Polityka Społeczna (IPS UW) [907]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Czy katolicyzm to religia dla cierpiętników? Czy Jezus był nudziarzem i sztywniakiem? Czy picie piwa jest grzechem? Czy katolik może eksperymentować "w łóżku" i czerpać przyjemność z seksu? Jak żyć by być szczęśliwym, korzystać z uroków tego świata i pozostawać w zgodzie z wiarą?

Przyjdź na trzeci blok spotkań z cyklu "Poruszyć Niebo i Ziemię" - "Chrześcijaństwo: cierpienie vs radość" i znajdź odpowiedź na te i inne pytania.
    ASK Soli Deo zaprasza na 3 konferencje, koncert, występ tancerzy i bębniarzy oraz spotkanie ze wspólnotami katolickimi:

1. „Chrześcijaństwo: strach i smutek czy radość i nadzieja" – ks. Marek Dziewiecki, 1.XII, godz 20.15, Aula im. A. Mickiewicza, Audytorium Maximum, UW.
    2. „Seks i Alkohol - dobra zakazane?" – ks. Maciej Szeszko, 2.XII, goz 19.00, sala 208 Gmach Główny PW
    3. Specjalny pokaz na Auli Spadochronowej: Bębny Afrykańskie, Tańce Niebiańskie! 3.XII, godz 19, SGH, Aula Spadochronowa
    4. "Ta Góra nie ustąpi... w niesieniu Bożej radości!" - gawęda z o. Janem Górą nt Jana Pawła II i Lednicy, 3.XII, godz 19 (bezpośrednio po pokazie), SGH, Aula III
    5. Koncert Zespołu Siewcy Lednicy
    Koncert pierwotnie planowany na 4.XII z przyczyn niezależnych od nas został przesunięty na późniejszy termin (najprawdopodobniej odbędzie się dopiero w styczniu, informacje wkrótce na stronie)

Wśród uczestników konferencji rozlosujemy atrakcyjne książki.

więcej informacji na:

w w w . s o l i d e o . p l
  • Anonim

co ksiądz może powiedzieć o seksie i alkoholu? ciekawe:>
  • Eńdżell/De(v/b)il

jak to co wszystko z wlasnego przykladu:D

ja najbardziej jestem zainteresowanmny Tancami niebianskimi:D to musi byc niezly odlot:D
  • M a r i o l a :)

> co ksiądz może powiedzieć o seksie i alkoholu? ciekawe:>

pomijając to, co niketórzy faktycznie z własnego przykładu mogą powiedzieć, to ksiądz może wyjaśnić jak wspomniane w tematyce spotkania kwestie alkoholu i seksu są traktowane przez chrześcijańską naukę - w ramach informacji po prostu i po to, by się np. dowiedzieć, że czerpanie satysfakcji z seksu nie jest grzechem, nawet w pozycji innej niż misjonarska;)

Mnie do misjonarza daleko;), ale szczerze nie lubię takich zgryźliwych i pełnych uprzedzeń uwag.

pozdr:)
  • Łukasz Lutoborski

>Whatever... napisał
    >co ksiądz może powiedzieć o seksie i alkoholu? ciekawe:>

jak to mawiał mój katecheta w ogólniaku:
    <<ksiądz też człowiek, choć płci niepewnej...>> cokolwiek by to miało znaczyć :P
  • Anonim

>M a r i o l a :) napisała:
    >> co ksiądz może powiedzieć o seksie i alkoholu?
    >ciekawe:>
    >
    >pomijając to, co niketórzy faktycznie z własnego
    >przykładu mogą powiedzieć, to ksiądz może wyjaśnić
    >jak wspomniane w tematyce spotkania kwestie alkoholu i seksu
    >są traktowane przez chrześcijańską naukę - w ramach
    >informacji po prostu i po to, by się np. dowiedzieć, że
    >czerpanie satysfakcji z seksu nie jest grzechem, nawet w
    >pozycji innej niż misjonarska;)
    >
    >Mnie do misjonarza daleko;), ale szczerze nie lubię takich
    >zgryźliwych i pełnych uprzedzeń uwag.
    >
    >pozdr:)

i jakoś z tym musisz żyć

>i jakoś z tym musisz żyć

spoko Goc, radze sobie :)
  • Eńdżell/De(v/b)il

Mariola rozwalil mnie tekst ze seks nie jest czerpanie przyjemnosci z seksu nie jest grzechem nawet w innej pozycji niz misjonarska:D

za to nalezy Ci sie nagroda pulitzera (czy jak to sie tam pisze):)
  • KoKo.

O kurka wodna, co za interesujący temat.

A co do pana który stwierdził co ksiądz może wiedzieć o seksie i alkoholu.
    Zapomniałeś o tym, że spotyka się księży alkoholików, są dla nich nawet specjalne ośrodki? Jest to temat przemilczany w środowisku katolickim, ale przecież nie on jeden.
    O seksie, natomiast, ksiądz teoretycznie wie ze swoich studiów, mają tam przedmiot, coś w stylu nauczania o rodzinie?
    Zresztą przecież to oczywiste, że nie każdy ksiądz jest prawiczkiem, są księża, którzy mają dzieci.

> KoKo. napisała:
    >O kurka wodna, co za interesujący temat.
    >
    >A co do pana który stwierdził co ksiądz może wiedzieć o
    >seksie i alkoholu.
    >Zapomniałeś o tym, że spotyka się księży alkoholików,
    >są dla nich nawet specjalne ośrodki? Jest to temat
    >przemilczany w środowisku katolickim, ale przecież nie on
    >jeden.
    >O seksie, natomiast, ksiądz teoretycznie wie ze swoich
    >studiów, mają tam przedmiot, coś w stylu nauczania o
    >rodzinie?
    >Zresztą przecież to oczywiste, że nie każdy ksiądz jest
    >prawiczkiem, są księża, którzy mają dzieci.
    >
    >

myślę, że dokładnie to kolega miał na myśli;)
  • Eńdżell/De(v/b)il

>M a r i o l a :) napisała:
    >myślę, że dokładnie to kolega miał na myśli;)

a ja mysle ze Mariola ma racje ze mysli ze kolega to mial na mysli:-P
  • KoKo.

być może, ale skleconego przez niego zdanie było według mnie nieczytelne ze względów gramatycznych. być może się czepiam, trudno, w każdym razie nie mogłam sobie odmówić skrytykowania katolickiej naiwości.
  • Żuław

> KoKo. napisała:
    >w każdym razie nie mogłam sobie
    >odmówić skrytykowania katolickiej naiwości.
    dzięki tak inteligentnym osobom jak ty codziennie uświadamiam sobie swoją naiwność :D
  • Anonim

>Lucius napisał
    >> KoKo. napisała:
    >>w każdym razie nie mogłam sobie
    >>odmówić skrytykowania katolickiej naiwości.
    >dzięki tak inteligentnym osobom jak ty codziennie
    >uświadamiam sobie swoją naiwność :D
    >

przepraszam że odpisuje tak późno, bo nie mogłem sobie odmówić laickich "andrzejków". hmmm...
    ...(kontynuuje myśl) Koko droga: nie wiem kogo krytykowałaś, ale jeśli mnie to naiwnośc jak najbardziej mogłaś krytykować, ale KATOLICKĄ już mniej:)!
  • KoKo.

>Lucius napisał
    >> KoKo. napisała:
    >>w każdym razie nie mogłam sobie
    >>odmówić skrytykowania katolickiej naiwości.
    >dzięki tak inteligentnym osobom jak ty codziennie
    >uświadamiam sobie swoją naiwność; D

Uhu hu, co ma moja ewentualna inteligencja do tego co napisałam? Jestem antyklerykalna i uważam, że katolicy wierzący w naukę Kościoła dotyczącą seksu i alkoholu są naiwni, a szczególni Ci, którzy wierzą, że księża są wolni od tych "grzechów". I to właśnie znaczyła moja wypowiedź. I nie rozumiem czemu ten bezsensowny przytyk do mojej inteligencji skoro nie pasuje tutaj. Nie wiem, chciałeś być fajny?

• Anonim

patrząc na poczucie humoru: "Wiedzą państwo, że Barack Obama ma polskie korzenie? Tak, jego dziadek zjadł polskiego misjonarza" - chyba chciał;>
  • Żuław

Oj myślę że wzięłaś to za bardzo do siebie,to co napisałem było jak najbardziej pozytywne.Lubię czytać przemyślenia czy opinie osób oświeconych które niosą kaganek oświaty w naszym "katolickim ciemnogrodzie" także tutaj nic osobistego;)
    Poza tym nie wiem kto twierdzi że wszyscy księża są bez wyżej wymienionych grzechów?księża jak wszyscy ludzie grzeszą, tyle.
    Co do nauki kościoła w sprawach "seksu i alkoholu" - oczywiście że księża wydają się być niedostatecznie "poinformowani"(tyle że tu nie chodzi o praktykę co niektórzy nieudolnie sugerują, a o aspekt moralny)w tych sprawach,ale idąc tym tokiem myślenia za autorytet w sprawach seksu powinna uchodzi prostytutka, a w sprawach alkoholu żul spod sklepu, bo im praktyki odmówić nie można.
  • Żuław

>Whatever... napisał
    >patrząc na poczucie humoru: "Wiedzą państwo, że Barack
    >Obama ma polskie korzenie? Tak, jego dziadek zjadł
    >polskiego misjonarza" - chyba chciał;>

patrząc na twojego blimpa to dużo mi do ciebie brakuje:D:D
  • KoKo.

pfff, kaganek oświaty. myślisz bardzo schematycznie i chyba jesteś uzależniony od przyklejania łatek. skrytykowałam katolicyzm więc oczywiste jest, że niosę oświatę w katolickim ciemnogrodzie, tak?

w takim razie Ty jesteś obrzydliwym rasistą, katolem, typowym zacofanym, ksenofobicznym Polakiem. pasuje, jak ulał, i udało mi się to tylko wywnioskować z Twojego blimpa i kilku wypowiedzi. zdumiewające z jaką łatwością i szybkością przyszło mi określenie Twojej łatki.

ojejej, jak Ty wszystko upraszczasz i spłaszczasz. moim zdaniem księża powinni trzymać się z dala od edukowania młodych ludzi w sprawach seksu, tym bardziej, że robią to w myśl katolickiej nauki, która wedlug mnie ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. najlepiej jest rozmawiać o seksie z rodzicami (mamy pewność przynajmiej, że coś o tym wiedzą) a alkohol to jest kurka wodna nasza prywatna sprawa, a o konsekwencjach nietrudno jest się dowiedzieć.
  • Anonim

>Lucius napisał
    >>Whatever... napisał
    >>patrząc na poczucie humoru: "Wiedzą państwo, że Barack
    >>Obama ma polskie korzenie? Tak, jego dziadek zjadł
    >>polskiego misjonarza" - chyba chciał;>
    >
    >patrząc na twojego blimpa to dużo mi do ciebie brakuje:D:D

mimo wszystko troszeczkę:>
    ja zwracam się do Ciebie z wielkiej litery.
    bez pozdrowień
  • 1
  • 2
| |

Forum studentów, absolwentów, kandydatów na studia oraz sympatyków Instytutu Polityki Społeczne...

Fotki

Miejsca grona (0)