-
Anonim
ja brałam dwa razy. za pierwszym razem nie przeszłam pisemnego na wojewódzkim (tzn na drugim), w tym roku przeszłam ale poległam na ustnym... po 20 minutach przed komisją dostałam jakiejś strasznej głupawki widząc "Rozstrzelanie powstańców madryckich 1808"- do tej pory mnie to prześladuje bo nigdy się tak nie zacięłam:( no trudno...
A "najmilej" wspominam p.Lubę... -
Maleńka
Ja brałam udział :) Jest bosko, hm tzn. może nie do końca bo dwa razy poległam na ustnym na etapie okręgowym. A w tym roku też sie wybieram :) Komisja "współczesna" we Wrocławiu to zło, trafiła mi sie dwa razy. Ale bądź co bądź prof. Okoń całkiem sympatyczny cżłowiek jest :D -
Anonim
moj znajomy ze szkoly bral udzial i zajal 1 iejsce w polscejego zdaniem nie jest trudno trzeba tylko duzo czytac
i omawiana jest 1 epoka.masz spis lektor do przeczytania -
rzó.
omawiana jedna epoka - czyli masz tematy do wyboru i wybierasz jeden z nich czy samemu ustalasz temat pracy? i jaka jej tresc: ustna czy pisemna, a potem referat? -
-
suonik
nom psor waldek okon jest zajebistym czlowiekiem. ma naprawde spora wiedza i przy tym tak zajebiscie wszystko ironizuje.. -
Tymka
-
rzó.
-
olaboga
jaka jedna epoka?!
to w historycznej!
tutaj - obowiązuje wszystko.
A spis lektur owszem jest, ale kilku stronicowy... Tyle, że można się obyć i bez nich. -
rzó.
no wiem, rozumiem, ale trzeba sobie przecie przygotować temat na który się mówi 15 minut, czyż nie? -
olaboga
-
Anonim
tak swoją drogą to najlepiej jest brać tematy przekrojowe: o zjawiskach bardziej niż o epokach -
rzó.
mhm, ponoć profesorzy na nie milszym okiem patrzą... i tutaj ma się kruczek - co wybrać, by wyróżnić się tematem wśród innych O_o
-
rzó.
można można... jakie tematy chcecie sobie obrać w tym roku? ja się chyba zaczepnę tematu o reformacji (copyright), pomimo jego niewygodności - mało o tym wszystkim jest szczerze mówiąc... -
Tymka
powiem tak : przygotowałam się sama ,bo nie było nikogo kto chciałby mi pomóc...
...może to śmieszne ,ale uczyłam się z książek do podstawówki...
...nie miałam pojęcia na czym polega etap centralny( dowiedziałam się będąc już w W-wie)
...powodzenia...
PS
temat nie jest taki ważny... wszystko zależy od komisji;) ( nie życzę Juszczaka) powodzenia!!! -
marysia
Ja startowalam raz i poleglam w pierwszym etapie juz :)
Ze strony technicznej- 1 etap sklada sie 2 czesci
test oraz analiza dziela.
Przygotowanie mialam minimalne, wzielam w niej udzial z czystej ciekawosci ale do tego stopnia mnie zainteresowalo ze bede sie starala ksztalcic dalej w tym kierunku.
Z tego co widzaialam to w przygotowaniach do pierwszego pisemnego etapu najwazniejsze jest... analizowanie olimpiad z lat poprzdnich tj. chronologia stylow, czasy w jakich tworzyli dani artysci, autorzy obrazow. "Bledne kolo" Malczewskiego jest srednio co 2 lata :P
Ogolnie starsznie duzo zadan sie powtarza.
W tym roku bede pisac ponownie, jak dla mnie swietna proba przed matura. -
Tymka
to prawda - w 1etapie duzo sie powtarza np dzieła wita stwosza, styl halowy i bazylikowy itp...przejrzyjcie stare olimpiady; ) -
rzó.
-
Tymka
etap II tu wszystko zalezy od szczescia a ja mialam go bardzo duzo...ludzie narzekali na pytania a mi sie trafily najprostsze bo o koloseum i carravagio :) a do tematu wlasnego to nie pytali o szczegoly...na pisemnym byla tzw wspołpraca :) hi :) -
rzó.
a obracowanie miałaś na jaki temat? wiem wiem, jestem mała wredna i wścibska na dodatek, ale chce się po prostu dobrze do tej olimpiady przygotować:] a w ogóle gdzieś są w necie wszystkie tematy prac pisemnych? szukałam i nie ma, tylko pojedyncze, przytoczone niepełnie na jakiś forach... -
olaboga
jeżeli szukasz przykładowych tematów, najlepiej wejśc na stronę mnw, tam jest sporo o olimpiadzie, tematy II etapu również