uczymy się hiszpańskiego [3765]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Olga

Poszukuje jakiejś fajnej książki w hiszpańskim/latynoamerykańskim klimacie. Macie propozycje?

Z mojej strony polecam:
    José Carlos Somoza - "Zygzak", "Klara i półmrok"
    Gabriel García Márquez - "Sto lat samotności", "Szarańcza"

miłej lektury;)
  • iris

Zafon "Cień wiatru"
  • Ania

Arturo Perez - Reverte !
  • Anonim

a ja potrzebuję księgarni, gdzie będę mogła kupić jakieś książki po hiszpańsku...Umberto Eco, Cortazar najchętniej, jakieś pomysły? W Empiku są one bardzo rzadko albo wcale a przez internet wolałabym nie kupować (względy osobiste)
  • ania

>Evah;) napisała:
    >a ja potrzebuję księgarni, gdzie będę mogła kupić
    >jakieś książki po hiszpańsku...Umberto Eco, Cortazar
    >najchętniej, jakieś pomysły? W Empiku są one bardzo
    >rzadko albo wcale a przez internet wolałabym nie kupować
    >(względy osobiste)

myślę, że możesz poszukać w antykwariatach, tam czasami można znaleźć jakieś "perełki" :)
  • Ania

Księgarnia Hiszpańska ELITE
    ul. Tarczyńska 1 02-025 Warszawa
    tel. (22) 66 88 348 e-mail: info@ksiegarnia-hiszpanska.com .pl
    (google sie klania)
    ciekawa jestm, czy ktos moze polecic jakies dobre ksiazki (po hiszpansku), najlepiej hiszpanskich autorow, z gatunku np fantastyki, horroru, thrillera, sesnsacji? niestety nie sa te ksiazki popularne u nas (albo ja nie umiem szukac) a chcialabym cos ciekawego poczytac. albo moze jakis strony o ksiazkach po hiszpansku?
  • Anonim

,,Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki"Mario Vargas LLosa.
    Niesamowita książka....

,,Życie Ricarda wyglądałoby zupełnie inaczej, gdyby jako nastolatek nie poznał niegrzecznej dziewczynki. Od pierwszego spotkania przez niemal pięćdziesiąt lat ukochana będzie bez uprzedzenia pojawiać się i równie niespodziewanie znikać z jego życia. Każdy jej powrót - w Limie, Paryżu, Londynie, Tokio i Madrycie - zbiegnie się z odsłoną kolejnej sceny w dziejach najnowszej historii świata. Femme fatale jak tajemniczy demiurg decyduje o życiu Ricarda, jest wszystkimi kobietami na raz, pozostając jednocześnie tylko niegrzeczną dziewczynką.
    Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki to historia miłości, inspirującej, toksycznej i perwersyjnej, która nadaje życiu sens, a zarazem bezlitośnie go odbiera.

To studium miłości odciętej od całej mitologii romantycznej (...) Mieści się w niej wiele, wszystko co jest związane z naturą człowieka: instynkt, seks, namiętność, także ta duchowa, fantazmaty, które kształtują nasze relacje, czynią nas lepszymi czy gorszymi ludźmi"
    Polecam
  • Iza

>Evah;) napisała:
    >a ja potrzebuję księgarni, gdzie będę mogła kupić
    >jakieś książki po hiszpańsku...Umberto Eco, Cortazar
    >najchętniej, jakieś pomysły? W Empiku są one bardzo
    >rzadko albo wcale a przez internet wolałabym nie kupować
    >(względy osobiste)

nie trzeba od razu kupować:) zapisz się do biblioteki w Instytucie Cervantesa:) książki polskie po polsku i po hiszpańsku, hiszpańskie po polsku i po hiszpańsku, ch, dvd itd.
  • Tamarindo

Pedro Paramo de Juan Rulfo/ tego chyba nie ma po polsku
    La ciudad y los perros/ miasto i psy Mario Vargas Llosa
    Eduardo Mendoza trylogia "przyody fryzjera damskiego"
    Vargas Llosa i Marquez są boscy. Ach no i jeszcze Borges; ) oczywiście.
  • gairah

Alicia Gimenez-Bartlett "Pieski dzień" (Dia de perros)
    I inne powieści z panią inspektor Petrą Delicado w roli głównej :)

Z fantastyki : np. ostatnio przetłumaczono na j. polski I tom serii "Wojny czarownic" Maite Carranza [La guerra de las brujas]:
    I. El clan de la Loba [Klan wilczycy]
    II. El desierto de hielo
    III. La Maldición de Odi
  • Anonim

z literatury latynoamerykanskiej polecam :

"Tunel" Ernesto Sąbato i oczywiście wszystkie książki Mąrqueza :D
    "Cien ańos de soledad" czy "Doce cuentos peregrinos"

z hiszpańskiej to jedynie Łazik przypadł mi do gustu :
    "La Zarillo de Tormes"
  • Grzesiek

Cześć,
    Mam w sprzedaży sporo książek w języku hiszpańskim, używanych, w większości w bardzo dobrym stanie. http://allegro.pl/show_user_auction... Możliwy odbiór osobisty na Ursynowie lub przy metrze Politechnika.
    Pozdrawiam
  • rs

'Hiszpański smyczek" Andromedy Romano-Lax przedstawia Barcelonę z początku XX wieku
| |

dla wszystkich miłośników pięknej mowy kastylijskiej, zarówno tych początkujących, jak i zaaw...

Fotki

Miejsca grona (0)