Historia [2992]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Michał

Jeśli nowa to jak załatwią sprawę z Worenusem - przeca on umiera w ostatnim odcinku drugiej serii
  • Anonim

no właśnie najlepszy duet antyku rozbity:( Nie wiem jak to rozwiążą, pewno dadzą nową postać i w okół niej zbudują nową kanwę historii.
  • Anonim

>la stregha... napisała:
    >Carolly Ericson napisala rewelacyjną książkę -
    >biografię Elżbiety I - chyba najwybitniejszej władczyni z
    >tej dynastii i bardzo barwnie opisala zarówno rzady, jak i
    >zycie Elżbiety.
    >z jednej strony pokazuje jej zalezy, z drugiej nie upieksza
    >i opisuje te niekoniecznie dobre cechy królowej.
    >
    >jezeli już interesuja cię Tudorzy, to sięgnij po te
    >książkę, nie zawiedziesz się, a może zainteresuje cię
    >nie tylko ta dynastia, ale i caly ten okres w Anliii - dla
    >mnie osobiście fascynujący. poczynając od wojny dwóch
    >róz, a na śmierci Elżbiety kończac
    >choć i póxniej było ciekawie...:) (na przykład spróbuj
    >doszukać się, dlaczego wybuchła wojna stuletnia - ale nie
    >szukaj powodów politycnych, ale prywatnych - a były takie,
    >były :D)

Akurat Erickson nie trzyma się faktów. Jej książki można sobie poczytać, ale nie jeśli chce się dowiedzieć czegoś o prawdzie historycznej.
  • la stregha...

zgadzam się, ale książka jest barwnie napisana i opisuje sporo rzeczy, o których na historii się nie dowiesz. i wciąga
  • Anonim

na historii w LO owszem, ale jak ktoś zajmuje się tym jako historyk (jak np ja:P) to już inna kategoria książek; -)
  • Anonim

co do serialu "Dynastia Tudorów"to nie jest tam tylko o seksie...są pokazane sojusze z Hiszpanią i Francją,jest przedstawiona sylwetka Marii Tudor...sylwetka Charlsa Brandona(księcia Suffolk)
    Ja dzięki temu właśnie serialowi(który moim zdaniem jest genialny)zaczęłam się interesować historią średniowiecznej i nowożytnej Anglii i teraz naprawdę dużo o tym wiem...

| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)