no w moim mieście było kilka akcji sprzątania miasta i legendarnej skarpy , która miliony lat temu była brzegiem Wisły...ehh teraz ta skarpa wygląda ohydnie... chodzą tam pijacy, zostawiają tony śmieci i powoli powoli skarpa zamienia się w wysypisko... a władze miasta nic nie robią...
ale wracając do tematu, to kilka razy działałam na własną rękę chodząc po łąkach i zbierając do worka śmiecie różnego rodzaju;/ -
Anonim
>Trzepnieta! Mroweczka xD napisała:
>Czy organizujecie w swoim mieście jakieś zbiorki, akcje
>wypady?
Z kumplami zorganizowaliśmy biuro informacji ekologicznej. Poza tym edycja lnianych toreb z logiem: "Zielona Łomża" - do tej pory widzę ludzi chodzących z nimi po zakupy :)
A ostatnio nie kupiłem starego Forda Capri - fascynują mnie stare samochody, ale nie potrzebuję drugiego w domu tylko po to żeby palił dodatkowe litry paliwa i zużywał kolejne litry olejów i innych śmieci. -
-
Anonim
-
Anonim
A co sądzicie aby zrobić w sklepach punkty do zbierania makulatury? albo jakiegoś innego produktu.? Jest jeszcze jedna ważna rzecz nie wiele ludzi chce się dołączyć do pomysłu aby coś zrobić w naszym mieście a naprawdę problem jest duży... Jak ich zachęcić i zwrócić uwagę na problem..? -
Anonim
Rozwiesić ogłoszenia albo dać info w internecie... :-)
Co do zbierania makulatury i odnoszenia jej do skupu - dla większości ludzi jest to zbyt czasochłonne. Dobrze, gdy segregują odpady i wyrzucają je do odpowiednich pojemników na różne surowce, które są już chyba w wielu miastach.
Ja ostatnio jestem zachwycona stowarzyszeniem Ekon, które tak organizują człowiekowi segregację odpadów, że nieskorzystanie z ich (bezpłatnej) pomocy to już jest czyste lenistwo... Oby więcej było takich organizacji. :-) -
sosnowiczanin
a jak działa w większych miastach, bo w mneijszych (opowiadała mi koleżanka z Bierunia) to działa perfekcyjnie - mieszkońcy jeśli segreguja odpady mają resztę odpadów wywiezioną za free
-
Anonim
Niestety u mnie w mieście nie ma tylu pojemników są chyba dwa punkty na 50 000 mieszkancow nie ma może co przesadzać ale dla mnie to mało; / A nasz prezydent miasta nie umie sobie z tym poradzić, a do tego nie zauważa takiego problemu.. Jak można zwrócić uwagę władz miasta???? -
Anonim
Do Sosnowiczanina: w Warszawie działa bardzo sprawnie. W pon. i czw. człowiek wystawia przed drzwi (mieszkamy w bloku) torbę z odpadami, którą wymieniają na pustą. Za darmo właśnie. Naprawdę dziwię się, że nie wszyscy z tego korzystają.
Do Mróweczki: z Twojego bloga wynika, że chodzi Ci o Legionowo. Pochodzę z tego miasta i bardzo często tam bywam. Może mam szczęście, ale w okolicach, gdzie mieszkałam widzę co i raz rozstawione takie pojemniki na posegregowane śmieci. Chyba nie jest tak źle, tylko trzeba poszukać? Wiadomo, że czasami oznacza to mały spacer... No ale może tam, gdzie Ty mieszkasz, jest inaczej. -
mokosza
jesli chodzi o moje miasto... hmmmm
po pierwsze nie da sie segregowac odpadow, bo nie ma na to pojemnikow;/
po drugie niby jest pojemnik na papier ale tylko dla formalnosci, bo wystarczy spojrzec jak wszystkie smieci tak z normalnego jak i tego wsypywane sa do tej samej smieciarki...
po trzecie wkolo mojego miasta jest kupa malych wiosek, z ktorych smieci laduja w lesie;((((((((((
nie mydlcie oczu... tak jest w malych miescinach i jeszcze dlugo sie to nie zmieni:/ -
mokosza
oczywiscie da sie to zmniejszyc, ale to bedzie bardzo dlugotrwaly proces.... -
Anonim
Dag: Może masz i racje nie znam aż tak dobrze całego Legionowa ale wiem ze ludzie skarżą sie na to ze nie ma pojemników na szkło, papier i plastik... więc coś z tym trzeba zrobić
No i właśnie ja jeszcze sie zastanawiam czy jak już będę miała ludzi to nie podążyć trochę tropem kiełasa. z tymi torebkami to bardzo dobry pomysł tylko np. torebki papierowe każdy by mógł je kupic przy kasie za koszt produkcji< A właśnie one nie będą przyczyniały sie do ścinania drzew bo będą z odzysku makulatury> -
Anonim
o przepraszam pomyłka... nie Kiełasa tylko Kefasa przepraszam bardzo.. -
sosnowiczanin
-
marcin.
-
Anonim
Ekon zbiera papier, plastik, szkło, metale plus baterie.
Nie mam samochodu, więc moje pytanie może zbrzmieć glupio: czy w Polsce jest nakaz, żeby wszystkie samochody miały katalizatory? -
marcin.
jest... kazdy samochod ma jak wyjezdza z fabryki... ale!!
1/ jest ustawa zeby go wymieniac co 2 lata.. nikt tego nie robi! nikt!!
ludzie jezdza na lysych oponach a co dopiero na 15 letnim katalizatorze.
2/ samochody rajdowe i wyscigowe ich nie maja bo to wzieksza ich mase przez co zabiera mocy (wieka roznica pare kilo w ta czy we ta) i sa slabsze efekty dzwiekowe z wydechu -
Anonim
>Marcin! napisał
>2/ samochody rajdowe i wyscigowe ich nie maja bo to wzieksza
>ich mase przez co zabiera mocy (wieka roznica pare kilo w ta
>czy we ta) i sa slabsze efekty dzwiekowe z wydechu
Różnica masy nie ma wpływu na moc, tylko na przyspieszanie i ew. zużycie paliwa.
Katalizator powoduje zmniejszenie mocy, ale dlatego, że utrudnia ucieczkę spalin z silnika. -
marcin.
są tacy co musza sie koniecznie wysikac przed startem bo beda miec do siebie pretensje ze obciazaja woz :)