Historia [2992]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • MarcinK

http://wiadomosci.wp.pl/title,Goral...

Czy słyszeliście o próbie stworzenia przez Niemców narodu Góralskiego ja osobiście nie wiedziałem, przypomina mi to obecne próby stworzenia narodowości Śląskiej...
  • Green Duck

Goralenvolk nie był próba ale nawet pewnym faktem. Polecam do przeczytania tekst Wyki "Gospodarka wyłaczona". Było to wręcz haniebne, ale niestety możliwe.

Co do współczesnych zagadnień etnicznych nie jest to aż tak ciekawe, bo każde dziecko wie
    co w historii gospodarczej znaczyli Niemcy na Śłąsku (i nie tylko), zatem jest to proces naturalny
    wybrany przez Ślązaków. A to czy jest to wyraz ich nacjonalizmu czy etnosu pozostawiam do dyskusji.
  • ~Tom~

Patrz Hisotoria Niemiec wydana przez Ossolineum pod red. Czaplińskiego, Galosa oraz Korty. Tam może być choć jeszcze do tego nie doszedłem.
  • Cold Mouth Prayer

Wacław Krzeptowski podjął taka próbę,stwrzenia "narodu góralskiego".SKończyło się tym,że "chotnicy"do dywizji SS albo zostali oddelegowani do obozu koncentracyjnego,albo po prostu uciekli,górale deklarowali sie jako Polacy a nie "Górale",a Krzeptowski zawisnął na drzewie przed swoją chałupą.
  • Wania

Fakt. Ich było nie dużo. Sugeruje się, ze do Waffen-SS przyjęto ok. 6-15 ludzi, z której to liczby i tak nie znamy wszystkich nazwisk.
  • Cold Mouth Prayer

Według "Przeglądu podhalańskiego"reptem 3 górali ostało się w SS,ich los jest nieznany.Pewnie żarli piach,gdzieś na froncie wschodnim.
  • Ritter von Nałęcz

Czytałem kiedyś o tym.
    Pamiętam, że jednym z twórców tego nonsensu był rodowity Warszawiak, tylko ożeniony na Podhalu. I faktycznie, grupa wybranych "ochotników" do SS nawiała z pociągu przy pierwszej okazji.
  • Wania

Mogli nawiać, a ci co zostali, to pewnie trafili na front wschodni.
  • Cold Mouth Prayer

Jesli kogoś interesuje ta tematyka to odsyłam do artykułu w czasopiśmie "Na placówce" nr.1 2010 r.
    tam jest artykuł pt."Góralski fuhrer-Wacek Krzeptowski i jego `Państwo góralskie'"(str.6-15).
    Plecam tym bardziej,że znajdują sie tam unikalne zdjęcia z Podhala z czasw okupacji,oraz samych klaborantów z Krzeptowskim i Cukrem na czele.
| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)