- 1
- 2
-
Anonim
Poszukując natchnienia trafiłem i tutaj...
Jeżeli zdobyliście juz jakis STOPIEŃ INSTRUKTORSKI zapraszam do podzielenia się ciekawymi zadaniami. Da to nowe spojrzenie dla zasiedziałych; ) członków KSI (no może jeszcze nie takich starych jak ja).
Będę pierwszy. Moim zadaniem swego czasu na Harcmistrza był udział w Wyborach Samorządowych. O wynikach nie powiem, bo to już łamanie ustawy o ochronie bla bla bla...
Czekam na Wasze zadania! -
ja na pwd w ramach wyczynu mam przejechać maraton na rolkach.. w ogóle mam troche pokręconą próbę
-
karol
na chwile obecna to ja jeszcze jestem na etapie ustalania tych zadan; ) -
Anonim
Cinek... ale wyczyn to chyba nie na te stopnie wiesz? wydaje mi sie, ze wyczyn jest na HO moze ewentualnie na HR. czy oby na pewno masz dobrego opiekuna? nie chce sie wpierdzielac, ale jak do mnie napiszesz to podam ci swietna tabele pomagającą sprawdzic, czy masz dobrze rozpisaną próbę. swierzo z CSI ZHP wzięte, więc polecam serdecznie!
a do kolegi tuz nade mną... stary! czytaj uwaznie co jest napisane! JAK JESZCZE NIE MASZ SIE CZYM PODZIELIC TO NIE SPAMUJ!!!
zycze rozsądku, bo szukam rozsądku! -
-
karol
Pelikan - jeśli już do koleżanka, i nie trzeba krzyczeć, do wszystkich innych też tak podchodzisz? krzykiem? -
karol
Pelikan - jeśli już to koleżanka, i nie trzeba krzyczeć, do wszystkich innych też tak podchodzisz? krzykiem? -
Anonim
Chciałam druhu zauważyć, że "nad druhem" to koleżanka, a nie kolega :)
Co do opiekunów prób to wydaje mi się, że oni czesto po prostu "są" i na tym kończy się ich rola... a to chyba nie tak ma być... :(
Wiem, że to nie elegancko wcinać się w czyjeś "pogaduszki", ale jeżeli druh byłby tak uprzejmy i mi przesłał tę tabelę, to bylabym wdzięczna, bo rozumiem, że jest to tabela do wszystkich stopni?! (justyna_141wgz@o2.pl) Z góry dziękuję, ułatwi mi to pracę w sprawdzaniu prób moich "podopiecznych" :)
pozdrawiam -
panie pelikanie, Rzeczywiście, to jest na HO, pokićkało mnie się, o tyle mnie to zmyliło że żeby zamknąć PWD to trzeba zamknąć HO :D ściśle na PWD to zajmuję się redakcją regulaminu sprawności harcerzy SH i przygotowuję kurs zastępowych dla 2 środowisk..
a co do mojego opiekuna to niestety i na szczęście jest nim komendant hufca.. i nie dość że jest wymagający to jeszcze męczy mnie i pogania raz na miesiąc także pod tym względem mam dobrze. -
szmatan
a ja wlasnie mam otworzoną próbe na pwd. no i co tam... dokumentacje z prowadzenia obozu.. strona internetowa drużyny... strona internetowa rajdu swietokrzyskiego... (zapraszamy na piata trase) i obsługa na rajdzie. a czy bedzie cos jeszcze... zobaczymysam jeszcze dokladnie nie wiem- chyba jakas praca metodyczna -
*M
A wyczyn nie jest wymaganiem próby wędrowniczej ...
:-)))
Pozdrowionka
M -
*M
Przykłady realizowanych prób w moim hufcu znajdziesz tu:
http://www.otwock.zhp.org.pl/hufiec...
Polecam.
Pozdr
M -
Anonim
- heh, za kolege/kolezanke przepraszam.
- za druha... powinienem sie obrazic. jestesmy tu prywatnie i mowmy do siebie na ty; ) mysle ze wystarczy w zupelnosci.
- tabelkę podesle jak dotre do domu, nie ma problemu; )
- o wyczynie... do tej pory był wyczyn w ramach próby HO i nadal jest. mozenie jest to napisane bezposredniow regulaminie, ale kazdy wedrownik (HO) powinien osiągnąć swoj zyciowy wyczyn, tak jak kazdy wedrownik (HR) powinien osoiągnąc sukces... jego sukces (nie zaznaczam jaki, ale coś dla niego prywatnie)
- V trasa świętucha... mniemozna spotkac na Jedynce. pozdro dla Łebka; ) hehe, ja polecam trasy nnr 1,2,3 biwakowe są najlepsze, dają w kość i uczą pokory, ale to temat na osobny wątek jak ktoś ma ochotę załozyc to zapraszam. na pewno coś dołoże od siebie. http://www.trasa1prv.pl tak na przyszlosc; )
do zobaczenia na szlaku! -
karol
ok :]
ja również przepraszam, jeśli rzeczywiście tak zle zrobilam, ze sie odezwalam... chcialam sie tez niejako wyznac w zadan na te probe, moja juz jest w sumie po jednych z ostatnich poprawek, wiec moze az tak do konca zle nie pisalam; ) moze zle sformulowalam... na moje szczescie, nieszczescie, opiekunem rowniez bedzie komendant hufca... -
Anonim
Justyśka... a co znaczy "Twoi podopieczni"? zaciekawiło mnie to bardzo. Mozesz mi odpowiedziec? nawet na priv jak nie przy wszystkich; ) a tabelka zaraz potem poleci do Ciebie; ) -
Lady Nat
Nie żeby coś, ale ja kurs zateępowych dla dwóch hufców robiłam na samarytankę....Hm....ja bym chyba na Twoim miejscu jednak spojrzała na te tabele, Cinek...:PP -
Anonim
robiąc samarytankę mialas lat ok. 15-16, więc jak to mozliwe, ze moglas brac udzial w organizacji kursu zastepowych, bedac jednoczesnie w wieku uczestnikow? U mnie w srodowisku niedopuszczalne, ale moze sie nie znam na tym temacie. jak na razie byłem komendantem dopiero 3 kursow zastepowych, widocznie zbyt mało widziałem na tym swiecie...
no, a tabela... posłałem juz jąJustynie. czekam teraz na recenzję, cobym do CSI ZHP dał znać; ) pewnie sie szefowa ucieszy jak Gronowicze ją ocenią; ) -
karol
-
Lady Nat
Hhe he...i tu się mylisz mój drogi....tzn. ewidentnie opierasz się na teorii. Robiąc samarytankę miałam 17 lat( jestem taką harcerką z odzywsku- późno trafiłam do ZHRu ) A dziewczynki na kursie miały głownie po 13, kila nawet 12 lat. Zdarzyły siędwie 15to latki, ale na 30 osób to niezbyt imponujące czyż nie? Poza tym zastępowa w pierwszej klasie liceum to taka trochę stara chyba co? <ja dziewczyny z pierwszel lo. mam już u siebie- w wędrowniczkach i świwetnie sobie radzą> U mnie w hufcu większość zastepowych to 2 gimnazum i z tego co obserwuje (a obserwuje dużo- moja siostra obecnie jest zastępową- ma 13 lat) to jest najlepszy wiek, żeby funkcja spełniałą rolę wychowawczą i jednocześnie była zabawą... później dziewczyny przynajmniej są zbyt dojrzałe i sie nudzą. -
magdat
Moim zdaniem zastępowa w pierwszej klasie liceum to idealna zastępowa
Bo przecież:
- pracuje ze swoim zastępem już 3 rok, (ponieważ wzięła zastęp będąc w 1 klasie gimnazjum)
- jedzie najprawdopodobniej na tej funkcji 3 raz na obóz, czyli może realizować mocno samodzielny program
- zastępowa doprowadza zastęp do momentu wyboru dalszej drogi dla harcerek - cześć idzie do drużyny starszej, część staje się zastępowymi.
- zaczyna samodzielnie działać z zastępem - jest w stanie napisać samodzielny plan pracy na chociażby pół roku (dobrze zna swoje druhny wie, jakie maja braki, zna ich możliwości, potrafi podnosić im poprzeczke)
Podsumowując zastępowa, która bierze zastęp (moim zdaniem) powinna optymalnie prowadzić go przez 3 lata, czyli do przełomu z 1 na 2 liceum. Wychowanie ma wtedy sens, gdy ma jakąś ciągłość.
A to, że są dojrzałe to jest tu tylko wyłącznie plusem
Kwestia nudy? :) Drużynowa musi tak pracować ze starszą zastępową, aby prowadzenie zastępu nadal było dla niej wyzwaniem
Przykro mi, że troszkę zmieniłam temat, ale nie mogłam powstrzymać się od odpowiedzi :) Więc proszę się tam nie denerwować (bo jak zauważyłam trochę nerwowi niektórzy są :D )
Pozdrawiam
Aby spojrzeć na mnie łaskawym okiem mogę dodać, że:
Na pwd miałam m.in. hmm…. myślę, myślę i… nie pamiętam (Ale wiem że moja koleżanka uszyła sobie mundur A może to na phm miała? Znowu nie pamiętam Ale tak czy inaczej mundur powstał i nosi go) - sorry to chyba kwestia godziny :)
Na phm mam zorganizowanie obozu, pokierowanie akcją podwórko
Pozdrawiam ciepło i dobranoc :)
-
magdat
A poza tym mi sie tam podoba stopień druha Cinka :P
tym razem juz na pewno dobranoc
- 1
- 2