IINiSB UW II rok magisterka [157]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • p

Nie było mnie na ostatnich zajęciach z digitalizacji a podobno zostały podane zagadnienia na zaliczenie. Jeśli ktoś zapisał to bardzo proszę o wklejenie tutaj.
    pozdrawiam
  • librarian

hej to jest plik od dr-a
    http://www.sendspace.com/file/ii2lf...

tylko, że tego jest cholernie dużo (242 slajdy - 41mb) - sporo bezsensownej grafiki typu krajobrazy, ale i sporo tekstu.

po drugie plik jest nieedytowalny (przynajmniej ja nie mogę nic z tym zrobić na open officie), więc nie da się go okroić, nie da się również kopiować z tego tekstu - można tylko oglądać na pełnym ekranie - jeszcze poszukam czy da się to jakoś obejść

poza tym dołączam się do prośby - jeśli ktoś ma dokładnie wypisane to na co on kazał zwrócić uwagę, to niech wrzuci, będzie łatwiej nawigować po prezentacji :)

jeśli będą problemy ze ściągnieciem pliku to proszę o PW.

Pozdrawiam
  • p

dzięki! na pewno się przyda, ale sprawdzę dopiero wieczorem jak będę przy swoim kompie; )
  • Justyna

Zagadnienia (wg kolejności na slajdach):
    - pręciki i czopki
    - proporcje wrażeń w receptorach na światło białe
    - przestrzenie barw, wykresy z CMY (barwa odbita, nieodbite składniki CMY)
    - barwy addytywne i subtraktywne
    - CIE XYZ, CIE LUN, CIE LAB
    - znać wartości temperatur barwowych
    - densytometria, gęstość optyczna
    - PAMIĘTAĆ, że: oko ludzkie jest odrobinę bardziej czulsze na barwę zieloną.
    - bitowa głębokość kolorów, przeliczanie np. 8 bitów = 2 do potęgi ósmej
    - 2 rodzaje grafiki cyfrowej
    - stereoskopia, stereogram
    - DPI, PPI, LPI, SPI
    - druk rastrowy, druk kolorowy
    - raster cyfrowy: amplitudowy,i stochastyczny i krzyżowy
    - wiedzieć ile ma rozdzielczość: techniczna, offsetowa, skanów archiwalnych, obiektu niewyraźne
    - PAMIĘTAĆ: przestrzeń CMY można zwężać lub zwiększać przez zły wydruk; dla wyeliminowania efektu rastra konieczne jest zastosowanie filtru programowego: gaussian blur.
    - Balans bieli, korekcja gamma
    - przetworniki analogowo cyfrowe, PMT, czułość przetworników, jakość procesu
    - format opisu grafiki cyfrowej
    - przeplot, kanał alfa, DNG
    - teksty elektroniczne, rodzaje czcionek komputerowych: systemowe i wektorowe,
    - standardy reprezentowania, danych alfanumerycznych: ASCII, ANSI, UNICODE (ISO),
    - formaty prezentacji tekstu: TXT, DOC, RTF, TeX
    - metajęzyki adnotowania tekstu w komp.: SGML, XML, HTML, XHTML
    - formaty prezentacji dokumentów elektronicznych: PDF, DjVu
    - Różnica między sygnałem analogowym i cyfrowym
    - obiekty tworzone cyfrowo
    - 4 pytania przy dygitalizacji, Analiza możliwości w dygitalizacji
    - inne nazwy dygitalizacji = dyskretyzacja = bimaryzacja = cyfryzacja, wiedzieć czym jest dygitalizacja
    - warunki przetrwania i ewolucji informacji cyfrowych
    - co wpływa na jakość reprodukcji obrazu na płaszczyznę dwuwymiarową
    - TWAIN, Silver Fast, Vue Scan, narzędzia Corel, Paint Shop Pro, OCR/ICR, OMR, Read/Ris,

Jeśli czegoś brakuje to uzupełnijcie.

Postaram się przerobić prezentacje na plik Worda z samymi zagadnieniami do testu. Prześle je na naszego maila.
  • Justyna

cd zagadnień:
    - TWAIN,
    - programy do skanowania: Silver Fast, Vue Scan,
    - programy do edycji grafiki: Photoshop, narzędzia Corel, Paint Shop Pro,
    - OCR/ICR, Programy OCR i ICR,

Wysłałam na maila wersje w Wordzie tych zagadnień.
  • librarian

hej, nie wiem czy tylko ja się z tym kopałem czy nie, w każdym razie można zmienić rozszerzenie pliku z .pps na .ppt, wtedy uruchomi się jako normalna edytowalna prezentacja a nie jako pokaz slajdów (nie wiem, jak to działa w MS Office, ale w open officie miałem z tym problem). [dopiero teraz to odkryłem]

pozdrawiam świątecznie
  • K.K.K.

jesteś wielka! ze 100 slajdów zrobiłaś 12 stron worda :) oby to wystarczyło:) a kiedy jest kolokwium?
  • p

słyszałam, że na ostatnich zajęciach ma być zerówka a w sesji jeszcze jeden termin.
  • kelpie

zerówka będzie 19. stycznia i jest o tyle pozytywna dla nas iż osoby, którym nie uda się zaliczyć testu w tym terminie będą go mogły poprawiać w kolejnym terminie bez wpisanej oceny
  • NikaVera

czyli to test wyboru ? Matko oby, wole wiedzieć o co w czym chodzi niz uczyć się tego na pamięć
  • K.K.K.

ale wielokrotnego wyboru... :(
  • NikaVera

Czy ktoś ma jakieś ciekawe informacje jak wyglądał ten test w tamtym roku ?? Bo przyznam się szczerze, że jakoś nie umiem w tym momencie za wiele i nie wiem czy ma już płakać czy nie będzie aż tak źle :-)
  • K.K.K.

ja nie wiem o czym czytam...czytam ale nie rozumiem, nie potrafię sobie tego jakoś wyobrazić albo uporządkować:/ masakra:/ może będzie można korzystać z notatek?:) (tak wiem, naiwne...)
  • Kaś

Czy ktoś wie kiedy będą oceny i wpisy z digitalizacji ??????
  • librarian

są już w usosie
| |

Przyszłość polskiego bibliotekarstwa to my! Grono III roku Informacji Naukowej i Bibliotekoznaws...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)