HOSTESSY, HOŚCI - PRACA [5114]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anna:) -

Jak się wyrabia taką książeczkę? Dzwoniłam do centrum sanitarno epidemiolgicznego, ale jakaś wredna baba nakrzyczała tylko mi do ucha ze mam mieć ta pustą książeczkę -nie wiem skąd i lekarz medycyny pracy ma mnie skierować na badania... wow. Wredna była i nie dało się nic dopytać. Gdzie mam się udać ? proszę o pomoc - potrzebna mi jest do pracy jako kelnerka.
  • Anonim

Musisz znaleść siedzibe sanepidu (ja robiłam na Hertza 8 bodajże), pojechać tam i powiedzieć, że chcesz wyrobić książeczkę sanepidu. Dostajesz 3 probówki i idziesz do domu. W wyznaczonym terminie przynosisz spowrotem probówki z zawartością, oddajesz im, płacisz (ja płaciłam 111 złotych plus chyba 5 zł za książeczkę) i znowu idziesz do domu. Oni wyznaczają Ci kiedy masz przyjechać po wyniki. Przyjeżdżasz, odbierasz karteczkę i z tym idziesz do lekarza medycyny pracy i to tyle :) trochę trzeba się nalatać i pozałatwiać to wszystko ale nie jest to jakoś strasznie trudne, pozdrawiam :)
  • Lewy

A ile mniej wiecej czasu zajeło ci to wszystko ??
  • Anna:) -

ahha. Dzięki za info. Ale wiesz ta babka mówiła ze niby najpierw do lekarza bo to on ma niby wyznaczyć jakie badania trzeba zrobić?? I gdzie przyjmują ci lekarze medycyny pracy w ogóle?
  • Anonim

zajęło mi to... ja wiem...? ze 2 tygodnie? U lekarza medycyny pracy byłam prywatnego. Wiem, że jest w szpitalu przy ulicy Strusia (chyba kosztuje 60 złotych). Ja byłam niedaleko wiatracznej (nie znam adresu) wiem, że to jest obok ASMED'u (prywatny dentystysta) i zapłaciłam 40 zł. A w jakiej dzielnicy mieszkasz? Bo ja robiłam niedaleko trawiastej i tam po prostu tak z marszu przyjechałam i powiedziałam, że chcę wyrobić tą książeczkę a oni mi od razu dali probówki. Dopiero później musisz z tym iść do lekarza medycyny pracy
  • *Małgosia*

czy chcąc uaktualnić książeczkę trzeba przechodzić cały proces od poczatku?
  • Natalia

nie
  • *Małgosia*

poproszę o jakieś rozwinięcie, jak to załatwić i ile to może kosztować?
  • Natalia

hmm..do lekarza po pieczątke; )

W zasadzie są dwie interpretacje, obie całkiem poprawne - można robić powtórnie albo nie- decyzja należy do lekarza..

a jesli juz pójdziesz to powinnac miec jakby pieczatke 'bezterminową'.. tak mi sie wydaje.

a czy to kosztuje czy nie, to się nie orientuje..
  • KEJTI

Ja niedawno wyrabiałam książeczkę, zrobiłam badania w sanepidzie, kupiłam książeczkę i poszłam do lekarza medycyny pracy. Lekarz mnie 'obejrzał', wpisał w książeczkę badania i powiedział, że te badania na nosicielstwo nie są już wymagane żeby robić je co roku, tylko są aktualne dopóki się nie zachoruje. Jedyne co może wymagać pracodawca to to, że jeśli np zmieniasz miejsce pracy to mogą kazać iść jeszcze raz do lekarza medycyny pracy po wpis w książeczkę, ale badań powtarzać nie musisz.
  • aneta

Moi Drodzy! wyjaśnijcie mi proszę! zrobiłam badania na nosicielstwo, mam wynik, ale nie moge otrzymać książeczki bo najpierw muszę mieć skierowanie od firmy, w której będę pracować! Tzn kobieta w sanepidzie powiedziała mi, że jak już znajde odpowiedni miejsce, w którym chce się zatrudnić, dostanę od nich jakis tam stempelek, ich dane i tej podstawie wyda mi się książeczkę sanepidowską. z tym, że czytając Wasze wypowiedzi to chyba odbywa się inaczej. Czy ktoś mógłby mi to rozjaśnić bo chyba źle zrozumiałam..; |
    z góry wielkie dzięki!
  • Natalia

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałam ale...

'' skierowanie od firmy, w której będziesz pracowac '' to jest cos takiego np. hmm... w szkołach gastronomicznych .. i wtedy dostajesz taki papierek czy cos tam i wtedy albo nie płacisz w ogole za ksiazeczke, albo placisz ale później Ci zwracają, nie wiem jak to jest dokladnie..

a jesli masz wyniki to kupujesz ksiazeczke w księgarni, idziesz do lekarza medycyny pracy i juz.; ] a w ksiazeczce wpisujesz ze praca jako hostessa... i masz na własne 'potrzeby'

• aneta

dzieki!!!
  • justyna

Pilnie potrzebna książeczka ktoś coś poradzi??
  • -Kitty-

są już nowe sposoby wydawania ks.sanepidu ...
    lekarze już nie wbijają pieczątek do książeczek, dają je w formie papierowej na kartce.
  • Kasica

nie, nie, nie

idziesz do osrodka zdrowia, mowisz, ze chcesz ksiazeczke sanepidu, oddajesz za 3 dni probki, placisz 130 zl, czekasz miesiac, a po miesiacu idziesz do lekarza medycyny pracy, on Ci wpisuje, ze jestes zdrowa, dajes zmu 30 zl i do konca zycia masz wazna
  • Anonim

Wyrobienie książeczki sanepidu ( nie załatwienie) to w skrócie - 1. San-Epid - badanie na nosicielstwo, 2.RTG płuc, 3. Badanie krwi, 4. Lekarz medycyny pracy
    Badanie w sanepidzie jest ważne do końca życia. Koszt jest różny w różnych miastach, w Warszawie drogo.
    Z RTG płuc i badaniem krwi idziesz do lekarza medycyny pracy, lekarz wbija Ci pieczątkę i podpisuje się w książeczce - to jest terminowe, najczęściej na rok (co roku trzeba powtórzyć badanie, czasem wbijają dwa lata). Cena równiez zależy od miasta, w W-wie około 50zł (płacisz też za rentgen i badanie krwi, chyba że wcześniej wybierzesz się do rodzinnego i poprosisz o skierowanie), ale w mniejszych miastach już od 20:)
    Książeczkę trzeba wcześniej kupić! 1-2zł. I żądać w sanepidzie, żeby wbiły pieczątkę z badania a nosicielstwo do książeczki!
  • Paulina

wlasnie ja mam pytanie, czy ta ksiazeczkla jest juz wazna dozywotnio? bo ja mam wpisane przez lekarza pod terminem waznosci 'bezterminowo lub po przebytej chorobie zakaźnej'. A czasami cos slysze ze ktos nie ma podbitej tej ksiazeczki, ze sie termin skonczyl itp. To jak to jest :|
  • Kasica

kiedys na rok, nowe badania sa bez koniecznosci przedluzania
  • Natalia

tak jak napisałas 'bezterminowo lub po przebytej chorobie zakaźnej' teraz tak jest..
  • 1
  • 2