Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anna Dąbrowska

Może ktoś studiuje właśnie tam lub słyszał cokolwiek o atmosferze,poziomie,studiowani u i wogóle cokolwiek o Historii Sztuki na Uniwersytecie Jagiellońskim?
    Chciałabym wiedzieć poprostu jak tam jest, bo już mniej więcej się zorientowałam jak sytuacja się przedstawia w Warszawie, a jeszcze nic nie wiem o Krakowie :)
  • Anonim

Ja też bym chciała się do tej proźby podłączyć... strasznie mi zależy na tym...
  • Anonim

Ja tam studiuje -co konkretnie chcecie wiedzieć ?
  • Anonim

Z tego co wiem jest całkiem inaczej niż w Warszawie - niby jedziemy chronologicznie - ale nie ma wykładów z konkretnych epok- raczej monografie - np : " malarstwo czaskie 15w" "architektura włoska 16w" "Jackson Pollock"- co kto lubi - na egzamy musisz sie w zasadzie uczyć we włanym zakresie - wykłady raczej ci nic nei dadzą (albo niedużo)- atmosfera- mi sie podoba - no i na pewno sam budynek instytutu jest jednym z ładniejszych :p (nie to co wawa:P) - ja tam się uczyć nie lubie więc tam tylko wegetuję

• Anna Dąbrowska

acha a może więcej konkretów: czy np. ciężko jest, czy profesorowie zwracają układy bardzo mocno na obecności i jaka atmosfera jest wśród studentów?? no i dodaj jeszczze coś od siebie :)
    Pozdrawiam:)
  • Anonim

obecność:) nie zwracają w ogóle na to uwagi - w zeszłym semestrze zdarzało mi sie przychodzić na uczlnię tylko na jedne proseminarium w tygodniu plus jeden lektorat więc nei jest źle- studenci ok- w końcu ja tam jestem no nie:P
  • suonik

a czy hs na uj jest piecioletnia jednolita?
  • two

annuszka...to moze mi opowiesz o wywiadzie na temat Warszawy?
  • Tymka

js studiuję na UŁ m HS i jest super atmosfera i ludzie no i nasi prof; ))) koleżanka się przniosła na UJ i narzekała ,że sztywno jakiś dystans czy coś...ale nie wiem bo nie byłam; )
  • Anna Dąbrowska

na temat Warszawy...wiesz ja jeszce nie studiuję, a więc ciężko mi się wypowiadać...na historię sztuki będę próbować ponownie za rok,a na razie pozostaje mi filozofia, tak więc jeżeli już to za rok może 2 będę mogła coś więcej powiedzieć na temat studiowania w Warszawie hs ( a ten wątek założyłam by się dowiedzieć czegoś o Krakowie, bo myślę o przeniesieniu się tam pewnego pięknego dnia :) )
    O Warszawie jest w wątku : gdzie można studiować hs w warszawie (czy jakoś tak...)
    Pozdrawiam ciepło :)
  • Anna Dąbrowska

A jeszcze Carandiru możesz mi powiedzieć z jakiego języka są lektoraty?? i czy sa jakieś przedmioty(jeżeli tak to jakie) nie związane ściśle z hs, np. filozofia?
  • Anonim

Kolega z IIIroku- Dziabąg vel Szczypior-podwójna osobowość..:)robi zla reklame:)
    ale ja nie o tym chcialam...studiowanie historii sztuki w Krakowie(jestem z Łodzi)jest czyms cudownym...cwiczenia w terenie...:)
    a to ile sie dzieje zalezy w duzej mierze od energii i pomyslowosci ludzi...poza tym mowienie o atmosferze jest rzezcza trudna jak sie rzadko w Instytucie bywa...:)
    Zgadzam sie ze dosc ucizliwa rzecza jest brak od drugiego roku wykladow bezposrednio przygotowujacych do egzaminow, ale wyklady monograficzne pozwalaja spojrzec na pewne zagadnienia w bardziej szczegolowy sposob..poza tym wsrod wykaldowcow mamy Galerie Osobliowsci i niektorzy sa naprawde wyjatkowi,
    a jesli jestes zainteresowana sredniowieczem czy nowozytnoscia to koniecznie do Krakowa!!!ale sztuka nowoczesna tez zaczyna w Krakowie ozywać...
    ja trafila na duza grupe bardzo fajnych ludzi...ale na to uczelnia ma niewielki wplyw...
  • Anna Dąbrowska

Dzięki wielkie za zareklamowanie mi UJ (choć nie trzeba było, bo kocham Kraków a za czym idzie i UJ miłością bezwarunkową :p ).
    A czy mogłabyś (bądź ktoś inny z UJ) odpowiedzieć mi konkretnie na moje ostatnie pytania :)
    Z góry wielkie Dzięki :)
  • Anonim

lektoraty są, ale po reformie(ktora szczesliwie nie zdolala mnie objac...)dopiero od 2 roku(w ciagu studiow dwa jezyki nowozytne), no i łacinka na pierwszym;), z przedmiotow poza historyczno-sztucznych...4 semestry historii filozofii, 2 sem.nauk pomocniczych historii,...wf i podstawy informatyki:)...muzealnictwo, konserwacja i ochrona zabytkow...poza tym objazdy zabytkoznawcze...za moich "czasów"był 2 razy Lwów,Małopolska,wiosna bedzie Wielkopolska,Drezno, Praga...
    pozdrawiam
  • Anonim

a egzaminy wstępne trudne?? :P

• Anonim

pojęcie względne...nie wiem jak sie zmienily zasady rekrutacji po reformie...tzn nie mam bladego pojecia jak wyglada sposob liczenia pkt za nowa mature i stara(ale to macie na stronie internetowej...
    w tej materii nie okaze sie zbyt pomocna, osobiscie mam mile wspomnienia...pisemny test, potem ustne-historia i historia sztuki
    Baiłostocki"sztuka cenniejsza niz..."+Dobrowloskiego "sztuka Krakow"to chyba podstawa...ale zdaje sie ze Instytut wskazuje liste lektur...natomiast statystycznie 6-7 osob na miejsce...coz dodac..
  • Anonim

no właśnie...
    witam wszystkich.
    ma ktoś pojęcie jak jest obecnie z rekrutacją na uj hsz? wiem, że zamyślano znieść ten wewnetrzny egzamin... znieśli?nie znieśli?jak chcą nam utrudnić życie?;)
  • Anna Dąbrowska

Wiem tylko tyle, że trzeba zdać na maturce historie sztuki i język polski na poziomie rozszerzonym i historie podstawową.A potem jest rozmowa kwalifikacyjna-chyba...
    A mam jeszcze pytanie odnośnie lektoratów, czy sa to 2 obowiązkowe języki narzycone z góry( jeżeli tak to jakie) czy do wyboru z listy, chodzi mi tu głównie o język niemiecki, czy jest obowiązkowy?I czy z historii filozofii jest egzamin po 4 semestrach, czy jest to dzielone po 2 semestry??
  • Anna Dąbrowska

Własnie przeczytałam na stronie UJ, że ludzie z nowa maturą muszą mieć historię i polski na poziomie rozszerzonym, czy to znaczy, że nie jest wymagana Historia sztuki??? To jest chyba jakaś pomyłka? Czy ktoś się w tym orientuje??
  • Anonim

wydaje mi sie ze w zeszlym roku procz matury byl jeszcze egzamin ustny...nie ma nic o tym na stronie...?jak bede mial okazje zapytam w sekretariacie, ale nie obiecuje ze nie zapomne...:)
| |

ars auro gemmisque prior- czyli sztuka cenniejsza niz zloto...

Fotki