Polityka Społeczna (IPS UW) [907]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

witam wszystkich bardzo serdecznie
    mam na imie Paweł
    od jakiegos czasu zastanawiam sie nad polityka społeczna

co moglibyscie mi powiedziec o studiach zaocznych?
    jaka atmosfera?
    poziom, czy da sie przrezyc? :)
    i jak z praca po tym?
    bardzo prosze o szybkie ospowiedzi

pozdrawiam serdecznie
  • parpar

Ja jestem na zaocznych magisterskich. Całkiem fajnie, nauki dużo nie ma. Jeżeli Cię interesuje tematyka studiów napewno będziesz zadowolony. Spokojnie da się przeżyć, ale nie znaczy, ze nic nie trzeba robic.
    Bez problemu można połączyć te studia z pracą.

• Gosia K. (pani prezes)

Ja jestem na licencjackich i uważam, że nie są to studia dla ambitnych ludzi. Liczyłam na coś więcej. Mamy mało zajęć, a ludzie raczej mało poważnie podchodzą do studiowania. Może dlatego że w większości są to ludzie, którzy znaleźli się tu z przpadku. Trzeba się pouczyć, jest sporo poprawek, jednakże w razie oblania są warunki, więc nie wylatuje się z uczelni.
    Ale oczywiście polityka społeczna jest bardzo ciekawa i wiążę z nią swoją przyszłość. Natomiast wiem, że wiedza wyniesiona ze studiów za bardzo mi w tym nie pomoże (prędzej papier). Może zbyt dużo oczekiwałam od tych studiów. Myślałam, że na UW musi być super poziom i w ogóle. Dopiero teraz, gdy zaczynam pisać pracę licencjacką robi się ciekawiej.
  • Anonim

Nie są to zbyt wymagające studia, dużo wiedzy ogólnej. Są ciekawe przedmioty ale musi Cię to interesować. Ja własnie znalazłam się na tych studiach z przypadku, pierwszy rok byłam zachwycona a potem się rozczarowałam. U mnie na roku wszyscy raczej już rozpoczęli swoje kariery zawodowe i dalej pewnie idą w tym kierunku, tak na prawdę to sama nie wiem co po tym można robić.

Pozdrawiam,
    Ania
  • Gosia K. (pani prezes)

A ja właśnie zmieniłam pracę. Wreszcie przenoszę się do sektora pozarządowego i muszę przyznać, że kierunek studiów pomógł mi w tym.

Myślę, że w przyszłym roku po zmianie programu i wprowadzeniu specjalizacji (polityka społeczna będzie kierunkiem, a nie specjalizacją) studia będą znacznie ciekawsze. Teraz są zdecydowanie zbyt ogólne. Absolwent nie zna się właściwie na niczym. Nie ma też żadnych uprawnień, np. do wkonywania zawodu pracownika socjalnego.
    Szkoda tylko, że reforma nie obejmie studiów magisterskich uzupełniających.
  • Anonim

"Mamy mało zajęć, a ludzie raczej mało poważnie podchodzą do studiowania. Może dlatego że w większości są to ludzie, którzy znaleźli się tu z przpadku. Trzeba się pouczyć, jest sporo poprawek, jednakże w razie oblania są warunki, więc nie wylatuje się z uczelni. "

to chyba już o was świadczy że jest sporo poprawek a nie o studiach, po drugie to chyba przeczy temu że jest łatwo i przyjemnie...
  • Gosia K. (pani prezes)

Studia są łatwe, ale studenci tacy jak napisałam i stąd te poprawki (najwięcej na I roku). Jak ktoś podchodzi do studiów poważnie to nie ma żadnych problemów. Że zajęć mało to już nie nasza wina. Ja nad tym bardzo ubolewam, ale oczywiście dla wielu osób to plus naszych studiów.
  • Gosia K. (pani prezes)

Może od razu dodam, że prywatnie studenci polityki społecznej to bardzo fajni ludzie. Na I roku jakoś nie byliśmy zbyt zgrani, ale na II nadrobiliśmy stracony czas:) Tak więc atmosferę uważam za dobrą.
  • Flasia

a ja powiem tak :

http://www.samorzad.uw.edu.pl/ips; ))))

tam opinie, materiały i obiektywnie można spojrzeć co sobą reprezentująsami studenci; )
  • Anonim

Jak tak czytam poziom waszych odpowiedzi, to musze powiedzieć ze jestem bardziej na tak

Pierwsza moja myśl
    Studia przede wszystkim rozwijają, i wpajają dobre zasady, i to jest największy plus, aby później znaleźć satysfakcjonującą prace

Niewątpliwym minusem jest to ze brak konkretnego zawodu

Mam pytanko, co do tego nowego systemu od przyszłego roku,
    rozumiem to tak ze na dyplomie miał bym tytuł mgr polityki społecznej (i nie było by tam nic o politologii)

Jeżeli jestem w błędzie to prosze o korektę:)
    Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi i proszę o następne :P
  • Anonim

musisz jeszcze lubić wódkę:)
    (joke:D)
  • Anonim

>No Pasaran! napisał
    >musisz jeszcze lubić wódkę:)
    >(joke:D)

jak to joke?????? hehe
  • Flasia

magister w zakresie nauk o polityce społęcznej, mgr w zakresie polityki społecznej, jakoś tak ale to dopiero od przyszłorocznej rekrutacji...
  • magda m.

każde studia humanistyczne nie dają konkretnych uprawnień ani fachu w rękach, ten trzeba znaleźć samemu :) a polityka społeczna ma tą zaletę że daje dużo możliwości szukania i można się wyspecjalizować w obranym kierunku przez praktyki i studia podyplomowe np.

nasze studia na pewno dają więcej praktycznej wiedzy niż np. nauki polityczne. choćby przedmioty prawnicze.

na pewno mają mankamenty, ale myślę że nowy program studiów (od następnego roku) je zmniejszy.

polityka społeczna tym, którzy chcą pracować "w zawodzie" czyli np. organizacjach pozarządowych daje dobrą bazę teoretyczną i praktyczną w zakresie np. badań społecznych.
    tym, którzy potrzebują papier da ogólną wiedzę społeczną.
| |

Forum studentów, absolwentów, kandydatów na studia oraz sympatyków Instytutu Polityki Społeczne...

Fotki

Miejsca grona (0)