-
Olgierd Trybert
Decyzja PKW i uzasadnienie, przyczyny, co dalej robić aby za rok ZAISTNIEĆ! -
Vivat libertas!
Nasz komitet nie zarejestrował wystarczającej liczby kandydatów w całym kraju. Nie podam dokładnych liczb, ale niewiele zabrakło.
Kończąca się kampania prezydencka JKM jest dość udana, zobaczymy jak przełoży się to na wynik (= -
Olgierd Trybert
w gdansku bieda w zachodniopomorskim bieda, za to upr w nich komplet wystawił. na wschodzie słabo ale upr mógł dopełnić okręgi. Szkoda oj wielka szkoda. Bo teraz JKM mógłby powiedziec coś o powodzianachi to mogłoby sie sprzedać! -
Cóż... takie są uroki demokracji, gdzie są równi i równiejsi.
Każdy ma równy czas dostępu do mediów, ale...
No właśnie, w tej demokratycznej równości zawsze jest jakieś ale :-| -
-
Anonim
Najlepiej to wczoraj TVP rozegrało. Odwiedzali po kolei sztaby kandydatów, 1., 2., 3. miejsce, "a teraz ludowcy" ... łał! 6.miejsce, gorzej niż krasnoludek. Chyba jeszcze nie było bardziej ostentacyjnego ignorowania tych spoza bandy czworga.
Pomyłka. 8. miejsce, chociaż to jest aktualny wynik z PKW. Wczorajsze sondażowe mogły być nieco inne. W każdym razie na pewno za Korwinem była jeszcze Munio. -
Olgierd Trybert
JKM napisał na blogu że ma 5%, i teraz ludzie nie będą sie bali stracić głosu. Pytanie brzmi: Jak on to liczy? -
Olgierd Trybert
I jeszcze jedno całe szczęście że koniec wyborów bo już od "człowiek jest najważniejszy", "najważniejszy jest człowiek, dom, praca" i " budujemy mosty nie robimy plityki, bo człowiek jest najważniejszy" aż chciało się rzyg.....! Przydałoby się jakiegoś konkretnego komentarza od strony JKM i paru innych działaczy w tv! -
Anonim
>Olgierd Trybert napisał
>JKM napisał na blogu że ma 5%, i teraz ludzie nie będą
>sie bali stracić głosu. Pytanie brzmi: Jak on to liczy?
On tego nie policzył. Nie widziałeś pierwszych wyników z "exit polls"? -
Starosta zygwulski
A ja jestem ciekaw jednej rzeczy, mianowicie:
http://wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl...
Jakim cudem Tomaszewska Ewa z PiS uzyskując 10223 głosów, co stanowi 4.66% dostała mandat, a JKM z wynikiem 11412 głosów, czyli 5.21% nie dostał mandatu na radnego do sejmiku mazowieckiego? Jak to wytłumaczyć? -
Ale z tego co ja się orientuje, to JKM startował w wyborach na prezydenta stolicy, a nie do sejmiku mazowieckiego.
-
Vivat libertas!
najpierw sumuję się wynik całej listy, a potem dopiero przydziela
lista JKM musiałaby zdobyć więcej niż połowa całości PiSu. -
>Vivat libertas! napisał
>najpierw sumuję się wynik całej listy, a potem dopiero
>przydziela
>lista JKM musiałaby zdobyć więcej niż połowa całości
>PiSu.
Eh, wszystko to ujęto w taki system, by było tak, jak miało być.
Cóż... rację ma chyba JKM pisząć, że gdyby wybory miałby coś zmienić, to już dawno by były zakazane... -
Vivat libertas!
-
Ja do końca nie kumam tego systemu, przyznam szczerze.
Ale przeraża mnie to, że większość moich znajomych nadal myśli, że oddaje głos na konkretnego kandydata.... -
Anonim
>Vivat libertas! napisał
>dokładnie tak jest
>
>prog do sejmu 5%
>prog do samorzadow 12%
12%? Eee... Próg jest taki sam, 5%.
1. W podziale mandatów liczą się te komitety, które przekroczyły próg 5%
2. Następnie mandaty przypadające na dany okręg rozdziela się według wyników list w tym okręgu. (Tu pojawia się pierwsze zamieszanie. Jakiś komitet, który ledwo przekroczył 5% w skali całej gminy, w swoim okręgu mógł mieć dobry wynik.)
3. Jak już rozdzielono mandaty pomiędzy listami, to z tych są wybierani konkretni kandydaci według indywidualnych wyników. (To jest drugie zamieszanie.)
Chociaż akurat u mnie w dzielnicy te kombinacje wyszły na dobre. Z jednej strony, mandat dostał komitet zarejestrowany tylko w jednym okręgu - a więc automatycznie w skali dzielnicy miał, załóżmy, dwa razy mniejsze szanse, ale za to "u siebie" stosunkowo duże poparcie. Z drugiej strony, jeden SLDowski cwaniak dostał sporo głosów, ale że cała jego partia miała słaby wynik, to radnym nie został. -
Vivat libertas!
Pokaż mi chociaż jeden okręg w którym dostał się ktoś z 5-8%. (oczywiście licząc głosy całej listy)
A jeśli nie uda Ci się znaleźć, przestań pieprzyć (= -
Olgierd Trybert
a co jesli ktoś zostanie jednoczesnie posłem do sejmiku i burmistrzem, a wybierze burmistrza, mandat zostaje w partii, czy moze w okręgu ? -
>Olgierd Trybert napisał
>a co jesli ktoś zostanie jednoczesnie posłem do sejmiku i
>burmistrzem, a wybierze burmistrza, mandat zostaje w partii,
>czy moze w okręgu ?
Rzeczpospolita w ogniu, a my ciągle gdybamy... -
mi-haó; ميخاو
Gdyby te posady były non profit to od razu by się rozluźniło i może 10% z obecnych kandydatów startowałoby;) -
Anonim
>Vivat libertas! napisał
>Pokaż mi chociaż jeden okręg w którym dostał się ktoś
>z 5-8%. (oczywiście licząc głosy całej listy)
>A jeśli nie uda Ci się znaleźć, przestań pieprzyć (=
PSL - 7,11%
Kliknij i zobacz - 2 mandaty
KWW "NASZ DOM" - 5,82% - 1 mandat
Zastanów się dobrze, zanim ponownie odpowiesz komuś w takim impertynenckim tonie.
Poza tym, jeśli piszesz o 12%, to powinieneś wymagać pokazania wyników 5-12%, a nie 5-8%. Ale i tak się zmieściłem.