- 1
- 2
-
Пaшa
więc tak. co to jest, to chyba każdy mniej więcej się orientuje. w końcu media bez przerwy o nim trąbią. Wiedzcie, że:
-> efekt cieplarniany, to zjawisko naturalne i występuje na Ziemi dłużej, niż jest tu człowiek. Ludzie nie mogą więc go stworzyć, mogą jedynie zwiększyć, ale o tym później;
-> gdyby nie e.c., na Ziemi średnia temperatura nie wynosiłaby 288K, a 255K(nie 15 stopni Celcjusza, a minus 18). Jak łatwo wyliczyć, różnica to 33 stopnie celcjusza.
-> no i najważniejsze. gazy cieplarniane i ich wpływ na e.c.:
gaz przyroda człowiek razem
H2O 94,99% 0,00% 95%
CO2 3,50% 0,12% 3,62%
N2O 0,90% 0,05% 0,95%
CH4 0,29% 0,07% 0,36%
CFC,inne 0,03 0,05 0,07
razem 99,71% 0,29% 100%
0,29% - to wpływ człowieka na efekt cieplarniany!!!
-> ocieplenie klimatu? Zmiany temperatury powietrza globalnie, średnia dla wielolecia:
w lipcu: delta t - 0,03 stopnia C/10 lat
w styczniu: delta t - 0,13 stopnia C/10 lat
przedstawiam dane, a wnioski pozostawiam Wam samym :> -
Anonim
>pasza napisał
>-> ocieplenie klimatu? Zmiany temperatury powietrza
>globalnie, średnia dla wielolecia:
>w lipcu: delta t - 0,03 stopnia C/10 lat
>w styczniu: delta t - 0,13 stopnia C/10 lat
>
>przedstawiam dane, a wnioski pozostawiam Wam samym :>
to podaj jeszcze dla jakiego wielolecia - potem to wielolecie rozbij na 10 równych okresów i podaj kolejno dla nich jakie były zmiany C/10 lat. -
Пaшa
a Ty przeliteruj swoje imie, potem podaj liczby przyporządkowane każdej z nich od tyłu, pierwsza spierwiastkuj i pomnóż przez dwa, a wszystkie kolejne podziel przez siebie i dodaj do stu, następnie licząc całkę wielomianu 4 stopnia, gdzie kolejnymi parametrami przy x beda obliczone wcześniej wartości). Calkę podnieś do potęgi -e, a nastepne zlogarytmuj.
i jak już z tym sobie poradzisz, to wyjaśnij mi sens dzielenia na równe okresy. -
Anonim
>pasza napisał
>a Ty przeliteruj swoje imie, potem podaj liczby
>przyporządkowane każdej z nich od tyłu, pierwsza
>spierwiastkuj i pomnóż przez dwa, a wszystkie kolejne
>podziel przez siebie i dodaj do stu, następnie licząc
>całkę wielomianu 4 stopnia, gdzie kolejnymi parametrami
>przy x beda obliczone wcześniej wartości). Calkę podnieś
>do potęgi -e, a nastepne zlogarytmuj.
>i jak już z tym sobie poradzisz, to wyjaśnij mi sens
>dzielenia na równe okresy.
żeby zobaczyć jaka jest dynamika zmian.... znasz takie pojęcie?
-
-
Anonim
Szczerze powiedziawszy to nawet jeśli wyliczysz dynamikę nie będzie to miało wielkiego znaczenia. Jeżeli dane są bieżące czyli z ostatniej dekady to realnie rzecz biorąc nie ma co się przejmować dynamiką wzrostu bo na chwilę obecną wzrost ilości fabryk i kopcących elektrowni węglowych nie będzie tak dynamiczny.
Co więcej zakładając obecny kurs gospodarki światowej możemy się spodziewać spadku emisji gazów cieplarnianych z powodu nadciągającego w USA kryzysu gospodarczego. Szacunkowo za ok 5-10 lat USA popadnie w kryzys porównywalny, lub nawet większy niż w latach trzydziestych. Oczekiwać można że w związku z tym gospodarka światowa odczuje dość poważny wstrząs.
Rezultat to zmniejszenie produkcji, wydobycia i wreszcie zapotrzebowania na energię.
Ryzyko: Feudalizm :) -
Anonim
>Aligator napisał
>Szacunkowo za ok 5-10 lat USA popadnie w kryzys
>porównywalny, lub nawet większy niż w latach
>trzydziestych. Oczekiwać można że w związku z tym
>gospodarka światowa odczuje dość poważny wstrząs.
>Rezultat to zmniejszenie produkcji, wydobycia i wreszcie
>zapotrzebowania na energię.
Nie zapominajmy że mamy jeszcze Chiny i Indie, które ładnie pracują na miano największych trucicieli.
-
Пaшa
> Kefas napisał
>żeby zobaczyć jaka jest dynamika zmian.... znasz takie
>pojęcie?
mozliwe, ze znam. ale jest bez sensu, bo dynamika zmian nie jest przewidywalna, nie przedluzysz sobie kreski na wykresie, zeby odczytac, co bedzie za 100 lat. na to wplywa zbyt wiele czynnikow. poza tym, tak jak pisal aligator swiatowa emisja bedzie sie zmniejszac.
jak na razie najwiekszym emitorem faktycznie sa stany. bo, jak pisalem juz gdzies wczesniej nie podpisali protokolu z Kioto.
ale wg. mnie, to tylko kwestia czasu i usa tez beda pod naciskami organizacji pozarzadowych i onz ograniczac emisje co2,
w Polsce np. obowiązuje, za przeproszeniem, od chu** dyrektyw ograniczajacych emisje, a dodatkowo mamy zobowiazania z 92r. z szczytu Ziemi w Rio i protokół z Kioto.
okazuje się nawet, że sytuacja Polski jest lepsza niż starej 15, bo mamy jeszcze limit w stosunku do ograniczajacych nas wartosci. A cala UE takze sukcesywnie zmniejsza emisje CO2.
co do chin i indii, to racja, poaptrzcie:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospoda...
"rzedsiębiorcy proponują przenoszenie zakładów do Chin" heh -
Anonim
Też bym się nie martwił.
Gospodarka światowa to system naczyń połączonych.
Na chwilę obecną być może się rozwijają, jednak jeśli padnie rynek amerykański (ok 150 mln potencjalnych klientów kupujących towary made in China) to zamkną fabryki w Pekinie.
Patrz realnie, brak popytu i maleje podaż. Kto będzie utrzymywał fabrykę jeśli nie może sprzedać butów?
Wychodzi na to że globalizacja sama zje swój ogon; )
Ciekawa może być sytuacja w Europie bo niewątpliwie jeśli USA padną to u nas będzie czkawka. Najprawdopodobniej nie tak silna jak ich uderzenie o ziemię ale jednak.
Pytanie co wtedy zrobi UE? Czy będzie importować z Chin i zwiększać bezrobocie u siebie (co za tym idzie staczać się za USA) czy raczej wstrzyma import i zacznie się zamykać (to bardziej prawdopodobne rozwiązanie). -
sosnowiczanin
o tak, USa padną za 10 lat.
słyszałem o modzie na Marksa, do diaska.... żeby rozsądni ludzie gadali takie głupoty ...
Death to America ! -
Пaшa
ja to akurat nie jestem w stanie przewidzieć, co będzie się działo z gospodarka usa..
ale mam świeże info, z 5 sierpnia:
http://www.ekoportal.eu/Ekoniusy/Zw...
usa tez obnizaja emisje CO2 -
Пaшa
-
sosnowiczanin
ale konsumpcja rośnie, wszędzie.
jak więc zuzycie surowców ma spadać ?
(owszem nowe technologie pomagają, ale jednak .. ) -
Anonim
Kryzys gospodarczy objawia się między innymi zmniejszeniem konsumpcji.
Co do USA nie trzeba być Marksistą żeby zauważyć że już są niewypłacalni a ich zadłużenie rośnie z prędkością 1 mld USA dziennie; )
Kryzys nastąpi, nie wiadomo tylko do końca kiedy :) -
Anonim
No dobra chyba zmienię pogląd na temat CO2 :)
Jestem świeżo po "Niewygodnej Prawdzie"
Polecam wszystkim normalnie film masakra :D
http://www.climatecrisis.net -
X/Apis
Jak wybuchnie któryś z 31 superwulkanów, jeden jest w Yellowstone i ma 30 na 70km średnicę to nastanie zima nuklearna i ocieplenie zostanie schłodzone, więc jak będzie graniczna temperatura ciepła to zrzucić atomówkę do takiego wulkanu i się zbilansuje. -
Anonim
Wiesz chciałbym być aż takim optymistą. Z tym że problem jest k*** poważniejszy niż wydaje się nam wszystkim. Tutaj nie chodzi już o nasze dzieci czy wnuki ale o nasze życie za 10-20 lat.
Szczerze powiedziawszy to jednak nawet Al Gore jest optymistą.
Zakładając że za ok 10 lat rejony okołozwrotnikowe całkiem zpustynnieją to gdzieś ci ludzie zaczną uciekać (patrz Europa). Obawiam się że to nic dobrego nie wróży; ) -
X/Apis
Ja nie widzę sensu swojego życia i jest wielu ludzi chcących umrzeć, uwierz mi.
Poznaj historię ludzi z depresji, spójrz na przygnębiające awatary wśród moich znajomych, przeczytaj ich profile.
Niektórzy z nich są w psychiatrykach, samo-okaleczają się, nie chcą na siebie patrzeć.
W pewnym sensie wróży coś dobrego, będzie koniec wszelkich cierpień, również zwierząt o które tak dzielnie walczycie jak i ludzi, którymi należy się wstydzić, jak i tymi w porządku co też cierpliwie znoszą męki codziennego życia...
Ziemia odetchnie po raku, którym są ludzie...
Ludzie sobie sami też zadają cierpienia i o tym też nie należy zapominać...
Nareszcie skończy się horror wielu istnień na naszej planecie...
Czy wiecie, że u rekinów jak są bliźniaki to walczą na śmierć i życie już w brzuchu matki?
Czy wiecie, że niektóre osobniki ptactwa mają narządy gwałtu?
Czy wiecie, że zwierzęta rozszarpywane przez te drapieżne też cierpią?
Czy wiecie, że znaleziono reaktor atomowy wytworzony przez naturę i to sprzed wielu lat?
Czy wiecie, że w Kongo to nawet dzieci walczą na śmierć i życie, a organizacje typu NATO nic nie robią a w wielu mediach jest cisza?
Albo, że w Kongo też, zamiast jeść, ćpają i nawet ksiądz chodzi naćpany by nie zwariować w tym piekle?
Koniec Świata był wielokrotnie przewidywany i...?
Żyjemy!
Masz raję, że problem jest poważny, lecz czy ludzie nie są zbyt głupi?
Jak ich nakłonisz?
A jeżeli okaże się, ze doczekamy końca swych dni, to czy nie szkoda naszego zdrowia?
Nerwy też skracają życie.
A jeżeli miałoby się udać i do niczego by nie doszło, nie chciałbyś widzieć, że się myliłeś?
Kiedyś czytałem, że jeden wybuch nuklearny może spowodować koniec całego życia na ziemi i gwałtowne zmiany w klimacie i co?
Rosja zrobiła testy nowej bomby, jeszcze potężniejszej i nic.
Dlatego wolę być optymistą, gdyż może zobaczę coś cudownego i znajdę jeszcze sens życia?
Po za tym udowodniono, że optymistom mniej złych rzeczy się zdarza niż pesymistom.
;) -
kitka
>Raktor napisał
>Czy wiecie, że znaleziono reaktor atomowy wytworzony przez
>naturę i to sprzed wielu lat?
Nie wiem, a gdzie mogę o tym poczytać? Ciekawe.
A co do rekinów. Z tego co ja wiem. To walczy w łonie matki kilkanaście rekiniątek i najsłabsze są zjadane lub przeżywa tylko najsilniejsze. -
X/Apis
Zgadza się, a o reaktorze to wyczytałem w jednym z pism naukowych Świat Nauki czy Wiedza i Życie, teraz nie pamiętam, gdyż zaczyna to być już jakiś archiwalny numer, jak znajdę dam znać. -
Miki
>Ja nie widzę sensu swojego życia i jest wielu ludzi chcących umrzeć, uwierz mi.
To przestań słuchać Dead Can Dance, a zacznij je słyszeć; )
- 1
- 2
|
|
Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...