-
Hardy
Witam!
Mam przed sobą napisanie pracy w której zamierzam porównać dzieje paru muzyków w czasie PRLu i po nim. Jak bardzo uległa zmianie treść ich utworów i ogólnie ich twórczość itp.
Znam co nieco Kaczmarskiego, ale to za mało, biorąc pod uwagę ile napisał. Chciałbym spytać czy ktoś mógłby rzucić okiem na setlisty z jego koncertów znajdujące się tutaj:
http://www.setlist.fm/setlists/jace... (trzeba zjechać ciut w dół)
Nie wszystkie są, ale kilka ich jest, tak od 1990 roku wzwyż. Gdyby ktoś kto dużo lepiej zna jego twórczość mógł mi po prostu powiedzieć czy dobrze widzę że utwory bezpośrednio związane z PRLem i tym co wtedy odczuwał pojawiają się tylko zaraz po końcu PRLu, a potem znikają z list wykonywanych utworów.
Powinno zająć to kilka minut komuś kto się zna a mnie by bardzo pomogło :)
Z góry dzięki i pozdrawiam,
Wojtek -
Azai
Hm, ale tam jest dosłownie tylko kilka koncertów, na przestrzeni tylu lat na pewno było dużo więcej, więc nie wiem czy to jest dobry materiał do wnioskowania. Sensowniej byłoby chyba patrzeć na daty napisania konkretnych utworów, wydania albumów (jest dyskografia na Wikipedii, jest kaczmarski.art.pl)...
Koncerty czasem grane są z jakiejś okazji, w jakimś kontekście i stąd wybór utworów taki a nie inny. Widzę tam piosenki napisane nawet na początku lat osiemdziesiątych czy program kolędowy z 1993 roku (ten koncert z 15.12.1994r. to chyba akurat koncert, na którym program został zarejestrowany i jest na kasetach).
Zresztą, w sumie ciężko, żeby pod koniec lat dziewięćdziesiątych zajmował się nadal komentowaniem PRLu... -
Hardy
Hmm, no poszukam jeszcze gdzie indziej, ale chodzi mi raczej o to właśnie co wykonywał na żywo.
Co do komentowania PRLu to niekoniecznie tak ciężko. Chodzi o to że na koncerty wielu artystów przychodzą często ludzie, którzy a) nie czują 'właściwie' o co chodzi z powodu zbyt młodego wieku, ale chcieliby usłyszeć najbardziej znane utwory, lub b) mają sentyment do piosenek i chcieliby je usłyszeć.
A artyści mają do tego bardzo różny stosunek. Niektórzy tłuką stare utwory, a inni starają się ich unikać jak ognia i ze skrzywioną miną odbierają nawoływania do wyciągania takich utworów na koncertach.
Z tego co wiem, Kaczmarski właśnie miał trochę problem z tym że wszystko się nagle skończyło. Stąd moje rozmyślania. -
Mateusz N
Nie rozumiem, co masz na myśli, pisząc:
"Z tego co wiem, Kaczmarski właśnie miał trochę problem z tym że wszystko się nagle skończyło. Stąd moje rozmyślania."
Możesz jakoś rozwinąć? -