-
ThanatoS
-
Anonim
Coś widzę że to raczej krążenie wokół tematu a nie realne działania, ale może mi się tylko wydaje; ) -
ElixiR
mysle ze robia to bo musza konieczosc uchronienia sie przed kryzysem energetycznym z powodu zbyt duzego udzialu wegla w energetyce Polski...jesli nie zaczna tego robic szybko za pare lat prad moze u nas kosztowac pare razy wiecej albo moze go nawet zabraknac gdyz nie bedziemy mogli go wyprodukowac ze wzgledu na normy emisji spalin...a poza tym jak dobrze pomysla to unia na to hajs -
Anonim
Mi się wydaje że to nawet nie jest konieczność robienia czegokolwiek. Od pewnego czasu obserwuję jak rząd oraz lokalne władze Warszawy (Gronkiewicz-Waltz) nie robią nic poza sabotowaniem rozwoju regionalnego.
Przykro mi to mówić ale to co widzimy w zapewnieniach ni jak się ma do rzeczywistości.
Rząd znów szuka oszczędności nie tam gdzie powinien.
Największymi konsumentami energii i paliw jest obecnie transport i usługi.
Średniej wielkości centra handlowe żrą ilość prądu porównywalną z wielkimi kombinatami przemysłowymi. Transport prywatny przepala codziennie tysiące ton paliw produkując CO2.
To są sektory na których rząd powinien się moim zdaniem skupić.
Zapewnić szeroki dostęp do sieci kolei podmiejskich, opodatkowanie pojazdów wysoko-pojemnościowych, przerzucenie tranzytu na szyny, lobbowanie za wprowadzeniem nowoczesnych silników elektrycznych w miejsce używanych do dziś lokomotyw i zespołów trakcyjnych z lat 60. Te czynności w znacznie większym stopniu przyczyniłyby się do ograniczenia emisji CO2 niż parę "przydomowych" wiatraków których budowa i eksploatowanie dodatkowo obciązy przeciętnego podatnika świadczeniami na rzecz państwa z tytułu "własnego pozyskiwania energii". -