Greenpeace [777]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kasia_olsztyn

Jak w sposób ekologiczny pozbyć się starych żarówek energooszczędnych? Pytałam o to nauczycielki biologii z mojego liceum. Powiedziała, że do pojemnika na szkło, bo mają hel, który nie jest szkodliwy. Czy ktoś to może potwierdzić?
    Mam jeszcze problem ze starym telewizorem. Sklepy powinny przyjmować stary sprzęt, ale tylko gdy się kupi nowy. Co zrobić, gdy po prostu chcę wyrzucić stary? Czy w Olsztynie jest miejsce, gdzie można go zanieść?
  • Grzesiek

Do pojemnika na szkło wyrzucamy tylko opakowania szklane, także pogratuluj pani nauczycielce wiedzy. Jeśli chodzi o odbiór elektrośmieci to gmina powinna zorganizować punkt odbierania odpadów niebezpiecznych, niestety nie znalazłem żadnej informacji na stronach Olsztyna o taki punkcie, ale myślę, że odpowiedź znajdziesz u tego kolesia:

Zdzisława Kozak
    Inspektor d/s ochrony środowiska
    tel. 34 3285 077 wew. 26
    zkozak@olsztyn.ug.gov.pl
  • Anonim

Każdy sklep sprzedający telewizory ( i inne) ma obowiązek odebrania elektrośmiecia bez względu na to czy kupujemy coś nowego czy nie... I mogą gadac w sklepie, że nie odbiorą, bo nic nie kupujesz, to wtedy pomachac im trzeba przed nosem ustawą o odpadach:)
  • Grzesiek

chyba jednak gosiek się mylisz; ]
  • Anonim

dlaczego tak uważasz? przeciez wyraźnie w ustawie jest napisane, że ma obowiązek nieodpłatnego odebrania elektroodpadu, tego samego rodzaju, który sprzedaje...
  • sosnowiczanin

hura ! chyba problem sie rozwiązał !
    czyżby przedsiębiorcy czytali grono ?

http://www.zuzyteswietlowki.pl/
  • Anonim

Nie wiem czy zauważyliście no reklamy: dziewczynka przytulona do drzewa!to jest reklama dotyczące właśnie odpadów rtv, agd, świetlówek itp. Poszperałam w necie i nawet znalazłam linka http://elektrosmieci.pl/

Jest tam lista punktow zbiórki odpadów dla każdego województwa!!
  • sosnowiczanin

to te akcje są chyba skoordynowane
  • Anonim

może nie tyle skoorydynowane, co poprostu znalazła się firma ktora się tym zajęła:D

Ale to dobrze, szkoda tylko że tak mało osób z tego korzysta...
  • Anonim

czy macie takie samo wrażenie że ta reklama (wspomiana wyżej przeze mnie) będzie dotyczyła świetlówek??bo ja nie...
  • sosnowiczanin

to znaczy że może byc dobra :P
  • mały wredny viciaq

a jak chcialam pozbyc sie starej drukarki to NIKT nie wiedzial gdzie ja mam ja wyrzucic ==

chodzilam po absolutnie wszystkich sklepach z elektronika i komputerami i nikt nie chcial jej ode mnie wziasc (co jest zgodne z ustawa...) ani nikt nie wiedzial gdzie aj to mam oddac!

teraz juz wiem tylko troche za pozno _-_'

anyway: ustawa to sobie mozesz machac, ale dobrze ja przeczytaj :] sklep musi przyjac zuzyta zarowke, drukarke, lodowke itp. jesli kupujesz u niech nowa w tym samym czasie. czyli stare na nowe.
  • sosnowiczanin

anyway: ustawa to sobie mozesz machac, ale dobrze ja przeczytaj :]

to jedna z gorszych ustaw jakie powstały :)
  • X/Apis