-
Karolina
dużo słysze o tym ze:
1) happysad ma zajefajne texty i w ogole muze spoko, ogólnie niesamowita zajawka
2) to jakiś kicz, xero pidżamy tylko słabsze...
kumpel dał mi juz jakiś czas temu płytke z ich muza....wkręciłam sie, b. mi sie podoba...
a co Wy sądzicie o muzie i tekstach happysad? -
Anonim
Muzyka dla mnie bardzo fajna choć narazie jedna płytka tylko i zobaczymy czy nie będą się powtarzać za bardzo na następnych (choć a koncertowego grania zapowiada się ok), skoczna, miła przyjemna :) co do tej PP to mnie nudzi takie gadanie, mówić o xero to już kompletne przegięcie, a że niektóre dzwięki mogą być podobne... a weź i spróbuj byc oryginalnym i wymyśleć coś nowego :P taka jest moja odpowiedz :) Oni mają swój styl i tyle.
Teksty to dla mnie bardzooo mocna strona happysad, chyba że ktoś szuka czegoś prostegoooo i nieskomplikowanego jak budowa cepa. Dla mnie ogólnie bomba :) -
Lidia.
zgadzam sie :)
happysad ma swietne teksty, wiekszosc, mimo milej, skocznej muzy porusza cos powaznego. ogolnie slucha sie tego bardzo milo, nawet mojej matce sie podoba; ) -
olaszka
ja mam do hs takie podejscie, że to jest naprawde świetna, pełna ciepła muzyka. ja się przewijam przez rozne klimaty i naprawde cos takiego co tworzą chłopcy z hs jest bardzo potrzebne. quka pisze niesamowite teksty, a muzyka jest chwytliwa i sympatycznie sie przy niej skika na koncertach; D -
-
Karolina
-
Temidka
gdyby zebrać teksty części piosenek, można by stwierdzić, ze mają monotonną tematykę. ale happysad tak niesamowicie ubiera w słowa te monotonnna tematykę, że teksty stają się naprawdę wspaniałe; ) -
pafcio
jesli juz xero pidzamy to duzo lepsze... ja 90% piosenek pidzamy nie moge zniesc bo teksty sa takie hmmm nieciekawe. a happysad no bywa nierowny tesz, ale gdzie indziej sie znajdzie takie perelki jak psychologa, czy poczatek ja do ciebie,, juz nie mowiac o tym jaka radocha na koncertach;) -
Don't smoke
No tak, teksty faktycznie świetne... w porównaniu z niektórymi panczurowymi, czy ska zespołami. Czeskie rymy tylko z trzy razy na pioesnke - nawet nie tak źle...
Ja broń Boże nie twierdzę, że HS jest przez to w jakikolwiek sposób gorsze, o nie. To jest akurat tego typu zespolik, któremu, nie oszukujmy się, mądre teksty potrzebne do niczego nie są. Proste słowa, muzyka na jedno kopyto... efekt: moim zdaniem całkiem niezły, w końcu z jakiegoś powodu HappySad bardzo lubię. Ale mówić, że teksty HSów są chociażby "przeciętnie dobre", to jednak mijanie się z prawdą.
Co do porównania z Pidżamą. No Pidżama faktycznie też słów górnolotnych nie ma , ale im się raczej nie zdarzają "zgrzyty", które w HS są niestety na porządku dziennym. Pomijam już, że w tekstach PP po prostu więcej się dzieje i znacznie mniej jest pretensji do "bycia mądrym".
"ostatni raz widzialem cie
zaraz przypomne sobie gdzie
to bylo chyba na miescie"
"zabierz mnie gdzie wszystko ułożone
jak policyjny pies"
"Mamo nie wiem czy ty wiesz
Że nie martwi mnie
niskie PKB" -
margot
niektóre teksty mają dziwne, owszem
"jak korzystać z szaleństwa,
bez czy w pasach bezpieczeństwa"
ale ogólnie ich teksty i muyska do mnie trafiają. Mogę ich słuchać godzinami; D -
olaszka
nie no, do tekstu o pasach nie można się przyczepić. uważam, zę naprawdę dobra metafora. -
malenstvou
popieram :) mi w ogole odpowiada i ich muzyka i teksty... niektore sa zaiste blyskotliwe :)))
"niewazne
ze kiedy przysypie cie wyciganiesz obie rece
zanim znajda cie ktos obetnie ci je..."
bardzo luuubie :) -
Karolina
-
pafcio
tekst o pasach troche prostacki, podobnie jak 'noc jak kazda inna'.
ale 'ja do Ciebie'? to przeciez perełka:
Nieproporcjonalnie wiele
rzeczy nas dotyczy
które mało nas obchodzą
Chyba więcej szczęścia mają
nie co ci się rodzą
a ci co umierają
Tamci wynaleźli bomby
Ci niezrozumiałe akty prawne
Trudno to wszystko zrozumieć
Trudno w to wszystko uwierzyć naprawdę
To mówię ja do Ciebie...ja do ciebie, ja do ciebie...
Wokół tyle jest przestrzeni
Co z tego kiedy ludzi jest za wiele
Jednoznacznie trudno orzec
Którzy to wrogowie
A którzy przyjaciele
Jedni wciąż się uśmiechają
Inni wypytują o rzeczy mało ważne
Trudno to wszystko zrozumieć
Trudno w to wszystko uwierzyć naprawdę
To mówię ja do Ciebie...ja do ciebie, ja do ciebie...
Wiec niech mi nikt tu juz nie gada. z tekstow pidzamy to wreszcie nagrali pierwszy ktory da sie sluchac - ten o dziewczynie ktora boi sie milosci (czy cos w ten desen).
-
Lidia.
nikt tak pieknie ni emowi, ze sie boi, milosci :)
genialny kawalek :D
ale teksty hs sie nawet mojej mamusce podobaja; ) -
Anonim
"Jak ja kocham to miejsce.. tu jest tyle policji, czuję się bezpiecznie" - ten tekst fajnie podsumował opolskie Piastonalia - co 100m policjant a grupka dresików zdąrzyła obrzucić kostką brukową trzy akademiki i ogólnie wszystko co było w pobliżu. Oczywiście oddalili się w "nieznanym kierunku".
BTW: happysad zrobili większe wrażenie niż wczoraj grający Hedone czy Hey z Nosowską, która sprawiała wrażenie conajmniej naćpanej. -
Kaszmir
właśnie!!!! czekałam na to aż ktoś powie o piosence "wrócimy tu jescze" . na koncercie dowiedziałam sie, że jest to piosenka o ich rodzinnym mieście. klimat jest niepowtarzalny i kojarzy mi sie to z koncertem!!!! krzyczalismy tą piosenke a Happysad dawał z siebie moc!!!! -
Karolina
-
Paulina
i PP i HS mają naprawde dobre teksty.
Grabaż owszem pisze dość, hmm, powiedzmy nietypowo, specyficznie.
ale to taki styl.
muzyka chwytliwa.
mój znajomy określił muzykę HS jako 'słodko- pierdzącą'.
być może, ale teraz mało który artysta sili się na ambitne txty, choć to wcale nie oznacza że HS czy PP należy uznać za komercyjną.
w textach jednego i drugiego zespołu mozna znaleść wiele trafnych metafor, porównań i innych interesujących środków stylistycznych.
pozatym, kto był na koncercie HS ten wie jak reaguje publiczność.
a wers 'kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło...' zna absolutnie każdy.
thank you. -
kate
-
madziaq
co do fragmentu:"co obchodzi cie jak korzystam z szalenstwa bez czy w pasach bezpieczenstwwia" jak dla mnie jest wrecz genialny.
ale.. jak pierwszy raz uslyszalam hs od razu nasunela mi sie mysl "to prawie jak pidzama" a ze pidzama gra dluzej to wg mnie porownania sa wlasnie hs do pp a nie na odwrot... i szkoda ze maja tak malo kawalkow... kazdy koncert to samo.. ale zespol fajny.