-
p
Nie było mnie na ostatnich zajęciach z digitalizacji a podobno zostały podane zagadnienia na zaliczenie. Jeśli ktoś zapisał to bardzo proszę o wklejenie tutaj.
pozdrawiam -
librarian
hej to jest plik od dr-a
http://www.sendspace.com/file/ii2lf...
tylko, że tego jest cholernie dużo (242 slajdy - 41mb) - sporo bezsensownej grafiki typu krajobrazy, ale i sporo tekstu.
po drugie plik jest nieedytowalny (przynajmniej ja nie mogę nic z tym zrobić na open officie), więc nie da się go okroić, nie da się również kopiować z tego tekstu - można tylko oglądać na pełnym ekranie - jeszcze poszukam czy da się to jakoś obejść
poza tym dołączam się do prośby - jeśli ktoś ma dokładnie wypisane to na co on kazał zwrócić uwagę, to niech wrzuci, będzie łatwiej nawigować po prezentacji :)
jeśli będą problemy ze ściągnieciem pliku to proszę o PW.
Pozdrawiam -
p
dzięki! na pewno się przyda, ale sprawdzę dopiero wieczorem jak będę przy swoim kompie; ) -
Justyna
Zagadnienia (wg kolejności na slajdach):
- pręciki i czopki
- proporcje wrażeń w receptorach na światło białe
- przestrzenie barw, wykresy z CMY (barwa odbita, nieodbite składniki CMY)
- barwy addytywne i subtraktywne
- CIE XYZ, CIE LUN, CIE LAB
- znać wartości temperatur barwowych
- densytometria, gęstość optyczna
- PAMIĘTAĆ, że: oko ludzkie jest odrobinę bardziej czulsze na barwę zieloną.
- bitowa głębokość kolorów, przeliczanie np. 8 bitów = 2 do potęgi ósmej
- 2 rodzaje grafiki cyfrowej
- stereoskopia, stereogram
- DPI, PPI, LPI, SPI
- druk rastrowy, druk kolorowy
- raster cyfrowy: amplitudowy,i stochastyczny i krzyżowy
- wiedzieć ile ma rozdzielczość: techniczna, offsetowa, skanów archiwalnych, obiektu niewyraźne
- PAMIĘTAĆ: przestrzeń CMY można zwężać lub zwiększać przez zły wydruk; dla wyeliminowania efektu rastra konieczne jest zastosowanie filtru programowego: gaussian blur.
- Balans bieli, korekcja gamma
- przetworniki analogowo cyfrowe, PMT, czułość przetworników, jakość procesu
- format opisu grafiki cyfrowej
- przeplot, kanał alfa, DNG
- teksty elektroniczne, rodzaje czcionek komputerowych: systemowe i wektorowe,
- standardy reprezentowania, danych alfanumerycznych: ASCII, ANSI, UNICODE (ISO),
- formaty prezentacji tekstu: TXT, DOC, RTF, TeX
- metajęzyki adnotowania tekstu w komp.: SGML, XML, HTML, XHTML
- formaty prezentacji dokumentów elektronicznych: PDF, DjVu
- Różnica między sygnałem analogowym i cyfrowym
- obiekty tworzone cyfrowo
- 4 pytania przy dygitalizacji, Analiza możliwości w dygitalizacji
- inne nazwy dygitalizacji = dyskretyzacja = bimaryzacja = cyfryzacja, wiedzieć czym jest dygitalizacja
- warunki przetrwania i ewolucji informacji cyfrowych
- co wpływa na jakość reprodukcji obrazu na płaszczyznę dwuwymiarową
- TWAIN, Silver Fast, Vue Scan, narzędzia Corel, Paint Shop Pro, OCR/ICR, OMR, Read/Ris,
Jeśli czegoś brakuje to uzupełnijcie.
Postaram się przerobić prezentacje na plik Worda z samymi zagadnieniami do testu. Prześle je na naszego maila. -
-
Justyna
cd zagadnień:
- TWAIN,
- programy do skanowania: Silver Fast, Vue Scan,
- programy do edycji grafiki: Photoshop, narzędzia Corel, Paint Shop Pro,
- OCR/ICR, Programy OCR i ICR,
Wysłałam na maila wersje w Wordzie tych zagadnień. -
librarian
hej, nie wiem czy tylko ja się z tym kopałem czy nie, w każdym razie można zmienić rozszerzenie pliku z .pps na .ppt, wtedy uruchomi się jako normalna edytowalna prezentacja a nie jako pokaz slajdów (nie wiem, jak to działa w MS Office, ale w open officie miałem z tym problem). [dopiero teraz to odkryłem]
pozdrawiam świątecznie -
K.K.K.
jesteś wielka! ze 100 slajdów zrobiłaś 12 stron worda :) oby to wystarczyło:) a kiedy jest kolokwium? -
p
słyszałam, że na ostatnich zajęciach ma być zerówka a w sesji jeszcze jeden termin. -
kelpie
zerówka będzie 19. stycznia i jest o tyle pozytywna dla nas iż osoby, którym nie uda się zaliczyć testu w tym terminie będą go mogły poprawiać w kolejnym terminie bez wpisanej oceny -
NikaVera
czyli to test wyboru ? Matko oby, wole wiedzieć o co w czym chodzi niz uczyć się tego na pamięć -
K.K.K.
-
NikaVera
Czy ktoś ma jakieś ciekawe informacje jak wyglądał ten test w tamtym roku ?? Bo przyznam się szczerze, że jakoś nie umiem w tym momencie za wiele i nie wiem czy ma już płakać czy nie będzie aż tak źle :-) -
K.K.K.
ja nie wiem o czym czytam...czytam ale nie rozumiem, nie potrafię sobie tego jakoś wyobrazić albo uporządkować:/ masakra:/ może będzie można korzystać z notatek?:) (tak wiem, naiwne...) -
Kaś
-
librarian