Jacek Kaczmarski [1993]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • D B K

Witam.

Potrzebuje pomocy przy wyborze piosenek Jacka Kaczmarskiego które nawiązują do tematyki historycznej na mature ustną z języka polskiego.

Temat dokładnie: "Jacka Kaczmarskiego interpretacje wydarzeń historycznych. Zanalizuj sposoby i funkcje posługiwania się motywami historycznymi w piosenkach tego autora."

Musze napisać bibliografie więc prosze o pomoc.

Z góry dziękuje.

Dawid.
  • Grzechoo

Mam bardzo podobny temat - "Historia jako temat lub pretekst w twórczości JK".

Cóż, jeśli chodzi o interpretacje wydarzeń, to na pewno warto wziąć pod uwagę wszystkie piosenki okołorozbiorowe ("Rejtan, czyli raport ambasadora", "Ostatnia mapa Polski", "Sen Katarzyny II", "Krajobraz po uczcie" itp. - te mi akurat przyszły do głowy, pewnie też inne). Nie wiem, czy pod temat możesz podciągnąć piosenki z "Sarmatii" - być może będą zbyt ogólne. Pojedyncze piosenki z historii dawniejszej - "Pompeja", "Lekcja Historii klasycznej", czy większość "Wojny postu z karnawałem" ("Cromwell", "Marcin Luter", "Koniec wojny 30 - letniej"). I oczywiście, przede wszystkim, wszystko, co "okołowojenne" - "Jałta", "Czołg", "Barykada", "Świadkowie", "Birkenau" itd.

Być może też da się podciągnąć pod to piosenki o historii najnowszej - cały wybór piosenek do PRLu, "Listy", "Kołysanka".

Poza tym, co mi jeszcze przychodzi do głowy - sporo piosenek z "Muzeum" - "Samosierra", "Wiosna 1905 r."
  • Wania

Oprócz tego co wymieniłeś to może jeszcze "Świadectwo", "Ballada Wrześniowa", "Jałta", "Świadkowie", "Katyń", ""Czołg", "Birkenau", "Wigilia na Syberii", "Zesłanie studentów", "Zatruta studnia"...Tego jest sporo. To dopiero wierzchołek góry lodowej.

Na http://www.kaczmarski.art pl w dziale "media" jest dział "prace naukowe - czyli prace magisterskie, doktorskie i artykuły naukowe.". Tam są tematy prac bardzo ciekawie brzmiące:

"Stan wojenny w piosenkach Jacka Kaczmarskiego" (sam z niej korzystałem, gdy pisałem pracę maturalną na temat Kaczmarskiego, mój temat brzmiał "Bunt człowieka wobec rzeczywistości PRL-u. Zrealizuj temat w oparciu o utwory Jacka Kaczmarskiego"-może trochę inne brzmienie, ale ta praca też zawiera sporo wątków przydatnych w Waszych tematów)

"Omów problem stosunku do historii i tradycji w twórczości Jacka Kaczmarskiego." (też bardzo ciekawe, jeśli dobrze myślę , to bardzo będzie Wam przydatna)

• Wania

Jeszcze może "Lekcja historii klasycznej"
  • Sylwester

Witam, mam temat na maturę ustną bardzo podobny: Teksty piosenek Jacka Kaczmarskiego jako komentarz XX-wiecznego intelektualisty do wydarzeń historycznych. Jakie utwory moglibyście polecić? Myślałem nad "źródłem" i...właśnie..dużo jest tego..a wszystkie tak samo interesujące..
    pzdr.
  • SRPMP3 SRPMP3

siema. Pilnie potrzebuję interpretacji "kołysanki" (w sierocińcu) Jacka Kaczmarskiego. mógłby mi ktoś pomóc???