IPSIR 2006-2011 [169]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • tomcio83

Ponieważ nie znalazłem podobnego wątku na tym forum (ani na forum czwartego roku ) więc zakładam nowy.

Jak to jest z praktykami na 3 roku w tym roku?

np. Do jakich placówek organizacji możemy pójść na praktykę, a do których już
    raczej nie? (ta dziedzina studiów jest szeroka, "interdyscyplinarna" i w związku z tym nie ma jasnych granic.

• Anonim

zwróć szczególną uwagę na:
    -instytucje w których mieliśmy hospitacje
    -instytucje prowadzone przez pracowników instytutu

podejrzewam że wszelkie szkoły specjalne, ośrodki pomocy społecznej, domy pomocy społecznej też wchodzą w rachubę...
  • tomcio83

No tak...
    i tu pojawia się pewien problem:

nie pamiętam jak nazywały się te instytucje (ani ich dokładnego adresu)

ale pewnie to jest jeszcze do odtworzenia.

Dzięki :)
  • <<<Ilith i swiaty>>>

Budakowska powiedziala ze wywiesi dokladna instrukcje postepowania z ktorej ma tez wyniknac gdzie mozemy pojsc a gdzie nie. ja osobiscie mam nadzieje ze mozemy wyjsc poza te placowki w ktorych bylismy bo mi osirodek pomocy spolecznej czy dom opieki spolecznej raczej sie nie usmiechaja...
  • m.

A czy było lub będzie jakieś spotkanie w sprawie praktyk? Do kiedy trzeba jest zrobić?
  • tomcio83

O praktykach będzie (była) mowa na spotkaniu pt. "Historia myśli..."

Ostateczny termin składania dokumentacji po odbytej praktyce to chyba połowa kwietnia 2009.

• tomcio83

><<<Ilith i swiaty>>> napisała:
    >Budakowska powiedziala ze wywiesi dokladna instrukcje
    >postepowania z ktorej ma tez wyniknac gdzie mozemy pojsc a
    >gdzie nie. ja osobiscie mam nadzieje ze mozemy wyjsc poza te
    >placowki w ktorych bylismy bo mi osirodek pomocy spolecznej
    >czy dom opieki spolecznej raczej sie nie usmiechaja...

No to pewnie już wywiesiła. Chyba trzeba też odebrać jakieś "papiery" dotyczące praktyk z sekretariatu.

Też mam nadzieję, że będzie większa dowolność przy wybieraniu "placówki".
    Na Hospitacjach były "fajne" i mniej fajne placówki:
    AŚ czy OSP to mi się nie uśmiechają ale np. fundacja , albo centrum praw kobiet to już lepiej. Zobaczymy.
  • tomcio83

Jak ten fryer pojechałem na IPSIR i teraz napiszę wam co widziałem, żebyście wy nie musieli tu przyjeżdżać:

Praktyki: wywieszono enigmatyczną instrukcję na II piętrze z której wynika, że: praktyki mamy odbywać w placówkach takie jak...,...,...
    generalnie w każdej placówce, której działalność wiąże się z "szeroko rozumianą PSIR (profilaktyką społeczną i resocjalizacją ) "
    Może to nie jest dosłowny cytat \, ale sesn pozostaje niezmieniony.

Całość rozbija się o to, że musimy odebrać z sekretariatu dokumenty ad. praktyk (takie które wiszą w gablocie na IIp. ), a sztuczka polega na tym, że dziś sekretariat nieczynny.

To pewnie już wiecie, ale dla pewności: praktyki trzeba zacząć (a przynajmniej załatwić sobie) (wcześniej uzyskać zgodę IPSIR ) do końca października. w semestrze zimowym przepracować minimum 30H a całość (60H) do 15 kwietnia (termin ost. złożenia papierów )

• tomcio83

A co do planu zajęć to litościwie przeniesiono wykład z psychologii klinicznej na czwartek na ...? jakieś takie ludzkie godziny
    (start 12-13, chyba)
  • tomcio83

Może ktoś (Pani Budakowska?) się orientuje czy można zaliczyć te praktyki w ramach wolontariatu?
    tzn. chodzi mi głównie o kwestie formalne

Czy wystarczy, że dana organizacja wypełni mi dokumentację?

Czy to jednak musi być konkretny rodzaj pracy podczas takiej praktyki?

Nie przejmujcie się, jeżeli nie rozumiecie o co mi chodzi.
    Ja też jeszcze tak do końca nie wiem
  • <<<Ilith i swiaty>>>

z tego co jest napisane na tych kartkach ktore ona zostawila dla nas w sekretariacie jest napisane ze musi byc w instytucji ktora ma zwiazek z szeroko pojeta profilaktyka spoleczna i resocjalizacja. wiec jesli twoj wolontariat sie w tym miesci i wypelni CI dokumentacje to niepowinno byc chyba problemu
  • Kinga

Centrum Inicjatyw Miedzykulturowych zalicza wolontariat jako praktyki. Praca z małymi czeczeńskimi uchodźcami raz w tygodniu ok 2 3h.
    To tak jakby ktoś naprawdę chciał odbyć praktyki a nie je odwalić.
  • Liczmistrz

Wolontariat nie zalicza praktyk. Musisz byc zatrudniony na etacie. Jezeli nie jestes, to musisz robic praktyki normalnie czyli 60h z czego 30h do konca 1 semestru i to dopiero po uzgodnieniu miejsca z dr. Tych praktyk nie zalicza tez bycie wychowawca na obozie.
  • Anonim

> Wolontariat nie zalicza praktyk. Musisz byc zatrudniony na etacie. Jezeli nie jestes, to musisz robic praktyki normalnie czyli 60h z czego 30h do konca 1 semestru i to dopiero po uzgodnieniu miejsca z dr. Tych praktyk nie zalicza tez bycie wychowawca na obozie.

nie ma wymogu, żeby w pierwszym semestrze zrobić 30h.
    praktyki zalicza wypełniona karta praktyk podpisana przez osobę z wybranej instytucji. ot, cała filozofia.

ps. fajne praktyki są na stalowej w świetlicy "nasz klub". jest luz, wszystko można dograć z kadrą.
  • tomcio83

No tak.

Czyli pewnie i tak trzeba najpierw uderzyć do dr. Budakowskiej

Ja też gdzieś czytałem, że do końca roku
    (może semestru? nie pamiętam) trzeba "wyrobić" minimum 30H.

Wiadomo, że praca na etat raczej odpada- praca na etacie jest traktowana jako alternatywa i dzięki niej można być zwolnionym z praktyk.

Przy okazji sprawdzę, jak wygląda komunikacja via email z dr. Budakowską

Jeżeli trzyma się norm unijnych to powinno być ok
  • Liczmistrz

>nie ma wymogu, żeby w pierwszym semestrze zrobić 30h.

>gdzieś czytałem, że do końca roku
    >(może semestru? nie pamiętam) trzeba "wyrobić" minimum 30H.

Polecam zajrzenie do regulaminu praktyk. Do konca semestru zimowego trza zrobic minimum 30h.
  • Anonim

regulamin regulaminem-mnie nikt nie sprawdzał po I semestrze czy zrobiłem 30h(nie zrobiłem). jedyne co było koniecznością to pokazać budakowskiej, że gdzieś mamy załatwione praktyki.
    nie macie się czym przejmować-8 dni po 8h i po praktykach; )
  • Kinga

W regulaminie jest również napisane, że ma być min. 3 miesiące kontaktu z placówką, ale to oczywiście pewnie też można dogadać z B.
  • Anonim

jak ktoś chce w konkretnym terminie środa 17-20 + piątek 17-20 to niech się zgłosi do dr Bieleckiej. to naprawdę jest w takich, a nie innych godzinach. chodzi o świetlicę - trzeba będzie m.in. poprowadzić jakieś zajęcia.

można by robić praktyki o dowolnych godzinach i w dowolne dni, ale nasi *** politycy nie chcieli hostelu...

ps. jak ktoś ma coś w weekendy to niech da znać;)
  • Anonim

| |

Instytut Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji UW IV rok to my. Kierunek: Politologia z bliżej...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (0)