-
DoDo
proponuje zabawę historyczna of course. tak dla sprawdzenia i relaksu.
jedna osoba zadaje pytanie dot. historii , reszta stara sie odpowiedziec. ten, kto poda prawidlowa odpowiedz (najlepiej zatwierdzona przez "podawacza") zadaje kolejne pytanie itd. itp.
to ja pierwsza:
Jakim rodzajem elekcji było obranie Zygmunta II Augusta na króla i dlaczego tymże rodzajem?
-
sssiku..
-
sssiku..
z drugiej strony to jednak Zygmunt Stary załawił mu tron poprzes jakies przywilej (domniemania) -
beton
chodzi raczej o jedyny w historii polski przypadek elekcji vivente rege -
-
Geg
A to nie jest przypadkiem tak, że to było zwykłe przekazanie władzo na zasadzie dynastii. Przecierz pierwsza wolna elekcja odbyła sie w 1573r (rok po śmierci Zygi Augusta)? -
Jacek
-
Jacek
Obranie krolem ksiecia, jeszcze za zycia poprzedniego wladcy (Zygmunt I Stary) -
Jacek
nie wiem, czy mam prawo zadawac pytanie bo ktos odpowiedzial przedemna, ale zadam je,(najwyzej bedzie w nastepnej kolejce)
Co to bylo 'tercios'? (prosze o dokladne wyjasnienie, moga byc liczby..itd)
have a nice day -
beton
pierwsza wolna elekcja po smierci z.a., ale elekcje jako takie praktykowano juz wczesniej.
"w londynie" a dlaczego vivente rege? na ta czesc pytania nie odpowiedziales. ja tez nie, bo szczerze mowiac nie wiem, odpowiedz, bo bona tak chciala i zygmunt stary dal jakies nie zmieniajace raczej stanu faktycznego zoobowiazania w imieniu syna nie jest chyba wystarczajaca. -
Jacek
Wlasnie o to chodzilo Bonie :) Chciala dlaej utrzymac tron w dynasti Jagielonow (mimo, ze dotychczas wlasnie w tej dynasti praktykowana byla elekcja krola)
Wiem ze to bylo w 1530r. -
Jacek
Dokladnych pobodek nie moge powiedziec... :P ale tu chodzilo o jakis zamysl polityczny. Bona miala swoje plany wzgledem mlodego krolewicza. -
Anonim
JAKI POGANSKI ZWYCZAJ TOWARZYSZYL PODSCZAS WRECZANIA DAGOME IUDEX PAPIEZOWI ????? -
Anonim
vivente rege z łaciny oznacza dosłownie "za życia króla"... elekcja ta jak słusznie zauważyliście dokonywana była jeszcze za życia poprzedniego władcy... Zygmunt Stary zapewnił swojemu synowi tron Polski... dał szlachcie jakies przywileje <nie pamiętam jakie dokłądnie> żeby ta pozwoliła na tą elekcję, w 1548 Z.A. został króle Polski, zaś od 1544 był Wielkim Księciem Litewskim.
natomist viritim była to zasada uczestnictwa ogółu szlachty w elekcji -> każdy szlachcic miał prawo wyboru króla.
Trzeba się łaciny uczyć :P; ) -
Anonim
-
sssiku..
-
Jacek
Dobrze Dagus!! :) Hiszpanska piechote... powiedz jeszcez tylko kiedy i ile liczyla, i bede happy. :D -
Jacek
Dobrze Dagus!! :) Hiszpanska piechote... powiedz jeszcez tylko kiedy i ile liczyla, i bede happy. :D -
Jacek
Dobrze Dagus. Hiszpanska piechote... powiedz jeszcez tylko kiedy i ile liczyla, i bede happy. -
skrytoskrzypacz
O ile dobrze pamiętam, to tercios istnieli w czasach świetności Hiszpanii- XVI/XVII w., Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi. -
Anonim
Muluculus ma rację, XVI/XVIIw., a żołnieży było ponad 3000 na początku <obstawiam 3200> a pod koniec owego wieku - 1500
jeśli źle mówię wielkie sorry :P