-
Pasut
-
Judyta
każdy sposób na lans trzeba wypróbować
kiedyś ciemnocie wciskali że Stalin jest dobry a teraz niby takie inteligenckie społeczeństwo a się nim i innymi zbrodniarzami 'jarają'. Przecież maja tak dobrze wyznaczoną granicę miedzy dobrem a złem. -
Pasut
W obecnym spoleczeństwie
Nie ma tej granicy
Bo szara masa to materialiści
zero uczuć zero empatii zero duchowości
zero romantyzmu.
zero indywidualizmu. -
Judyta
>A4IX napisał
>W obecnym spoleczeństwie
>Nie ma tej granicy
>Bo szara masa to materialiści
>zero uczuć zero empatii zero duchowości
>zero romantyzmu.
>zero indywidualizmu.
indywidualizm pff chyba masowy
nie ma zbyt wielu indywidualistów w naszym kraju
ale chyba lepsza szara masa niz indywidualista a la Stalin -
-
Pasut
Ja jestem indywidualistą.
On indywidualista?
Chyba jego mroczną stroną.
-
Wania
>Judyta napisała:
>każdy sposób na lans trzeba wypróbować
>kiedyś ciemnocie wciskali że Stalin jest dobry a teraz
>niby takie inteligenckie społeczeństwo a się nim i innymi
>zbrodniarzami 'jarają'. Przecież maja tak dobrze
>wyznaczoną granicę miedzy dobrem a złem.
No właśnie Rosjanie nie mają. Mają już tak spaczone to w wyniku swoich przeżyć, że juz nie maja. -
Judyta
Czytam ksiazke "gulag w oczach zachodu", z poczatkowych wnioskow wynika,ze dla Europy Zachodniej wszelkie pogloski i relacje dotyczace gulagow itp byly tak niewiarygodne, ze nie starano sie nawet weryfikowac naplywajacych z Rosji informacji. Zachod chcial zeby to co faktycznie robil Stalin bylo fikcja wymyslona przez zawistnikow by go oczernic. -
kenki
>mar101 napisał
>> >Korek napisał >Co wy pierniczycie. Przecież on nie miał więcej niż 10 llat nim umarł więc nie wiem co chcesz od dziecka Michale. >Nie powiedziałbym, że mógł być w stanie w takim wieku i w czasie jakim żył kogokolwiek zabić Św. Dominik Guzman ten od dominikanów i Św. Inkwizycji?
>Kolego. - Dominik Guzman nie miał nic wspólnego z Św. Inkwizycją. Nawracał albigensów i waldensów, lecz nie siłą, był kaznodzieją.
Św. Dominik Guzman miał wspólnych z Inkwizycją kilka rzeczy, między innymi to, że był założycielem zakonu, który był główną siłą Świętego Oficjum, po drugie pomagał papieżowi tworzyć Trybunały inkwizycyjne, napisał kodeks inkwizycyjne a także dawał poprawki do kodeksu prawa...pisze o tym między innymi Roman Konik w swojej książce...
-
Korek
Co do Stalina przypomniała mi się jedna rzecz. Otóż w Rosji chcą aby jakaś policja miała czarne, skórzane kurtki takie jakie miało NKWD. Wszyscy są zachwycenie tym pomysłem. Wyjątkiem są stare dziadki, które z czasów dzieciństwa jeszcze pamiętają te kurtki i źle im się kojarzą, gdyż po wizycie w mieszkaniu czarnych kurtek często ktoś do tego mieszkania nie wracał. Może też wrócą czarne wrony? -
ŻRK
-
Wania
-
Green Duck
a w takiej Ameryce popularna jest linia myślenia według której albo Adolf Hitler
był fajny albo Winston Churchill. Nie sądzę żeby była to moda, ale postawienie
przy Churchillu gruzińskiego mordercy jest dość intrygujące.
Czasem takie psychologizowanie jest twórcze. Dla mnie to bomba :D -
Wania
Psychologizowanie?Dla mnie to raczej to, że tak na prawdę to USA nie mieli z Ruskimi do czynienia tyle, co my. Dla nich Stalin to Wujek Joe, który pokonał nazistów. Nie znają go. W większości nie wiedzą, że wymordował masę Polaków i innych narodów. Nie wiedzą, że to on był ciemiężycielem Europy. Dla nich ważne jest to, że był w sojuszu z Rooseveltem i Churchillem. Stąd, tak mi się wydaje, taka kompilacja. -
Cold Mouth Prayer
Nigdy ale to przenigdy nie można jednej optyki historycznej przekładać na wszystko.Dla Amerykanów Stalin jest bohaterem i rozumiem to,bo dzięki niemu ciężar wojny leżał po stronie ZSRR a USa nie wykrwawiło się aż tak bardzo.DLa nas jest mordercą i okupantem,ale nie wytłumaczysz tego.Ważne by mieli świadomość,że nie wszytsko jest tak jak piszą. -
Woofy Seth Draa
>Szary Wilk napisał
>Był. Pisał nawet tam wiersze. Tylko rzucił naukę.
Nie rzucił. Jego wyrzucili za oblane egzaminy . A może mu ktoś w tym pomógł nie mogąc ścierpieć jego antyreligijnych i antyimperialistycznych lektur. -
Wania
Na jedno wychodzi.
Chociaż trafiłem na informację, ze zrezygnował przez czesne-było za duże. Trafiłem też na informację, że wywalili go za chuliganizm. -
Cold Mouth Prayer
W każdym razie wersja z tym,iż wywalono go z seminarium za marksizm to nic innego jak wersja stalinowskiej propagandy i "kolorowania"biografii Stalina.