Jacek Kaczmarski [1993]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Racja- kim był Jacek Kaczmarski najlepiej wie on sam, niezależnie od tego czy jego dusza wzleciała na Olimp, Azgaroth, do nieba, piekła, któregoś z 999 piekieł hinduskich czy po prostu jest rozlatującą się kupą białka.
    I macie rację, że najlepiej tak to zakończyć.
  • Adam

Wiecie co.. tak sobie przeczytałem tę dyskusję i zauważyłem, że Kaczmarskiego czytają wszyscy jak chcą. Wierzący szukają w jego tekstach Boga, niewierzący- odrzucenia Boga. To oczywiście uproszczenie, bo są też poszukujący szukający poszukiwania Boga :) I o to właśnie chodzi, w poezji jest ważny odbiór, interpretacja jest nowym utworem, tak jakby. Tylko nie znając stanowiska J.K. nikt nie wie czy z nim polemizuje czy się zgadza interpetując....
  • zgredek94

@Adam B "I o to właśnie chodzi, w poezji jest ważny odbiór, interpretacja jest nowym utworem"

Byłoby świetnie gdyby nauczyciele też mieli takie podejście do sprawy. :P Kiedyś na polskim omawialiśmy którąś z bajek Krasickiego, gdzie nauczycielka dopatrywała się ironii, której ja za chiny ludowe nie potrafiłem znaleźć/pojąć/zrozumieć (może ma to związek z tym że jestem na biol-chemie i mam zbyt ścisły/prosty umysł na tak wysublimowane interpretacje, ale wydaje mi się że bajka, jako utwór o dydaktycznym przesłaniu nie powinna być aż tak skomplikowana w interpretacji)

A tak odnośnie JK to akurat zabieram się za szukanie fajnego tematu na prezentację maturalną, a grono na pewno stanie się "bazą wypadową" dla moich wypocin. :P Jest to mój pierwszy kontakt z tym forum i wypada on nader pomyślnie, nie wiedziałem że panuje tu tak fajna atmosfera :D