-
Rafael Sanchez
Nazywam się Rafał Tomkowiak i jestem studentem IV roku psychologii na UW. Muszę zbadać trafność kwestionariusza konserwatyzmu - liberalizmu, który sam tworzę na potrzeby mojej pracy magisterskiej. W związku z powyższym proszę Cię o pomoc, którą będzie wypełnienie mojego kwestionariusza. Znajduje się on pod adresem:
http://webankieta.pl/ankiety/w37xx7...
Po wypełnieniu pierwszej strony i wciśnięciu "zakończ ankietę", znajdziesz się na drugiej stronie, o wypełnienie której również uprzejmie Cię proszę.
Kwestionariusz jest całkowicie apolityczny, zależy mi jednak na wypełnieniu ankiety przez członków partii i młodzieżówek, żeby zbadać trafność mojego kwestionariusza (czyli, czy mierzy to co ma mierzyć) i odrzucić słabe pytania.
Z góry Ci dziękuję
Rafał Tomkowiak -
Satanikus Robotikus
Konserwatywnego liberalizmu a nie konserwatyzmu-liberalizmu. Konserwatyzm i liberalizm to teoretycznie pokrewne ale w rzeczywistosci calkowicie rozne koncepcje ideologiczne. Natomiast konserwatywny liberalizm w sensie "liberalizm pojmowany w sposob tradycyjny" zwany gdzie indziej na swiecie "klasycznym liberalizmem" to nazwa wymyslona przez Stefana Kisielewskiego aby odroznic porpawny, oryginalny liberalizm od "liberalizmu" szerzacego sie na zachodzie bedacego w rzeczywistosci roznie nasilonego socjalizmu demokratycznego a ktory mogl sie tak okreslic ze wzgledu na prosty fakt wynikajacy z historii tamtych spoleczenstw. Zachod startowal do wspoleczesnosci z kapitalizmu i rewolucji industrialnej niejako i tym samym postawa klasycznie liberalna w stosunku do pojawiajacego sie potem interwencjonizmu, socjalizmu etc byla postawo konserwatywna - stad liberalowie na zachodzie z reguly okreslaja sie jako konserwatysci. Ew ku uscisleniu jako klasyczni wlasnie liberalowie, leseferysci ew libertarianie jesli dochodzi do tego niechec do panstwa. Natomiast polska startuje z pozycji w ktorej konserwatyzm de facto oznacza pozostanie przy socjalizmie.... niestety jednak lewica europejska juz zdazyla zawlaszczyc "liberalizm" i stad potrzeba odroznienia w opinii Kisiela. Ja sie z tym nie zgadzam, uwazam ze za darmo im oddal slowo do ktorego lewica nigdy nie miala prawa ale...
tyle odnosnie byka. Jesli to ma byc magisterka to sie popraw! -
Rafael Sanchez
Masz rację! Też wiem o tym sporo, ale żeby to miało ręce i nogi musiałem się oprzeć na jednej teorii, dość prostackiej w tym przypadku: Nolan's Chart. Tam to jest ujęte właśnie tak jak u mnie.
Ale dzięki za mądrą uwagę. Pozdrawiam. -
Satanikus Robotikus
Teraz jesli chcesz zebym sie wypowiedzial to musze przyznac ze ankieta jest wyjatkowo amatorska.Na dodatek dosc chaotyczna... Wiele odpowiedzi jest dwuznacznych - np czy popierasz legalizacje narkotykow. Postawa kon-liberalna jest na "tak" bo wolnosc i odpowiedzialnosc czlowieka sa najwazniejsze ale jednoczesnie osoba ktora to mowi moze sama z siebie uwazac to za zlo tak samo jak zazywanie ich przez nieletnich etc.... Nastepnie masz pytanie o zakazie picia na podworkach...
Konliberal powie ze owszem - dlaczego tego zakazywac? Raz ze daje sie tylko latwe zajecie leniwym policjantom to jeszcze niczego to de facto nie rozwiazuje. Natomiast innym calkowicie zagadnieniem jest chuliganstwo, pijanstwo etc... Po prostu stwierdzenie "picie na podworkach i parkach" odnosi sie i do bandy zuli lub wyrostkow-chuliganow jak i spokojnych obywateli lubiacych uraczyc sie dobrym browarem na swiezym powietrzu (mmmm...)
Nastepnie - inwestycje publiczne. Konliberal uwaza ze drogi powinny by c sprywatyzowane, autostrady na pewno a drog - ewentualnie jesli sie nie da - oddac w zarzad gminie. Ale np juz policja, wojsko, sady...to wg wiekszosci powinno byc panstwowe...
Odnosnie podatku liniowego - odpowiedzi jest "raczej tak" bo o ile konliberal zawsze powie ze obnizka podatku jest dobra to jesli ma do wyboru skale progresywna 5-10-15 i liniowy 15 ... wybierze te pierwsza... bo podatki beda dzieki niej NIZSZE. A wogole partia konliberalna w RP - czyli UPR popiera idee podatku poglownego...
tak naprawde zle sie zabierasz. Wejdz na strone upr i tam poczytaj. Sa oni 100% konserwatywnymi liberalami i jesli zrobisz ankiete na "upeerowosc" to tak jakbys robil ankiete na konserwatywny liberalizm. ... PO pomimo swojej prorynkowosci sa zwyczajnymi oszustami i raczej centroprawica podczas gdy kon-liberalizm to dosc skrajna prawica...
jak jakies pytania bardziej konkretne to jak chcesz mozesz podeslac wiadomosc. -
-
Satanikus Robotikus
tak wogole to nie warto sie wzorowac.. raczej poczytac sporobowac wyciagnac co najwazniejsze i sprobowac ulozyc cos takiego samemu. Moglbym ci w zasadzie gotowca spisac choc sam konliberalem nie jestem ale przeciez chodzi o twoja wiedze. Wiec zachecam a jak bedziesz mial pytania to wal smialo zawsze sie chetnie podziele wiedza i w przeciwienstwie do wielu osob na tym gronie zrobie to z wieksza dawka racjonalizmu i obiektywizmu :P -
Rafael Sanchez
Słuchaj, nie konstruowałem tego sam, pomagał mi w tym profesor psychologii społecznej i doktor psychometrii.
To jak się do tego zabieram nie zależy ode mnie - to procedura ustalona przez ludzi o wielkim doświadczeniu, którzy mną kierują.
A naiwność pytań - tu nie chodzi o ich piękne sformułowanie i idealną poprawność merytoryczną - niestety każdy musi móc wypełnić ankietę, człowiek znający się i nie znający. Tak się to robi czy nam się to podoba czy nie.
Aha i jeszcze jedno: ułożyłem pytania sam, tylko według określonej teorii przeniosłem to na pytania.
Mam nadzieję, że trochę Ci wyjaśniłem: nie ja sam, ani nie Ty wstawiasz mi ocenę do indeksu, tylko ludzie z tytułami i muszę ich słuchać. :) -
robakk
-
Satanikus Robotikus
robakk ma ze mna na pienku wiec go nie sluchaj... On jest jednym z tych ludzi ktorzy wiedza lepiej bo wiedza lepiej. A nie dlatego ze maja argumenty.
jesli natomiast okazuje sie ze musisz robic te ankiete tak jak teraz.. to coz. Tylko dowodzi to slusznosci konliberalnego postulatu ze szkolnictwo panstwowe jest do dupy. Wspolczuje ci strasznie bo i profesor psychologii spolecznej i doktor psychometrii okazali sie kompletnymi amatorami/ignorantami w dziedzinie politologii. Nie bede sie klocil odnosnie ich nieziemskiego doswiadczenia bo nie wiem w czym ono jest - na pewno nie w precyzowaniu pytan i wiedzy o programach i ideologiach politycznych. Ja np na UWr zdawalem egzaminy i z historii mysli ekonomicznej i z politologii i tam materie wykladano calkowicie inaczej. Gdybym podeslal te ankiete kumplowi ktory sie tam doktoryzuje zeby rozprowadzil ja po kadrze to by sie chlopaki podusili ze smiechu...I nawet jesli upierasz sie ze chodzi o to zeby mogl to zrozumiec byle Jozek - powiem ci ze robia to zle.Czytajac te ankiete to co bije po oczach to kompletna amatorszczyzna w zrozumieniu i przedstawieniu tego co charakteryzuje konliberala i odroznia go od reszty ludzi. Przykladowo - pytanie o obnizenie podatkow dla najbogatszych jest dobre bo pokazuje roznice w mysleniu. Przecietny czlowiek powie.. "no ale przeciez bogaty moze placic wiecej, jest przeciez bogatszy wiec mniej straci".. podczas gdy konliberal uwaza
Ale np podatek liniowy... to jest bardzo zle pytanie.Raz ze dubluje tematyke bo podatek liniowy oznacza zniesienie progresji a wiec "bogatsi placa mniej" co juz bylo, dwa miesza w glowach ludziom w temacie tego co jest faktycznie w centrum zainteresowanie konliberala (niskie i proste podatki a nie liniowosc) trzy ze calkowicie pomija fakt ze podatek liniowy moze byc kurewsko wysoki jak np w estonii w ktorej wynosi chyba 26 jak nie 30% (od osob fizycznych nie dla przedsiebiorstw)!!!
Z kolei calkowicie pomija kompletnie inne a przeciez kluczowe dla mysli konliberalnej punkty
kare smierci
unie europejska
stosunek do transformacji gospodarczej i prywatyzacji w kraju po 89
dlug publiczny
interwencje militarne za granica kraju
wolny handel i cla!
i jeszcze kilka innych.. Po prostu sporo sie dubluje, sporo miesza a wiele brakuje. Jesli sam ukladales pytania mozesz je poprawic. Jesli opierales sie o teorie to juz ci mowie ze jest niekompletna.Jesli poprawic nie mozesz bo masz malo bystrych profesorow - wspolczuje. Ja mialem i fajnych i zlych, znam roznice wiem jak sie z nimi trzeba zachowywac. Znam osoby ktore bucow sobie braly nieswiadomie wlasnie na magisterium i potem plakaly...
takze mam nadzieje ze i ty mnie zrozumiales.To co piszesz to tak jakby pisac ankiete o komunizmie ktora sprowadzi sie do "czy lubisz Lenina, czy popierasz nacjonalizacje, czy nie lubisz ameryki"
no chyba nie powiesz mi ze to dobra ankieta...
-
Rafael Sanchez
Powiem, że dobra i powiem, że się mylisz.
Psychometria to nie politologia i tu nic nie musi być idealnie precyzyjnie merytorycznie - musi być do przyzwoitego stopnia. Tu się mają zgadzać cyferki.
Dwa, nie mogę zadawać pytań, na które większość ludzi nie odpowie. Wolny handel? Cła? Myślisz, że o tym nie myślałem? Kto ma na ten temat wyrobione zdanie?
Zgodzę się, że brakuje pytania o interwencje militarne za granicą. Ale reszta to rzeczy niekoniecznie klasyfikowalne. Zauważ, że to nie ankieta dla konliberałów (tzn. też) ale dla wszystkich. Stosunek do najnowszej historii to bezsens bo mało kto wie co i jak. Dług publiczny? Ty myślisz, że pani Celinka z warzywniaka wie co to jest?
To że się dubluje to działanie celowe, ponieważ eliminuje przeróżnych 13-latków którzy wejdą, zaznaczą cokolwiek i wyjdą. Takich dzięki skali zgadywania nie będę liczył. I nie szkodzi, że część pytań wykazuje podobieństwo. To pilotaż, wybierze się lepszą do papierowej, eleganckiej wersji.
Podatek liniowy. Może i masz trochę racji, ale nikt jeszcze nie zrobił idealnego kwestionariusza.
To co jest złe, zostanie poprawione. Właśnie o to chodzi.
Co do "mało bystrych" profesorów się nie wypowiadam, bo tu raczej zaprezentowałeś występ kabaretowy... -
Anonim
Heh. Statystyka jaka jest taka jest. Nie należy się po niej wiele spodziewać jeśli idzie o wartość naukową. Czego to, co piszesz jest doskonałym przykładem. -
Satanikus Robotikus
Wlasnie dlatego potem takie ankiety sa gowno warte. Bo "nie musza'' byc poprawne merytorysznie...a poprawnosc merytoryczna jest kluczem do zapobiegania manipulacjom panie kolego...
Cla - a co to za problem. Czy aby zagraniczne wyroby nie kosztowaly mniej niz produkty krajowe popierasz aby na tansze produkty zza granicy nakladac cla w celu ochrony krajowych producentow. I po sprawie a problem wazny - rozwiazany...
"Zgodzę się, że brakuje pytania o interwencje militarne za granicą. Ale reszta to rzeczy niekoniecznie klasyfikowalne."
Akurat interwencja za granica to jest najmniej istotny problem bo jest to temat szeroki i zroznicowany. Moze byc irak, moze byc afganistan, moze byc darfur i moze byc kosowo. A np kara smierci to cholernie wazny temat...
" Zauważ, że to nie ankieta dla konliberałów (tzn. też) ale dla wszystkich."
a co za roznica - nie ma zadnej. Ankieta ta ma okreslic czy ktos jest nie jest albo na ile jest kon-liberalny. Rownie dobrze te sama ankieta mozna wykazac ze ktos jest socjalista!
" Stosunek do najnowszej historii to bezsens bo mało kto wie co i jak. Dług publiczny? Ty myślisz, że pani Celinka z warzywniaka wie co to jest?"
Czy to powod zeby zapomniec o tym.. a moze jak sam pisales - pisac po ludzku i prosto? Czy pytanie - czy panstwo powinno moc pozyczac pieniadze na finansowanie swoich programow i splacac je potem poprzez podatki, dalsze pozyczki lub z nadwyzej budzetowych - jest trudne? A czy pytanie - czy uwazasz ze poprzednie rzady dobrze robily prywatyzujac takie a takie sektory - to cos zbyt skomplikowanego? A sa cholernie wazne i miarodajne jesli chodzi o wyznaczniki politycznej orientacji...omijasz trudne tematy bo?
"To że się dubluje to działanie celowe, ponieważ eliminuje przeróżnych 13-latków którzy wejdą, zaznaczą cokolwiek i wyjdą. Takich dzięki skali zgadywania nie będę liczył. I nie szkodzi, że część pytań wykazuje podobieństwo. To pilotaż, wybierze się lepszą do papierowej, eleganckiej wersji."
Sa lepsze metody takiego odsiewu "na logike" ... twoja jest bardzo prowizoryczna.Obnizka podatku dla bogatych i podatek liniowy? A nie lepiej zapytac czy podatek taki sam dla kazdego jest sprawiedliwy? Duzo bardziej miarodajne bo pokazuje nie reakcje na medialne haselko ale na tresc pod nim ukryta.Widzialem takich kwestionariuszy wiele - ten jest po prostu slaby, zeby nie powiedziec fatalny
-
Satanikus Robotikus
zreszta - taka dygresja - nie trzeba o karze smierci..wystarczy zapytac co ma byc celem systemu sprawiedliwosci - resocjalizacja (lewica), zapobieganie (centrum) czy kara (prawica)? Troche to uproscilem ale mniej wiecej...
"Co do "mało bystrych" profesorów się nie wypowiadam, bo tu raczej zaprezentowałeś występ kabaretowy..."
Albo ty malo widziales. Sorry arcybydle.bloog.pl, ale ja naprawde juz troche kadry profesorskiej, nie tylko krajowej widzialem i uwierz mi: to ze ktos jest dobry z psychologii czy czegos tam WOGOLE nie oznacza ze nie moze byc totalnym glabem z politologii czy ekonomii. Zreszta z reguly jest...Widzisz - ja akurat studiowalem ekonomie na uniwerku na wydziale ktory sasiadowal zaraz z prawem i administracja i niby ten sam wydzial ta sama uczelnia a byl profesor ktory gadal w temacie do rzeczy bo musial, byl taki ktory musial a i tak opowiadal keynesistowskie bzdury, byl taki co nie musial bo byl konstytucjonalista albo historykiem i potrafil myslec i byl taki co byl swietnym znawca prawa karnego a pierdolil takie glupoty ze sie w glowie nie miesci...A wszyscy profesory z stazem i autorytetem. I co?
Myslisz ze tytul profesora oznacza wszechwiedze? Maciej Giertych jest profesorem z tytulem doktora od genetyki drzew i co? Nie pierdoli glupot? Myslisz ze twoi profesorowie sa lepsi bo??? Jesli nie potrafili wychwycic rzeczy ktore mnie kuja w oczy po 5 sekundach to znaczy ze znaja sie na takich sprawach jak koza na pieprzu i juz. I zaden wstyd - dopoki nie probuja sie zgrywac na wszechwiedzacych. Ja w ich dzialke nie wchodze i nie twierdze ze wiem lepiej co jest sluszne w ankiecie a co nie biorac pod uwage miarodajnosc takiego badania na psychologii...Mowie ci tylko ze to co piszesz daje ogromne pole do manipulacji, a z punktu widzenia politologa to juz wogole lipa.A pisze to bo ponoc chcesz opinii i pomocy. Chce pomoc...nie chcesz i uwazasz ze wiesz lepiej ok.Twoj wybor.Ale nie wiem zatem kto tu robi wystep kabaretowy przyjacielu....
Wiesz - np jak ja bedac architektem probowalbym wejsc w dzialke konstruktura i bawic sie w decydowanie o posadowieniu i obliczaniu statyki konstrukcji budynku to dostalbym kopa w dupe i nikt by sie nawet nie obejrzal. Smutna cecha nauk "humanistycznych" jest to ze wielu wlasnie profesorow moze pierdolic od rzeczy w tematach na ktorych maja pojecie znikome. I nie powie sie im nic zlego.
-
Rafael Sanchez
No to pomagłeś już, dziękuję, to jest PILOTAŻ. A metodologię zostaw metodologom. -
TJD
"tu nie chodzi o (...) idealną poprawność merytoryczną - niestety każdy musi móc wypełnić ankietę, człowiek znający się i nie znający"
Od razu przypomniał mi się tekst z Misia :)
-To zasadniczo pan sie musi tu w tym wszystkim rozeznac, co i jak?
-Do tej pory tak bylo, ale teraz mamy KOMPUTER
-Komputer?
-Tak i teraz mozna pisac co sie zywnie podoba, bo on i tak zawsze sie pomyli przy dodawaniu" -
Daniel Piesto
A pro pos liberalizmu i prac magisterskich: Mógłbyś opublikować swoją pracę na http://www.magistra.pl to byśmy sobie poczytali i ocenili :)
Pozdrawiam