HR - Human Resources [1483]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • nasty_freq

czy wie moze ktos gdzie mozna legalnie zakupuc test MBTI (najlepiej z adaptacja polska, bo taka od niedawna istneije)

pozdr
  • Gloria

A kto ja zrobil?
  • nasty_freq

Myers-Briggs Type Indicator
  • Gloria

Chodzilo mi o to, kto przygotowal polska adaptacje MBTI... :)
  • Gloria

Dotarlam do europejskiej adaptacji MBTI. Autorzy ani slowem nie wspominaja o tej koncepcji chociaz posluguja sie 16 typami osobowosci. Pisza tylko o Jungu. Zainteresowanych linkiem zapraszam na priv :)
  • Anonim

zainteresowany :-)

w jakiej formie są informacje?

pozdrawiam

piotr
  • J

Tez zainteresowany; -) Ciekawe, ze w urzedach pracy i w biurach karier znany jest tylko (chyba, ze to u mnie takie porzadki sa) RIASEC/ test Hollanda, a nie MBTI. To sie zmienia wraz z moda, czy moze Holland odchodzi do lamusa, czy tez moze stosowane sa te testy komplementarnie?

Czy jako INTJ powinienem oddac dzialke HRM swojego przyszlego wspanialego przedsiebiorstwa komus bardziej ludzkiemu? :-)
  • ** Ania **

Testy kompetencyjne z jakich korzystacie, jakie polecacie? Moja fimra chce zakupić nowe testy i zbieramy oferty.
  • Anonim

Nie polecam testów ponieważ powstaje tzw. życzeniowy profil pracownika lub kandydata do pracy - taki jak on/ona chcia-łby/łaby się widzieć.

Jaki ma być cel testów?
    Czego firma oczekuje jako rezultat końcowy?

Znając oczekiwania można coś doradzić. Jakby co zapraszam na priva.

Gregor
  • ,

Testy to świetna pomoc w ocenie i selekcji pracowników. Najważniejsze to umiejętne ich stosowanie i interpretacja...
  • Gloria

Jesli chodzi o testy kompetencyjne, czyli oparte o kompetencje (to niby takie jasne, ale nie wszyscy wiedza o co chodzi) polecam http://www.profirma.pl
    Ta firma jest chyba liderem, jesli chodzi o tworzenie takich testow. Chetnie dziela sie wiedza, wiec na ich stronie jest sporo przydatnych info, przyklady testow tez.
    Testy kompetencyjne to jednak nie to co testy psychologiczne i dobrze zrobione bywaja bardzo rzetelne :)
  • ** Ania **

Tak zdecydowaliśmy się na Profirmę dzięki :-)
  • Gore Challenge 2009

Kto wie gdzie można znaleźć dobre testy kompetencyjne typu: testy menedżerskie, motywacyjne, przywódcze, osobowości, "Z-W"

Jest trochę książek na ten temat. Rekomendujecie jakąś pozycję?
    Ewentualnie dobre www?
  • Monika Pi

Dobrych gotowych testów raczej opublikowanych nie znajdziesz; -) Ogólnie zamawia się w firmach świadczących tego typu usługi. Inna sprawa to miarodajność takich testów, związana z ich deklaratywnym charakterem. O ile mi wiadomo korelacja między wynikiem testów a późniejszym zachowaniem w pracy wynosi ok. 0,5 więc na kolana nie powala; -) Dlatego my stosujemy to narzędzie wyłącznie na życzenie klienta.

Osobny temat to testy licencjonowane, których wiarygodność jest znacznie wyższa, natomiast koszty ich przeprowadzenia są baaardzo wysokie...
  • Gore Challenge 2009

typu Testy SHL, zapewne...

Ale mi chodzi o podstawowe, ciekawe testy.
    Takie które inspiruja na zadawania bardziej szczegołowych pytan na rozmowie kwalifikacyjnej...

Ja miałem takie testy na zajęciach z socjologii organizacji i zachowaniach organizacyjnych.
    Może ktoś jednak wie gdzie je zdobyć?

• ....

badanie psychologiczne kierowców - czym badać

17/12/2007 10:32

>cold water. napisała:

Witajcie,
    zastanawiam się, jakich narzędzi psychologicznych (testy i kwestionariusze, nie aparatura) można użyć do badania rekrutacyjnego kierowców - może mi podpowiecie? Chodzi mi o specjalistyczne testy, tzn. nie badające np. cech temperamentu tylko dostosowane ściśle do badań kierowców.
  • Kasia

Czy jeszcze Cię interesuje odpowiedź?
  • Big Slick

testy temperamentu są bardzo ważne! i właśnie takie można miedzy innymi zastosować

EPQ-R
    NEO-FFI
    Albo fajny może być TAT Murraya
  • Majlenka

>Tomek napisał
    >testy temperamentu są bardzo ważne! i właśnie takie
    >można miedzy innymi zastosować
    >
    >EPQ-R
    >NEO-FFI
    >Albo fajny może być TAT Murraya

Z TAT moze byc ten problem, ze potrzebne jest jakies doswiadczenie zeby dobrze interpretowac "wyniki", bo nie zawsze da sie wylapac wszystko co "wymyslil" badany

Ogolnie sa 3 testy, ktore sa uzywane przy badaniu kierowcow zawodowych, szukalam w notatkach ale ni cholery nie moge znalezc:( chyba gdzies posialam zeszyt w ktorym mam to zapisane
  • ...::MJOLAF::...

testy (również do badań psychologicznych) kierowców oferują:
    http://tb.silesianet.pl/badania.htm

nie miałem czasu oglądać całej strony - jeżeli nie napisali, to wyślij zapytanie ofertowe, podpytaj na czym jest to oparte i masz odpowiedź :)

powodzenia

Olaf
  • 1
  • 2
| |

HR - Human Resources, znane pod polską nazwą - Zasoby Ludzkie. Pojęcie mające dwojakie znaczni...

Fotki

Miejsca grona (0)