-
ıʞsuɐıdʎs ɐqnʞ
Co byście powiedzieli na pomysł założenia koła naukowego?
Chcielibyśmy wyjść z inicjatywą założenia przy IBI AL koła śródziemnomorskiego. Nazwa jest oczywiście prowizoryczna, sfera naszych zainteresowań będzie jeszcze do określenia, ale jesteśmy przekonani, że powstanie takiego koła jest bardzo ważne i potrzebne. Tak jak IBI (dawna OBTA) skupia wokół siebie naukowców zajmujących się badaniami nad szerokim zagadnieniem tradycji i kultury śródziemnomorskiej, tak w naszej wizji koło śródziemnomorskie skupiałoby studentów i studentki.
Chcielibyśmy, żeby działalność naszego koła opierała się na dwóch filarach. Są to dwa rozumienia kultury śródziemnomorskiej, czyli w pewnym uproszczeniu:
a) tradycja antyczno-biblijna w kulturze np. europejskiej oraz
b) kultura krajów śródziemnomorskich (dawna i współczesna), bez względu na jej związki z Grecją i Rzymem lub dominującą religią. Uzupełnić to mogą rozważania nad relacjami pomiędzy lokalnymi kulturami krajów Morza Śródziemnego a tym, co stanowi wspólny mianownik tych kultur.
Dlatego do współpracy w naszym kole zamierzamy zaprosić studentów i studentki rozmaitych kierunków - od polonistyki przez archeologię po arabistykę. Osoby zainteresowane zapraszamy serdecznie na spotkanie, które planujemy na przyszły tydzień (w połowie listopada).
Jeśli pomysł spotka się z zainteresowaniem, wybierzemy konkretny termin spotkania. Ale wszystko zależy od tego, w jaki sposób ten pomysł zostanie przyjęty przez Was. Zachęcam do wypowiadania się.
-
Koło naukowe w IBI tylko przez studentów IBI :) Że dla wszystkich chętnych to jasne, ale niech to nie będzie jakaś mishowa filia; )
pozdr.
P.S. I czekam na dalsze wieści. To jest - chętny jestem! -
Katia
Ja też jestem chętna. Ale:
kim jesteście "WY"? Kubo, piszesz cały czas w 1 os. liczby mnogiej (!), co od razu budzi we mnie pytanie o resztę pomysłodawców.
Tym samym przyłączam się do Pawła:
> Koło naukowe w IBI tylko przez studentów IBI :) Że dla wszystkich chętnych to jasne, ale niech to nie będzie jakaś mishowa filia; )
Bez PRZESADNEJ ksenofobii, ale jak ma być przy IBI - to niech będzie założone przez studentów IBI. -
ıʞsuɐıdʎs ɐqnʞ
Ależ popieram. Jasne, że przy IBI. Bardzo liczę na Wasz udział, chciałbym żeby to się skupiło wokół IBI, a studenci CŚ i FN byliby oczywistym rdzeniem takiego koła.
Nie myślcie, że chciałbym sobie uzurpować sobie miejsca w zarządzie itd., prostu bardzo chciałbym, żeby takie koło powstało. Mówi się o tym mówi, a jakoś impetu brakuje, żeby to ruszyło.
A ogłoszenie pisałem razem z Asią Kłos, w sumie powinniśmy się podpisać.
Zachęcam do wypowiadania się, komentowania, krytykowania.; ) -
-
Katia
-
Anonim
-
To przynajmniej mamy jasność. Dobrze.
Umówmy się więc na przyszły tydzień - jakieś siakieś piwko może, bo łatwiej się przy nim rozmawia, hm? -
Kinga Kopańska
-
agniesz
ja tez ja tez! Tylko Kuba prosze....postaraj sie chociaz troszeczke dostosowac terminy do mojego planu....tzn ja sprobuje nagiac czasoprzestrzen ale mimo wszystko... -
ıʞsuɐıdʎs ɐqnʞ
OK, widzę, że jest pewne zainteresowanie. Bardzo fajnie. :) Jednakowoż potrzymam Was jeszcze trochę w napięciu, bo spotkanie zrobilibyśmy w przyszłym tygodniu, nie w tym, ok?
Możemy się spotkać przy piwie, możemy przy herbacie, możemy poprosić o salkę w IBI. To już jak wolicie. -
aśka
No pewnie, ze jest zainteresowanie; )
Jesli chodzi o spotkanie na zorganizowanie tego wszystkiego, najbardziej pasowalby mi tydzien 17-23 listopada - w tym tygodniu bede mogla od poniedzialku do czwartku od 16:30 w dol i w sobote i w niedziele od 18:00; czy jest szansa, zeby udalo mi sie jakos z Wami zgrac?
Co do innej poruszonej kwestii, to czuje sie studentka IBI wcale nie w mniejszym stopniu niz Wy;)
Pozdrawiam!
<a po cichu robie sobie burze mozgu nt. tego projektu:)> -
Być studentem IBI w ramach MISH a być studentem IBI w ramach IBI to dwie inne bajki :)
A spotkanie zróbmy wtedy, kiedy WSZYSTKIM będzie to pasowało. Możemy nawet przesunąć to na grudzień, może na styczeń. Koło naukowe w IBI się nie spieszy, jak pokazuje doświadczenie roku poprzedniego. Miesiąc dłużej nie powinien więc nas w żaden sposób spowolnić, prawda? :) -
Kinga Kopańska
hm, ale czy w niedzielę nie ma każdy wolnego? Nawet jak ktoś pracuje, to można przesunąć na wieczorno- nocną godzinę, co sprzyja debatom :) -
ıʞsuɐıdʎs ɐqnʞ
Oj, nie muszą być absolutnie wszyscy, bo to nie będzie możliwe nigdy. Tym bardziej, że pierwsze spotkanie będzie po prostu nieformalną burzą mózgów. Optowałbym za piątkiem lub niedzielą - tymi najbliższymi. Koło godziny szóstej.
-
Kinga Kopańska
-
aśka
-
agniesz
-
-
kózka
moze tez bym sie pojawila, skoro tu takie zainteresowanie; )
jak dla mnie piatek po 21 albo niedziela wieczor jest bomba :) -
Katia
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne