Polityka Społeczna (IPS UW) [907]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Grzesiek

>Beata napisała:
    >a prof. Ewa Leś?
    >nie mieliśmy z nią jeszcze żadnych zajęć, ale wygląda
    >na to że zajmuje się rodziną i organizacjami
    >pozarządowymi... czyli w sumie mi pasi; )
    >
    >jak jest u niej? wymaga nie wymaga? pomaga nie pomaga?

prof. Leś nie ma seminarium na obecnym IV roku, więc prosimy V rok o głos :)
  • Natala !

koleżanka przed wyborem promotora powiedziała mi: tylko nie Leś!!!
    dlatego nie mogę wypowiedzieć się na jej temat, aczkolwiek raz coś u niej załatwiałam i była mocno zakręcona i mało prostudencka (tzn groziła mi warunkiem na 5. roku za to że nie chodzę na wykład)

jestem u Firlit-Fesnak i nie narzekam :))
  • Dag

sadzac po wykladzie i egzaminie który przezylismy z prof Les, to próbuje duzo przeanalizowac i przedstawic na zajeciach(przynajmniej tak bylo na wykladzie) ale była zaaajebiscie wymagajac na egzaminie ustnym.. wiec moze to sie jakos przeklada na wymogi dotyczace prac. wiedze to ona ma w w/w tematach, nawet b.duza..;) wiec, zwłaszcza jesli o rodzine chodzi to moze duuuzo pomoc.

prof Anioł.. on ma poraz pierwszy zajecia i seminarium od kilku lat, bo dopiero powrócil do nas na uczelnie.. kwestia jest taka ze zalezy co kto chce pisac, jesli chodzi o problemy globalizacyjne to on.(przynajmniej tak p. Ela powiedziala..)
  • Ł.

A prof. Rajkiewicz ? On w ogóle chyba nie prowadzi żadnych zajęć (pewnie z racji wieku), tylko seminaria. Warto iść do niego ?
  • Dag

u prof Rajkiewicza pisal mój tata:)
    ...no z pewnoscia jest to autorytet i kopalnia wiedzy...:)
  • Dag

To jest na naszej głównej stronie IPS-u jak ktos nie dotarł..

"Informacja dla studentów IV roku Seminaria magisterskie dla studentów Polityki Społecznej prowadzą samodzielni pracownicy naukowi IPS. Do połowy października każdy student powinien dokonać wyboru promotora. Terminy seminariów magisterskich zostały umieszczone w siatce zajęć. W celu ułatwienia wyboru podajemy nazwiska prowadzących seminaria wraz z krótką charakterystyką preferowanej przez nich problematyki:

1. Prof. dr hab. Włodzimierz Anioł – międzynarodowa polityka społeczna - w tym unijna i szerzej europejska, a także globalne kwestie społeczne.

2. Prof. dr hab. Julian Auleytner – pełny zakres polityki społecznej.

3. Prof. dr hab. Mirosław Księżopolski – pełny zakres polityki społecznej ze szczególnym uwzględnieniem porównawczej polityki społecznej i zabezpieczenia społecznego.

4. Prof. dr hab. Ewa Leś – problemy rodziny, działalność organizacji pozarządowych.

5. Prof. dr hab. Antoni Rajkiewicz – migracje zarobkowe, historia polityki społecznej, monografie instytucji polityki społecznej, biografie polityków społecznych.

6. Dr hab. Barbara Rysz-Kowalczyk – pełny zakres polityki społecznej.

7. Prof. dr hab. Jolanta Supińska – pełny zakres polityki społecznej np.:
    - spory o politykę społeczną w mediach i/lub w parlamencie; retoryka, konfrontacja argumentów (np. na temat kosztów pracy, świadczeń społecznych i podatków, polityki rodzinnej i planowania rodziny....); - monografie wybranych czasopism lub cyklicznych audycji telewizyjnych, analiza ich zawartości pod kątem obecnej w nich problematyki społecznej; - ocena wpływów sposobów realizacji zasady bezpłatności kształcenia i pomocy stypendialnej na nierówności startu oświatowego; - ocena skutków polityki mieszkaniowej i kształtowania przestrzeni.

8. Prof. dr hab. Barbara Szatur-Jaworska – pełny zakres polityki społecznej ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień teoretycznych i metodologicznych pomocy społecznej i pracy socjalnej, ubezpieczeń, rodziny, ludzi starych i niepełnosprawnych, kwestii społecznych, uzależnień i opinii publicznych.

9. Prof. dr hab. Małgorzata Szylko-Skoczny – polityka zatrudnienia, polityka rynku pracy, kwestia bezrobocia, społeczne problemy pracy, elastyczne formy zatrudnienia.

10. Dr hab. Cezary Żołędowski – kwestie społeczne, stosunki międzyetniczne, wielokulturowość.

Przypominam, że uczestnictwo w seminariach magisterskich jest obowiązkowe. Brak zaliczenia seminarium powoduje konieczność powtarzania roku."

• <:Panna Marianna:>

Czy ktoś może miał doswiadczenie w pisaniu pracy u Rysz-Kowalczyk albo u Firlit-Fesnak?
  • Ula Michalska

podbijam pytanie i proszę o szczegóły o prof. Supińskiej... bo trochę się boje, że seminarium może być na wszystkie inne tematy tylko nie ten właściwy :)

Poza tym kogo byście polecili jako promotora 'wirtualnego'? Bo jestem na erasmusie i kontakt będę miała przez czwarty rok jedynie wirtualny
  • Ł.

>Perlette :) napisała:
    >podbijam pytanie i proszę o szczegóły o prof.
    >Supińskiej... bo trochę się boje, że seminarium może
    >być na wszystkie inne tematy tylko nie ten właściwy :)

Słusznie się boisz ; -)
    Jednak z naszym rokiem nie będzie Pani profesor miała seminarium.

• Ula Michalska

masz rację, nie zwróciłam uwagi na plan.

• magda m.

u prof. Szatur-Jaworskiej moje dwie koleżanki erasmusowały przez rok - jedna na IV, druga na V roku - obie obroniły się w terminie a kontakt oczywiście mailowy.
    u prof. Supińskiej też było to możliwe;)

ogólnie to nikt raczej Ci nie powinien robić problemów, szczególnie że to IV a nie V rok, od czego są maile? także warto sobie dobrać jednak tematem.

pzdr
  • Ula Michalska

problem w tym, że ja właściwie nie mogę się zdecydować o czym chcę pisać pracę magisterską, w jednym momencie tysiące pomysłów i zarazem żadnego :/

>Natala ! napisała:
    >jestem u Firlit-Fesnak i nie narzekam :))

czy u niej prace magisterskie są tylko z tematyki rodziny?

to ja w takim razie zapytam jeszcze o:
    - prof. C. Żołędowskiego
  • Łukasz Lutoborski

prof żołedowski - kwestie etniczne, narodowościowe i mniejszości, migracje i inne ruchy wędrówkowe, demografia też chyba... z resztą wyżej ktoś napisał czym się każdy z nich zajmuje - specjalizuje

u prof. auleytnera można pisać na dosłownie każdy temat...
  • Ula Michalska

Czytałam biogram, chodzi mi raczej czy jest pomocny przy sprecyzowaniu tematu, pisaniu pracy, czy zachęca, prowadzi ciekawe zajęcia...
  • AA

a Rysz_ Kowalczyk? Bo ja mam temat z pogranicza tego czym zajmuje sie ona i Szatur i nie wiem do kogo lepiej iść. Bo narkomania podchodzi pod kwestie społeczne, uzaleznienia,ale też problemy życiowe i kryzys...help, bo juz wieczorem rejestracja!
  • Ł.

Ja bym wybrał na Twoim miejscu prof. Rysz-Kowalczyk.

Ja natomiast na 99% wybiorę prof. Rajkiewicza (jako, że zajmuje się On m.in. biografiami i co za tym idzie - poglądami polityków społecznych). Co będzie to będzie. Zobaczymy :)

Wiem jedno, na pewno nie będę pisał tematu, w którym trzeba przeprowadzać badania :) a fuuuuj; -P
  • Agnieszka Sergiej

Zwracam się z pytaniem do studentów polityki społecznej lub Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych, którzy pisali podanie pozwalające powstarzać seminarium magisterskie. Bo przyznam, że pierwszy raz przyszło mi się zmierzyć z taką sytuacją i nie wiem jak do tego podejść. Czy powinnam skierować je do osoby u której piszę pracę. Co musi zawierać tzn czy muszę uzasadniać czy wystarczy stwierdzenie, że proszę o powtarzanie z powodu nie dotrzymania terminu oddania pracy. Jednym słowem jak mam je napisać, żeby było dobrze.
  • Zyrafa

Ktoś miał w komisji Firlit? O co zazwyczaj pyta bo jutro obrona a nie chce mi się niestety uczyć tych wszystkich zagadnień.... -help
| |

Forum studentów, absolwentów, kandydatów na studia oraz sympatyków Instytutu Polityki Społeczne...

Fotki

Miejsca grona (0)