Janusz Korwin-Mikke [799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • graló

Podobno kiedyś Korwin jakimś cytatem z Biblii udowodnił, że Kościół wcale nie jest przeciw karze śmierci. Czy ktoś wie, który to fragment, mógłby zacytować? bede bardzo zobowiazany

pozdrawiam;)
  • Brat Panek Tadeusz Edmund

ja wiem, to jest z KATECHIZMU KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO (a więc nie z Bilbii):
    oto ten cytat:
    "Ochrona wspólnego dobra społęczeństwa domaga się unieszkodliwienia napastnika. Z tej racji tradycyjne nauczanie Kościoła uznało za uzasadnione prawo i obowiązek prawowitej władzy publicznej do wymierzania kar odpowiednich do ciężaru przestęsptwa, nie wykluczając kary śmierci w przypadkach najwyższej wagi(...)"

jest tp punkt 2266

:)
  • Anonim

podobno w nowszej wersji katechizmu juz tego nie ma,ale głowy nie dam.

to podłe kłamstwo szerzone przez (no wlasnie przez kogo?)!
  • graló

dzieki serdeczne;)

pzdr
  • mi-haó; ميخاو

Katechizm jest z zasadzie z dupy wysrany:) Trzeba znaleść argument w Biblii.
  • Adam.

Biblia tez jest z dupy wysrana, ale proszę bardzo:

W Biblii jest napisane:
    "Jeśli kto przeleje krew ludzką , przez ludzi ma być przelana krew jego , bo człowiek został stworzony na obraz Boga ."
    oraz:
    "Jeśli kto tak uderzy kogoś , że uderzony umrze , winien sam być śmiercią ukarany . Gdy nie czyhał na niego , a tylko Bóg dopuścił , że sam wpadł w ręce , wyznaczę ci miejsce do którego będzie mógł uciekać. Jeśli zaś ktoś posunąłby sie do tego , że bliźniego zabiłby podstępnie , oderwiesz go nawet od mego ołtarza , aby ukarać śmiercią ... życie za życie , oko za oko , ząb za ząb ..."

A jak ktos myśli, że to przeterminowane, to Jezus powiedział:
    "Nie sądźcie , że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków . Nie przyszedłem znieść , ale wypełnić . Zaprawdę powiadam wam : Dopóki niebo i ziemia nie przeminą , ani jedna jota ,ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie , aż się wszystko spełni . Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań , choćby najmniejszych i uczyłby tak ludzi , ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim . A kto je wypełnia i uczy wypełniać ten będzie wielki w królestwie niebieskim ."
  • graló

Jak to możliwe, to prosiłbym o podanie dokładnie, z którego miejsca pochodzą te cytaty:)

pzdr

jest jescze o obcieciu reki, a KKK nie jest z dupy wysrany, pacanie
  • Spiderschwein

Współczesny Kościół dopuszcza karę śmierci
  • Anonim

"A gdyby ktoś bliźniego swego umyślnie zasadziwszy się podstępem zabił, i od ołtarza mego weźmiesz go i zabijesz"
    tak jak w księdze powtórzonego prawa - Bóg do Mojżesza mówił
  • Anonim

więc ja bym tu z Bogiem nie dyskutował pod tym względem :+)
  • graló

właściwie to dyskusja z Bogiem mogłaby być niebezpieczna:)

bo moze sie okazac, ze uznaje argumenty poza merytoryczne:D
  • Anonim

coś wybiurcze te wasze cytaty
  • mi-haó; ميخاو

Bracie Panku Tadeuszu chyba mnie nie zrozumiałeś. Ja jestem za karą śmierci ale chciałem o dowód z Biblii a nie z katechizmu który nie jest zadnym autorytetem.
  • Sohrab

Mi-haó- czy jesteś katolikiem, takie małe pytanko? Jeśli tak, to MUSISZ uznawać Katechizm Kościoła Katolickiego, bo inaczej katolikiem nie jesteś- proste.

Oczekuję przeprosin za twierdzenie, iż Katechizm i Biblia są "z dupy wysrane".
  • mi-haó; ميخاو

Dla mnie są.

hmm , a co pejsaty jesteś?
| |

Grono sympatyków Janusza Korwin-Mikkego i partii Platforma Janusza Korwin-Mikke. Więcej informacj...

Fotki

Miejsca grona (0)