Jacek Kaczmarski [1993]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Napior

"Hymn" jakoś najbardziej mnie dotyka.
  • Anonim

"Wigilia na Syberii" ...
  • Pingwin

Mi podobają się wszystkie utwory Jacka Kaczmarskiego, ale jeśli mam wybierać to "Mury", "Obława" i Epitafium WW. Dlaczego? Bo niezależnie od tego ile razy ich słucham przechodzą mnie dreszcze. a szczególnie przy ''Murach", gdy słyszę:

Patrzył na równy tłumów marsz
    Milczał wsłuchany w kroków huk
    A mury rosły, rosły, rosły
    Łańcuch kołysał się u nóg...

Patrzy na równy tłumów marsz
    Milczy wsłuchany w kroków huk
    A mury rosną, rosną, rosną
    Łańcuch kołysze się u nóg...
  • Anonim

Ja bym się chyba jednak skłaniał ku piosenkom, kiedy Kaczmarski grał z kimś, zwłaszcza z Gintrowskim i Łapińskim. Był wyśmienitym artystą, ale jego głos i gitara w połączeniu z fortepianem i śpiew pozostałych panów robił niesamowite wrażenie.
  • J.

A MY NIE CHCEMY UCIEKAĆ STĄD. kiedy tego słucham, przechodzą mnie autentyczne dreszcze, nie wiem, czy za sprawą tekstu Kaczmarskiego, czy fantastycznego wykonania Wójcickiego....
  • iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

A może dlatego, że utwór opisuje autentyczny pożar w szpitalu psychiatrycznym? Zginęło ponad 50 osób, a ponieważ było to w nocy przed Wszystkich Świętych, część wychwalanych strażaków następnego dnia nawet nie pamiętała, że był jakikolwiek pożar. Mnie chyba to najbardziej przeraża.

• Baka Survivor, bejbe

wszystkie cztery "Obławy"
  • Aleksandra Łucja ****

Tak tez lubię " Obławy" i jeszcze Mury Runą!!
  • Aurelia(Romantyczna Strzała).

Dla mnie piosenką,która mną wstrząsnęła jest "Ofiara" sama nie wiem dlaczego,ale ta muzyka i jego głos.Coś wspaniałego i jeszcze oczywiście"Włóczędzy"też ma w sobie coś takiego niesamowitego.Z resztą wszystkie jego piosenki,a na pewno większość ma w sobie taką siłę.Szczególnie gdy z Gintrowskim tworzył i pisał.Oni byli zgranym duetem.Tutaj nie można napisać inaczej.
  • Anonim

Zdecydowanie Rublow, za wspaniały klimat, przejścia z monotonni w nagły skok, przyspieszone granie, uniosły głos.
    Możliwe, że Stalker w czołówce też może być za klimat.
  • Jeżyna

Epitafium dla Wysockiego.
    Czy trzeba wyjaśniać? Wystarczy posłuchać.