-
Reniuś
pytania z egz które udało mi się zapamiętać, a raczej powtórzyć ich treśc..... Nie liczyłabym, że się powtórzą, bo I tura która miała przed nami miala dwa inne zestawy niż my.
1. Europejska konwencja o zapobieganiu torturom oraz nieludzkiemu lub poniżającemu traktowaniu albo karaniu -> jaki organ, kto zasiada i 3 podstawowe fukncje
2.Karta Praw Podstawowych Unii Europejskiej-> Pl co stwierdziła: chodzi o te dwa prot. dodatkowe 61 i 62 bodajże
3. testowe: Organ Konwencji ramowej o ochronie mniejszości narodowych co moze
a) rekomendacje
b)wizity ad hoc
c) skargi indywidualne
kolejnych dwoch nie jestem w stanie sobie przypomnieć o jakie konwencje/dokumenty chodziło
4. fragment z jakiegos dokumentu, <nniestety takie coś także się pojawi>. Wczesniejsza grupa miala z Karty Praw Podstawowych, u nas była to albo PDPC albo KNZ.
5. Siedziba OBWE -> Wiedeń
7. porównać cywila a kombatana
8. srodki polityki zagranicznej w dziedzinie praw czlowieka, czyli wsplne dzialanie, wspolne strategie.. to ostatni wyklad jest. (i podac przyklady)
to tyle z mojej gr. I tura miala pytanie kto w 2010 roku dostal nagrode Nobla, chodzilo o jakiegos Chinczyka, Porównać PDPC z Europejska Konwencja o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności Rady Europy
Jeszcze kilka os ma tu zajrzeć to uzupełnią -
Reniuś
a i protokół 13 z Europejska Konwencja o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności Rady Europy-> czego dotyczył
ktoś miał tez prot 6 -
Sanderkaaa
Gr 1. z dziennych
1 Komisja Praw człowieka z 46 zmieniona na co w 2006, kto w tym organie zasiada
2. Porównać kartę praw podstawowych z europejską konw pr czł
3. Konwencja o torturach - ze misje ad hoc
4 kiedy polska przewodniczyła w komisji praw człowieka
5 Art o małżenstwie i napisac która to konwencja
6. cos o Pl o 61 deklaracji chyba, chodziło o protokół brytyjski.....
Dalej nie pamietam:)