Historia Sztuki [1637]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kle

Podobno został opracowany kanon dzieł sztuki oraz pojęć obowiązujących na maturze z wyszególnieniem tych, które maturzysta powienien umieć poddać szczegółowej analizie:). Czy ktoś jest w posiedaniu czegoś podobnego i czy rzeczywiście matura nie wykracza poza zakres tam zawarty?:)
  • Eve

tak tak poszukaj w tematach niżej bo go skopiowalam tutaj... wiec pogrzebac na forum musisz.... :) chyba temat byl "Oddam materiały maturalne w dobre rece" czy jakos tak nie pamietam; -)
  • kle

znalazłam:) dziekuje!
  • Anonim

ale to sa rzeczy ktore trzeba zrobic na lekcji. a nie ma czegos takiego jak kanon do matury? tak jak z innych przedmiotow. pojecia itd?
  • olaboga

W sylabusie jest, ale bardzo ogólnie. Zasadniczo matura ma być egzaminem z tego co się robi w szkole (pomijając fakt oczywisty, że historii sztuki to prawie nigdzie nie uczą), więc kanon na lekcje można traktować jako kanon do matury. W tym roku się sprawdziło.
  • Anonim

aha :/ to szkoda... ze wzgledu na to ze prawie nigdzie tego nie ucza to mozna by zrobic cos takiego jak kanon gdzie byloby to bardzo szcezgolowo okreslone... no ale... czego tu sie spodziewac po ministerstwie:]
  • kle

nie jest źle. Kilka lat temu nawet tego nie było :)
  • ewuś

kanon dzieł sztuki został opracowany przez dr lewińską-gwóźdz. nie jest to kanon "obowiązkowy", ale rodzaj podpowiedzi dla nauczycieli, jakie reprodukcje powinni pokazywać. Warto się z nim zapoznać, bo ta pani co go ułożyła jest jedną z osób, które układaja matury:) niestety nei mam tego kanonu:(
  • Anonim

Ja znalazłam taki kanon:
    http://www.sciaga.pl/tekst/50770-51...

Może się komus przyda,osobiście korzystałam z innego,ale nie wiem skąd go wtedy miałam; )
  • Martyna

ej boje się matury z hist sztuki

musiałam to z siebie wyrzucić; /
  • mała mi

e tam nie ma czego :)
  • Eve

NIe masz sie czego bac../ trzeba miec ogolny w sumei zarys wszystkiego + Terminologia + plany budowli (nie zaszkodzi) i hm... no i muzea sie przydadza. Pozatym Powiem ci tak :) Ja nigdy AŻ na taka skale nie interesowałam sie h. sztuki podchodzilam do tego tak lajtowo w sumei :) ot dla własnej przyjemnosci.../ jka sie dowiedzialam ze mozna ten przedmiot na maturze pisac to od razu sie na kursy zapisalam... i mimo ze nie byly powalajace to mi usystematyzowaly troche w głowie..ale i tak wg mnei najlepiej sciagnac sobie Matury z przed paru lat i poprostu je "katowac" -naprawde to dobry sposob./zdaje sobei sprawe ze moja wypowiedz moze niektorych smieszyc ale dla kogos kto nie jest FANATYKIEM Do kwadratu :) taki sposob jest najlepszy./ Ba.... ba nio chyba ze BARDzo sie od nastu lat pasjonujesz tym przedmiotem to od razu mowie- NIE MASZ sie czego bac! :) zobacz ci co chcieli sie dostac na h.Sztuki w wiekszoscis ie dostali..a ci co chcieli zdac tylko z tego mature (bo startowlai gdzie indziej) to tez zdali :) (bosh jak ja to chaotyczne napisalam-wybaczcie..:))

OJjj nie bój żaby bedzie dobrze! Jak taki nie Fanatyk jak ja zdał mature na 77% i dostał sie tam gdzie chcial (tzn. na kulturoznawstwo) to i ty sobie poradzisz!!!!! a jak jeszcze ktos tu napiszee ze sie boi albo ze mysli ze nie zda albo jakies głupoty podobne to osobiscie sie do neigo przejade i zęby dam :D Oo i tak!
  • Eve

p.s. Przepraszam za literówki ale za dużo w głowie a za malo czasu na pisanie:/
  • Martyna

no ja w zęby to nie bardzo.
    ale mogłabym ewentualnie zapytać ile trza mieć, albo trzeba było żeby na historie sztuki się dostać.

hy?
    a i dziękuję bardzo. trochę się uspokoiłam.
    fanatykiem nie jestem. ale po prostu to lubię. i ostatnio uświadomiłam sobie, że przecież to mozna zdawac; p
  • Ewaaa Dylan

>Ake napisała:
    >Ja znalazłam taki kanon:
    > http://www.sciaga.pl/tekst/50770-51...
    >
    >Może się komus przyda,osobiście
    >korzystałam z innego,ale nie wiem skąd go wtedy
    >miałam; )

Na Rembrandta ! Ile tego jest ! :O nawet jeśli ogólnie, to i tak jest tego bardzo dużo...
  • kle

jak porównywałam matury z poprzedeniuch lat z tym kanonem...to raczej zakres materiału się zgadza i naprwde niewiele jest rzeczy ktore nie sa w nim zawarte. Bedzie dobrze, damy rade:). Jest jeszcze lista pojęć obowiązujących na maturze (około 500;)) niestety nie mam jej w formie elktronicznej. Jak uda mi się znaleść dam znać!
  • Anonim

moja pani od sztuki zawsze mówiła, że ten kanon jest troche nadambitny; )
  • olaboga

yhm, moja też; )
    Podaje np. "Wenus w łachmanach" Pistoletta, którą mało kto na oczy widział. Problem w tym, że na którejś maturze się pojawiła (nie do rozpoznania, ale jako przykład), więc skoro kanon już jest, to warto się przez niego dokładnie przegryźć.
  • olaboga

yhm, moja też; )
    Podaje np. "Wenus w łachmanach" Pistoletta, którą mało kto na oczy widział. Problem w tym, że na którejś maturze się pojawiła (nie do rozpoznania, ale jako przykład), więc skoro kanon już jest, to warto się przez niego dokładnie przegryźć.
  • Martyna

jeszcze dzień odpoczynku, może dwa.

a potem. biorę się do roboty. jak trza, to trza.
| |

ars auro gemmisque prior- czyli sztuka cenniejsza niz zloto...

Fotki