Historia [2992]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Wania

A to fakt. W tym kontekście zwracam honor :) Zapomniałem o tym jednym uratowanym :)
  • ~Tom~

No, Al Rachman się uratował i zdobył władzę na płw. Iberyjskim, ale to nie było przejście w renesans. :)
  • Cold Mouth Prayer

>~Tom~ napisał
    >ETA też nie robi zamachów w Tiranie.

równie głupiego argumetu nie słyszałem.Ja mówie o religii w korelacji z kulturą,a Ty o zupełnie czym innym.
  • ~Tom~

No dobra, masz rację, Szyizm i Sunnizm to jest taki podział religijny podobny do chrześcijańskich rozłamów na początku. Ale jeśli spojrzeć z takiej perspektywy to poważnie można się zastanawiać na Husytami.
  • Wania

No na pewno byli rewolucyjni. Cztery artykuły praskie były dosyć rewolucyjne jak na tamte czasy.
  • ~Tom~

Szczególnie ten artykuł, piąty - defenestracja :) (no, Wesołych Świąt)
  • Ritter von Nałęcz

>Zdunin napisał
    >No na pewno byli rewolucyjni. Cztery artykuły praskie były
    >dosyć rewolucyjne jak na tamte czasy.

Dosyć? :)
    To była totalna rewolucja. Przecież oni praktycznie obalali ówczesny ustrój społeczny.
  • Wania

O to mi chodziło. Z resztą nie tylko społeczny, ale polityczny też :) Habsburgów próbowali obalić. Nawet Pragę zajęli i zaproponowali Jagielle koronę.
  • Ritter von Nałęcz

>Zdunin napisał
    >O to mi chodziło. Z resztą nie tylko społeczny, ale
    >polityczny też :) Habsburgów próbowali obalić.
    Yyy, Luksemburgów.

>Nawet Pragę zajęli i zaproponowali Jagielle koronę.
    Jagiełło roztropnie im dopomagał, chociaż to ryzykowne było.
  • Wania

Masz rację. Błąd.

Może i Korybutowicz zdobyłby klejnoty koronne, ale myślę, że nie utrzymałby się długo.
| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)