-
Anonim
mam pytanie, pewnie do studentów III i IV roku. Czy na polityce społecznej wybiera się jakies bardziej szczegółowe scieżki przedmiotowe bądź specjalizacje? Jeśli tak to jakie i czy na zaocznych jest tak samo. dzieki za info :) -
magda m.
witaj!
aktualnie jesteśmy kształceni na kierunku politologia o specjalności polityka społeczna, nie ma dodatkowych specjalizacji.
dopiero gdy ruszy system 3+2 (licencjat plus mgr) zostaną wprowadzone specjalizacje na studiach magisterskich.
pozdrawiam i zapraszam; -) -
Gosia K. (pani prezes)
A czy wraz ze zmianą systemu na 2 + 3 specjalizacja polityka społeczna zostanie przekształcona w kierunek??? To dla mnie bardzo ważne. Wiecie już coś na ten temat? -
Łukasz Lutoborski
-
-
magda m.
BAAA kierunek nawet JUŻ JEST !
Uchwałą Senatu UW powołano kierunek POLITYKA SPOŁECZNA:) jednogłośnie.
-
Anonim
no dobra to powiedzcie mi taką rzezc :) jak teraz ide na zaoczne 5 letnie to co bede miala napisane na dyplomie mgr :) -
Gosia K. (pani prezes)
Jestem ciekawa czy zaoczne też zostaną "zreformowane". Mam nadzieje, bo na razie to magisterkę chcę chyba robić gdzie indziej. Albo zacząć inny kierunek. Gdyby coś się zmieniło to może wróciłabym tu zrobić magisterkę z polityki społecznej (a nie z politologii ze specjalizacją polityka społeczna). -
Łukasz Lutoborski
odnośnie tego dyplomu będziesz miała wpisane: "politolog,specjalista polityki społecznej"
a nizej prawdopodobnie tok studiów - dzienne, wieczorowe bądź zaoczne... nie wiem czy wpisanie toku studiów juz obowiązuje, ale wim, że miało coś takiego wejść... -
Gosia K. (pani prezes)
A mi się wydaje, że "magister politologii w zakresie polityki społecznej", ale nie jestem pewna. -
magda m.
tak, mgr politologii specjalność: polityka społeczna.
tak, zaoczne podlegają tej samej reformie
a zasada taka: tak jak zaczynasz, tak kończysz.. :D dopiero roczniki od I sem. zreformowane będą miały nowy tytuł. chociaż mgr uzupełniające pewnie jak najszybciej dostaną "polityka społecznego"
dowiem się i Wam napiszę :) -
Gosia K. (pani prezes)
Ok, dzięki. Chodzi mi o to, żeby w przyszłym roku zrobić licencjat. Później zacząć inne studia, a wrócić na uzupełniające, kiedy będzie inny program i tytuł. -
Anonim
a mi własnie pasuje politolog ze specjalizacją polityka społeczna bo to daje dosc szerokie mozliwosci wydaje mi sie :) a od kiedy ma byc ten system 3+2 ? bo w tym roku zaoczne są wciąż jeszcze 5 letnie. -
Anonim
Kurcze, jak to jest? Wydawało mi się, że to o tym czy polityka społeczna zostanie uznana jako oddzielny kierunek decyduje ministerstwo edukacji, a nie senat uczelni. -
Łukasz Lutoborski
nami juz nie kieruje men tylko nowe ministerstwo szkolnictwa wyższego... a s u nas senat UW jest władzą a nie wiejska :) -
Flasia
W tym roku rekrutacja jest według starych zasad. Nowa to dopiero lata 2007/2008
Powołanie kierunku uniwersyteckiego nie jest jednak ostateczną decyzją, bo teraz wymagany jest pod nią podpis ministra odpowiedniego ds. szkolnictwa wyższego. NIe powinno być z tym problemów, jednakże to potrwa.
Jeśli chodzi o powoływanie kierunku t są dwie drogi:
-> ministerialna: powołanie kierunku studiów, wedle standardów zatwierdzanych przez Państwową Komisję Akredytacyjną, decyzją ministra, któy to kierunek może być uruchamiany przez wszystkie uczelnie w kraju które spęłnią wymagania kadrowe, instytucjonalne, programowe
-> poprzez Senat uczelni, także musza być standardy aczkolwiek wytycza je jedynie jdnostka wnioskująca o powołanie kierunku, zatwierdza je Sanet Uczelni i wówczas to rektor/ senat wnioskuje do ministerstwa o powołanie kierunku, jednakże prawo do jego prowadzenia ma jedynie jednostka która wnioskowała o to, w tym przypadku IPS UW/w suzym uproszczeniu Uniwersytet Warszawski. taka decyzja wymaga także podpisu odpowiedniego ministra.
Pozdrówka -
Anonim
Z tego co wiem, to wcześniejsze problemy z uznaniem PS jako odrębnego kierunku polegały właśnie na braku zgody ze strony ministerstwa. Pożyjemy zobaczymy. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pzdr.