Jacek Kaczmarski [1993]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • aga

nie chodzi mi tu o ulubiony utwor.

ktory utwor uwazacie za niosacy najwieksza wartosc dydaktyczna?
  • Pietrek

"Kiedy Komboj nie ma kunia" z kasety "Pijany Poeta"
  • Adaś

Kazda niesie ze soba wartość dydaktyczna a kazda na swoj sposob. dla mnie najwiecej w sobie ma "Żródło(wąwóz)"
  • krzy

jesli chodzi Ci o taka refleksje na cale zycie to zdecydowanie "ja pierdole blues" -towarzyszy mi od ladnych paru lat w najtrudniejszych zyciowych momentach-polecam serdecznie, zwlaszcza ten fragment: "ja pierdole ja pierdole
    ja pierdole ja pierdole"
    pozdrawiam serdecznie:):)
  • Mikael

To prawie tak samo jak moje podejście, bo czasem sobie myślę: A ch.j k...a, też w najtrudniejszych chwilach.

Racja, wiele piosenek niesie, jednak pytanie było o najbardziej wartościową wg mnie. Myślę, że wartościowanie jest zależne w moim przypadku od chwili w życiu, w której akurat się znalazłem. Czasem 'Zbroja', innym razem 'Cztery pory niepokoju', a jeszcze następnym 'Nadzieja śmiełowska' czy 'Dwie skały'... Kocham wszystkie, wszystkie mi pomagają, gdy jest ciężko, choć rzadko była naprawdę źle, a jednym z moich haseł przewodnich od wielu lat jest 'Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być jeszcze (dużo) gorzej' :)
  • _

"Jan Kochanowski"
  • sierściuch .

jak dla mnie taka najbardziej wartosciowa jest "Zbroja"...no i w sumie "siedem grzechow glownych"
  • SzToRm

Jak dla mnie to "Pradziadek"
  • SzToRm

Kaczmarski jest kopalnią textów. Myślę, że oprócz niego nikt nie zna wszystkich. Ten facet miał łeb na karku, i to solidnie. Nie napisał ani jednej (choć przecież nie znam wszystkich, ale jestem pewien) piosenki ani utworu dla samego istnienia. Wszędzie jest zawrta jakaś mądrość. Wszędzie jest jakiś morał. Głupi Jasio ma też wielką mądrość - "(...) woda życia nie istnieje, ale zawsze warto po nią iść"
  • Anonim

mimochodem
  • Anonim

Ja uwazam ze wiele madrosci nie sie ze soba na przyklad "Motywacja"
  • Nik

Starzy ludzie w autobusie
  • Don Kiślo Padre

Epitafium dla Sergiusza Jesienina
    <<<~~~>>>
    ta piosenka dzieli ze mna najgorsze i najlepsze chwile zycia
  • Anonim

bajka o głupim Jasiu
  • Kama

Hm... Pusty Raj....
  • Czarek

Hmm... Powrót i Rozmowa... :)
  • OLI

>█ szToRm █ napisał
    >Jak dla mnie to "Pradziadek"
    >

A nie "Prapradziadek"??:)

Ja to jednak powiem "Kuglarze"
  • Tmach

A ja powiem tak. Większość niesie mądre treści. Gdyby można było tak zrobić taką piosenke z " mądrych" cytatów, to wtedy powstałaby taka piosenka. Jednej , jedynej nie ma.
  • .americana.

Mimochodem
    Źródło
  • Dyzia ^_^

Jejku :P A "Mury"?:P