Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • DoDo

proponuje zabawę historyczna of course. tak dla sprawdzenia i relaksu.

jedna osoba zadaje pytanie dot. historii , reszta stara sie odpowiedziec. ten, kto poda prawidlowa odpowiedz (najlepiej zatwierdzona przez "podawacza") zadaje kolejne pytanie itd. itp.

to ja pierwsza:

Jakim rodzajem elekcji było obranie Zygmunta II Augusta na króla i dlaczego tymże rodzajem?
  • sssiku..

chyba tak jak kazda - viritim....
  • sssiku..

z drugiej strony to jednak Zygmunt Stary załawił mu tron poprzes jakies przywilej (domniemania)
  • beton

chodzi raczej o jedyny w historii polski przypadek elekcji vivente rege
  • Geg

A to nie jest przypadkiem tak, że to było zwykłe przekazanie władzo na zasadzie dynastii. Przecierz pierwsza wolna elekcja odbyła sie w 1573r (rok po śmierci Zygi Augusta)?
  • Jacek

oczywiscie vivente rege
  • Jacek

Obranie krolem ksiecia, jeszcze za zycia poprzedniego wladcy (Zygmunt I Stary)
  • Jacek

nie wiem, czy mam prawo zadawac pytanie bo ktos odpowiedzial przedemna, ale zadam je,(najwyzej bedzie w nastepnej kolejce)

Co to bylo 'tercios'? (prosze o dokladne wyjasnienie, moga byc liczby..itd)

have a nice day
  • beton

pierwsza wolna elekcja po smierci z.a., ale elekcje jako takie praktykowano juz wczesniej.
    "w londynie" a dlaczego vivente rege? na ta czesc pytania nie odpowiedziales. ja tez nie, bo szczerze mowiac nie wiem, odpowiedz, bo bona tak chciala i zygmunt stary dal jakies nie zmieniajace raczej stanu faktycznego zoobowiazania w imieniu syna nie jest chyba wystarczajaca.
  • Jacek

Wlasnie o to chodzilo Bonie :) Chciala dlaej utrzymac tron w dynasti Jagielonow (mimo, ze dotychczas wlasnie w tej dynasti praktykowana byla elekcja krola)
    Wiem ze to bylo w 1530r.
  • Jacek

Dokladnych pobodek nie moge powiedziec... :P ale tu chodzilo o jakis zamysl polityczny. Bona miala swoje plany wzgledem mlodego krolewicza.
  • Anonim

JAKI POGANSKI ZWYCZAJ TOWARZYSZYL PODSCZAS WRECZANIA DAGOME IUDEX PAPIEZOWI ?????
  • Anonim

vivente rege z łaciny oznacza dosłownie "za życia króla"... elekcja ta jak słusznie zauważyliście dokonywana była jeszcze za życia poprzedniego władcy... Zygmunt Stary zapewnił swojemu synowi tron Polski... dał szlachcie jakies przywileje <nie pamiętam jakie dokłądnie> żeby ta pozwoliła na tą elekcję, w 1548 Z.A. został króle Polski, zaś od 1544 był Wielkim Księciem Litewskim.

natomist viritim była to zasada uczestnictwa ogółu szlachty w elekcji -> każdy szlachcic miał prawo wyboru króla.

Trzeba się łaciny uczyć :P; )
  • Anonim

a tercios to jakaś hiszpańska piechota z tego co pamiętam
  • sssiku..

racja... :/
  • Jacek

Dobrze Dagus!! :) Hiszpanska piechote... powiedz jeszcez tylko kiedy i ile liczyla, i bede happy. :D
  • Jacek

Dobrze Dagus!! :) Hiszpanska piechote... powiedz jeszcez tylko kiedy i ile liczyla, i bede happy. :D
  • Jacek

Dobrze Dagus. Hiszpanska piechote... powiedz jeszcez tylko kiedy i ile liczyla, i bede happy.
  • skrytoskrzypacz

O ile dobrze pamiętam, to tercios istnieli w czasach świetności Hiszpanii- XVI/XVII w., Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi.
  • Anonim

Muluculus ma rację, XVI/XVIIw., a żołnieży było ponad 3000 na początku <obstawiam 3200> a pod koniec owego wieku - 1500
    jeśli źle mówię wielkie sorry :P
| |

Inspiruje, bawi, daje do myślenia... Regulamin grona Historia: 1.Dyskryminacja na tle rasowym, na...

Fotki

Miejsca grona (0)