Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

po wielokrotnym czytaniu HP zaczyna się znać na pamięć wszystkie szczegóły. myślę, ze większośc, jeśli nie wszyscy :) są tu ze mną zgodni.
    ale w książce odkryłam błędy. nie wiem, czy wynika to z tłumaczenia, czy JKR zapomniała... :P

o co dokładnie chodzi - w drugiej części jest moment, kiedy Hagrid przechodzi przez korytarz z choinką, przez co tamuje całe przejście. coś koło tego (nie pamiętam czy przed czy po) Harry i Malfoy się biją, w każdym razie wybucha jakaś kłótnia. wpada Percy i odejmuje punkty. w czwartym tomie jest wyraźnie powiedziane, że uczniowie nie mogą odejmować punktów...

a może ja, wielki fan HP :P, mylę się? źle zrozumiałam? może znaleźliście jeszcze jakieś niedociągnięcia i nieścisłości?
  • Anonim

Percy mogld bo byl prefektem a prefekci moga
  • Kamyk

(: Prefekci mogą odbierać punkt :) Niewątpliwie :D Proponuję jeszcze raz przeczytać HP :P Ale (!) Przyznam rację: każdy szczególik "Harrego" znam na pamięć :D Rodzice mówią mi nawet że juz zbzikowałam jak mnie widzą z ukochanym tomiskiem XD
  • Serpentia

ja tez znam całosc na pamiec nawet jak ktos sie o cios mnie pyta a nie pamietam to wiem w ktorym rozdziale to jest. sama czytałam kazda czesc jakies 14 razy w całosci ksiazki wygladaja juz na "nieco" zuzyte przez to

Prefekci mogą odejmować punkty i dawac szlabany
  • })i({ G })i({

tak tak ja też potwierdzam ze prefekci mogą odejmować punkty i dawac szlabany - tez to doczytałam
  • Anonim

okay. co powiecie na to: IV tom, Hermiona, Ron i Harry na mistrzostwach świata, jak deatheaters (nie pamiętam polskiego odpowiednika:P) zabawiają się z rodziną Roberts'ów, wchodzą do lasu i "zapalają" różdżki :P ale to wakacje - nie wolno używać im czarów.
    ?
  • Anonim

nomm to tez mi sie lekko nie zgadzalo.. a caly czas sie zastanawiam jak Rowling rozwikla sympatie jaka Snape darzy Malfoya.. przeciez on wie ze Malfoyowie sa po zlej stronie.. nie powinien go lubic.
  • SuperOll

ale on tez kiedys taki był
  • Serpentia

Co do pytanie z IV tomu. Rowling kiedys o tym wspominała. W sytuacjach nadzwyczajnych, zagrozenia zycia itp. mogą urzywać magi.
    Teraz nasuwa sie pytanie o dementorach. Wtedy ministerstwo było przeciw Harremu wiec go chcieli wywalic ze szkoły.
    Wracając to przeciez tam było wielu straznikow ministerstwa wiec wiedzieli ze cos sie dzieje.
  • Anonim

ale to nie jedyny przypadek.. np harry w V tomie jak wyszedl z pokoju by sprawdzic czy to nie zlodzieje grasuja na dole w domu przy privet drive tez przyswiecil sobie rozdzka fakt ze wczesniej juz i tak zlamal ten zakaz ale nie dostal sowy zadnej ani nic
  • Anonim

heh, a więc wychodzi na to, że już dawno powinni go z Hogwartu wywalić :D
  • anonim

wydaje mi sie ze uzycie zaklecia lumos nie poddaje sie restrykcjom(chociaz wlasnie to w sumie jest zaklecie),ale w zasadzie nie jest ono skierowane przeciw innemu czlowiekowi...wiec moze tylko zaklecia skierowane przeciw komus lub czemus sa karane przez Ministerstwo
  • Anonim

a weź mi powiedz, że expecto patronum jest przeciw innemu człowiekowi.
    wg mnie to, co powiedziałaś, jest zupełnie bez sensu. albo używamy czarów podczas wakacji, albo nie. i wszystkie podlegają zakazowi używania czarów podczas wakacji.

ktoś ma inny pomysł?
  • Majkel Jerzowski

Bluszcz, ale dlaczego Ty jesteś od razu taka agresywna?
    Ja mam świetny pomysł, napisz do Pana Korneliusza Knota i zapytaj go dlaczego studenci Hogwartu nie mogą używać czarów podczas wakacji.
    Co ty na to?
  • Anonim

hmmm. niestety, moja sowa jest chora, a na sowią pocztę mam trochę daleko.
    przepraszam, nie chciałam być agresywna :>
  • anonim

no ale expecto patronum jest przeciez przeciw dementorowi-czyli jest przeciw czemus,prawda??!!! ja nie wiem zreszta...zastanawiam sie nad tym caly czas,bo w sumie Hermiona w 5czesci nie mogla urzywac czarow w wakacje, aby robic czapeczki dla skrzatow domowych,a to zaklecie w sumie nie jest wymierzane przeciw komus lub czemus. ja mysle ze tylko Rowling wie jak to jest naprawde:D:D:D
  • Anonim

a czy Ul. Pokątna i Hogwarts Express to już teren szkoły? bo np. Hermiona na okrągło OKULUS REPARO rzuca na szyby Harrego
  • Majkel Jerzowski

Fakt... tak samo czyszczą przedział z tego śmierdzącego płynu z kaktusa Nevilla używając czarów.
  • pauline

Ale to już chyba jest początek roku szkolnego...
  • Anonim

w tym momencie zgadzam się z Paulinką. 1.09 to już początek roku szkolnego, koniec wakacji, więc mogą sobie czarować w pociagu :>
| |

PAMIĘTAJ! TO JEST GRONO O KSIĄŻCE, NIE O GRONOWYCH QUIZACH I ZABAWACH! REGULAMIN GRONA: 1. Uży...

Fotki

Miejsca grona (0)