Greenpeace [777]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • X/Apis

Dead Can Dance to świetna muzyka i nie dlatego, ale dzięki za poprawianie mi humoru.
    ;)
  • Anonim

No i sprawę psychowampira mamy z głowy.
    Temet natomiast mi ostatnio powrócił. Czytam troszkę o tym i owym i dochodzę do dość dziwnych wniosków.
    Ostatnio jest dość głośno o sprawie handlu "punktami emisji C02".
    Ku przypomnieniu W Kioto każdy z podłączających się pod protokół zobowiązał się do zmniejszenia emisji.
    Generalnie spoko emisja została zmniejszona w Polsce w stopniu większym niż wymagano, żadne sankcje nam nie grożą itd.
    Pojawia się jednak inny problem. Obecnie trwają negocjacje na temat odsprzedania polskich limitów krajom wysoko rozwiniętym i szczerze powiedziawszy, gdy na to patrzę bardzo mnie to niepokoi.
    Jest oczywistą oczywistością (lubię ten zwrot :P) że jeśli chcemy rozwijać Polskę (wiem że niektórzy "buisnessmani"chcą kraju 3-ciego świata bo będą mieć tanią siłę roboczą, ale mi raczej na tym nie zależy) to tych punktów nadwyżkowych będziemy potrzebować żeby sami kar nie płacić.
    Dążenie "ekonomicznych ekspertów" do spieniężenia tych "punktów" moim zdaniem graniczy głupotą, sabotażem, bądź po prostu łapownictwem.
    Nie uważacie że coś tu jednak jest "nie halo"?
  • Anonim

Jest jeszcze jeden wątek który mnie zastanawia.
    Skoro tak otwarcie handluje się limitami emisji, to dlaczegoby nie handlować "neutralizacją CO2"?
    Pomysł jest dość prosty.
    Wyliczyć ile CO2 pochłania hektar lasu, po czym na forum międzynarodowym za pieniądze zobowiązywać się do neutralizacji pewnej ilości "jednostek" CO2 poprzez zalesianie terenu.
    To ile "surowca" pochłonie w ciągu roku np hektar lasu sosnowego da się wyliczyć.
    Pieniądze można pozyskiwać z różnych źródeł, składek państw uznających porozumienie, kar naliczanych za przekroczenie limitów oraz innych takich.
    Bardzo szybko okazałoby się że procentowy poziom zalesienia w poszczególnych krajach rośnie.
    Byłoby to również rozwiązanie idealne dla państw utrzymujących się z wyrębu lasów równikowych oraz państw słabiej rozwiniętych.
  • Пaшa

hmmm
    nie mam czasu teraz, w wolnej chwili odpowiem, a Tobie radzę w międzyczasie poduczyć się w zakresie ekonomii środowiska; p
| |

Nic dodać nic ująć. Organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną środowiska. http://www.greenpea...

Fotki

Miejsca grona (0)