- 1
- 2
-
*Mag-NESS*
tak, tak.. niektorym zblizaja sie praktyki, niektorzy w trakcie, niektorzy po... proponuje mala wymiane wrazen. jakie sa ciekawe miejsca, cos moze alternatywnego poza swietlicami i schroniksami, gdzie sie mozna fajnie zaczepic i moze od razu prace zalapac? -
Lam in lov
hmm, nie wiem czy to alternatywa ale kumpela była na praktykach na 3roku u pedagoga w gimnazjum..oczywiście sama musiała sie dogadywać ze szkołą, IPSIR nie pomoże...
natomiast ja chodziłam do Świetlicy Socjoterapeutycznej "Nasz Klub" przy stowarzyszeniu Serduszko Dla Dzieci na Stalowej- dla gimnazjum i Wileńskiej-podstawówka... generalnie polecam, fajna młoda kadra, no i szczególnie na Wileńskiej przekochane, żywiołowe dzieciaki :D
a i radze uważac na Góreckiego, bo jest jaki jest, heh... moją kumpele ładnie zalatwił :((( była w Przedszkolu Dla Dzieci z Rodzin Patologicznych no i niby uzyskała jego zgode na taką placówke, ale jak przyszło do zaliczenia praktyk to kategorycznie odmówił, stwierdziwszy że chodziła tam bezprawnie i był niestety poważny problem, na szczęście Sawicka ją zrozumiała i dostała od niej zaliczenie :) -
*Mag-NESS*
ale gorecki jzu od przyszlego roku nie ejst odpowiedzialny z praktyki..
i co robilas w tej swietlicy?
a ktos slsyzalm moze o jakis fajnych fundacjach , czy cos? jeszcze mam aniwne wizje, ze da si gdzies zaczepic, by pozneij miec nawet niezle platna prace.. znaczy lepsza niz nauczyciela, ale nie wiem czy to mozliwe.. :| -
Lam in lov
odrabialam z dzieciakami lekcje, pomagałam przygotowywać posiłki, oglądalismy wspólnie filmy, sporo rozmawialismy, brałam udział w zaj socjoterapeutycznych - sama tez 1ne na koniec praktyk prowadzilam.. i takie tam..
a kto teraz bedzie odp za praktyki jak nie górecki??
generalnie z praca dobrze platna po ipsirze, jesli cchcesz pracowac w zawodzie to bardzo cięzko... ja juz nie mam złudzeń :/
-
-
*Mag-NESS*
no tak wlasnie myslalam.. ale kolezanka an 3cim roku teraz ma praktyki w fundacji Itaka, poodbno tez w Centrum Praw Kobiet sa, tylko ciekawe co sie tam robi... tak mam pytanie, czy cos wiadomo o tego typu placowkach? jak to wyglada... -
Elbereth
heh, ja juz baaardzo dlugo jestem w ognisku wychowawczym(zostalam po praktykach), jest bardzo fajnie, nie ogniaczamy sie tam tylko do odrabiania lekcji z dzieciakami, ale organizujemy rozne imprezy (np miedzyogniskowy przeglad talentow artystycznych, dzien rodziny, obozy, wyjscia do galerii, muzeow, kin, teatrow, dni sportu itp), robimy pogadanki(suuuuper nazwa;-P), zapraszamy ciekawych ludzi i w ogole... gorecki wbrew pozorom nie jest taki zly, po prostu stara sie, zeby wszyscy przestrzegali terminow, a z tym u nas jest wielki problem:P.
ale polecam praktyki w Stopklatce - stowarzyszeniu zajmujacym sie drama. Praktyki tam sa ciekawe, duzo daja, mozna zdobyc nowe umiejetnosci, nie da rady sie nudzic i w ogole ludzie(w duzej mierze dziewczyny po Ipsirze) sa bardzo sympatyczne:)
ale to zalezy tylko i wylacznie od Ciebie, jakie beda Twoje praktyki:) -
*Mag-NESS*
ale w tej stopklatce tez sa darmowe? a co oni pozneij robia z drama? tylko jej ucza, czy jakos wykorzystuja pzoneij i mozna sie jakos u nich zlapac na dluzej? -
Elbereth
mozna u nich zostac po praktykach, jako czlonek stowarzyszenia. Z drama robia wiele rzeczy, ucza, po pewnym czasie samemu mozna prowadzic zajecia(jak juz sie troche umie), poza tym bierze sie udzial w roznych warsztatach itp... generalnie ciekawie, ale trzeba lubic drame, bo jesli tego nie czujesz, to Ci sie nie spodoba. -
*Mag-NESS*
ale zostac na zasadzie ze pracowac tam na etacie? a pensja jest choc rowna sredniej krajowej?; ) -
Kefir
bez kitu, a ja bym zobaczył jak jest w Tworkach - ten magiczny, owinięty woalem tajemnicy ośrodek zawsze mnie intrygował i chciałem zobaczyć jak on wygląda i funkcjonuje... a no i może spotkałbym Napoleona, coś nie pojawia się pod Watterlo, więc muszę mu przypomnieć, że mam mu tyłek skopać :P :D -
*Mag-NESS*
to chyba musisz skonczyc psychologie... a;bo psychiatrie... niestety, mimo wszystko po naszym kierunku nie do wszystkich dziwnych miejsc mamy wstep <lol> -
Kefir
a jakbym naciągną tą specjalizacje socjologiczno-psychologiczną to myślisz, że by się nie dało?? :( qrde, a już miałem nadzieje, że dorwe Napoleona :P -
*Mag-NESS*
-
Elbereth
to ja sie pochwale - specjalizacja pomoc spoleczna ma w tym roku praktyki w Bieszczadach, w Sanoku, w czerwcu:) bedzie faaaajnie:) -
*Mag-NESS*
a akzda specjalizacja ma w jakis miejscac takich praktyki? np jakie praktyki sa na tej socjo-psychologicznej? jakas terapia, badania moze? -
Elbereth
z tego co wiem, to ludzie z psych-soc.chodza do OPS-ów i sobie tam siedza:)robia jakies papiery, jezeli chcai sie zapisza,tomoga bracudzialwzajeciach organizowanych przez OPs.moja kolezanka chodzi na terapie rodzin, ale tylko dlatego, ze sama chciala i to wywalczyla, bo nikt jej by tego nie zorganizowal. generalnie tam taka sama spychologia jak wszedzie. A u nas z tym wyjazdem- zorganizowala nam go Łuczynska, calosc praktyk robimy teraz,a nie we wrzesniu. Na karcieone i tak beda wpisane dopiero na piaty rok, ale lepiej zrobic je wczesniej niz pozniej:) i miec wrzesnien wolny:) -
ale chodź że Blacha
Ja robiłam w tym roku praktyki w DOMu - ośrodku dla ofiar przemocy w rodzinie. Pewnie każdy kojarzy mniej więcej, bo tam były też hospitacje.
Generalnie to mi się podobało - konkretna robota z dzieciakami. Dzieci w najróżniejszym wieku - najlepiej iść w dwie/trzy osoby i "dzielić" się dziećmi wiekowo. Nic nie narzucają - duża dowolność działania. Polecam wziąć tam praktyki w sem. letnim, bo zimą trzeba siedzieć w ośrodku i nie ma gdzie wyjść, bo ciemno, a miejsca tam mało. Dzieciaki czasami strasznie zaniedbane i właściwie to trochę trąci klimatem domu dziecka chociaż przecież mieszkają z mamami.
Teraz mogło się trochę pozmieniać, bo odeszła dotychczasowa koordynatorka wolontariatu. Nie mniej jednak polecam, jakby ktoś był tym zainteresowany. -
Mario
w sumie zazdroszcze wam ze spec. społecznej. Ja niestety będę we wrześniu zasuwał do świetlicy socjoterapeutycznej, albo do Szkolnego Ośrodka Socjoterapii, albo do Kontu w Markach:) -
*Mag-NESS*
czemu niestety? kurde.. ja nie wiem, czy w tym Domu cos tam.. mialam :| a to na saksiej kepie? a jest cos, by zrobic sobie cos z terapii.. np jakis terapeuta malzenstw rozwodzacych sie czy cis?:) tez w sumei problem spoleczny! <lol> -
Mario
niestety, bo we wrześniu zamiast wakacji, to codziennie po 5, czy 6 godzin w placówce jakiejś będę.Ten dom to masz rację na Saskiej jest
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Mokotów
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem