-
Anonim
dziwne jest pisać która piosenka jest najmądrzejsza, bo dotykają one różnych tematów, piosenki po '89 są bardziej o współczesnej rzeczywistości, o typowo ludzkich problemach, a te z przed'89 w większości o komunistycznych realiach, ale wybieranie konkretnej piosenki jest (jak dla mnie, więc żby nie było) bezsensu, bo każda z piosenke zawiera inną mądrość -
Mr.White
do mnie zawsze przemawiać będzie "postmodernizm"- opisuje naszą całą zdegenerowaną cywilizację ; ) -
Mały Głód
-
J.
ta piosenka została poświęcona ofiarom pożaru - prawdziwym ofiarom prawdziwego pożaru... jest bardziej 'relacją', niż utworem, który ma moralizować. -
-
Narcyz
Prawdziwa sytuacja była tutaj inspiracją, dla przedstawienia tego co przedstawił. Twierdzenie że skoro napisał to na podstawie faktów to nie ma to żadnego znaczenia metaforycznego jest totalnym spłycaniem. 'Listy' też są tylko relacją z życia żony tego poety? -
J.
(dziękuję ci. ten post był rodzajem testu :) poszło szybciej, niż się spodziewałam)
oczywiście masz rację. -
Jedi Przemo
jak ktoś powiedział na początku, praktycznie każda piosenka Barda ma jakies przesłanie, trzeba się tylko wsłuchać...