• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • a(n)tena sp. z o.o.

Czesc,

czy ktos orientuje sie moze, gdzie w Warszawie (ew. w jakim sklepie internetowym) mozna kupic kimono?

Dziekuje z gory i pozdrawiam :)
  • Anonim

ooooo ja też byłabym zainteresowana możliwością kupna takowego=D
  • Oslo/Norway

zglaszam chec pomocy,pod koniec stycznia wracam z jp,ale co sie orientuje to oryginalne kimona sa warte majatek,chyba czas sie rozejrzec,
  • Suzuha

W Polsce się kimona raczej nie kupi. Gdzieś w Kalifornii, owszem. W Stanach mają fajnesklepy z kimonam... Tam pomagają dobrać kolorystycznie obi, jubany i całą resztę.
    Cena oczywiście zależy od rodzaju kimona. Jeśli to będzie jakieś oficjalne kimono(takie są najpiękniejsze;]), np. kuro tomesode no to of course będzie baaaaaaaaaardzo drogie. Jeśli to będzie codzienny komon, to już o wiele taniej. Na ichiroyi można było kupić zestawy kimon - z obi, nagajbanem, hadajubanem, obiage i tradycyjną torebką do tego za 300$. Pamiętaj, że kimono nie może być krótsze niż twój wzrost - 10 cm, bo inaczej nie zrobisz tej fałdki biodrowej; ]
    http://ichiroya.com/
  • Mefiu

Z tego co widzialem to zakup kimona to dosc spory wydatek - z 300000 Y.... Za tanszymi bede sie sam musial rozejrzec bo kilka zamowien z Polski juz mam :)
  • Tiferet

Jasne, że się kupi. Nasz znajomy ściągał uzywane z Japonii, sprzedawał w swojej sushi-ya i na Allegro. Nie aż tak drogo, bo to nie zabytki tylko second hand. Ale i tak łatwiej uszyć samemu.
  • Anonim

oj nie wiem niestety ale kimono dla fanow to podstawa
  • .::Big (e)::.

Kimono... wiem co to pas obi, ale nie mam pojęcia czym jest reszta :) Wytlumaczy mi ktos te terminologię? :)

Na allegro jest pare kimonek...; ) Jedno króciutkie widzialem - mini spodniczka prawie :D
  • Suzuha

Z tym szyciem samemu to też nie jest tak łatwo. Potrzebne jest 6 pasków materiału po 36 cm szerokości(standardowo, ale dla europejczyków to pewnie więcej by trzeba było) i długości od 5-1 cm krótszej od twojego całkowitego wzrostu.Jak już pisałam paski nie mogę być krótsze niż twój wzrost- 10 cm, bo nie zrobisz fałdki biodrowej. Pod spód kimona mamy bluzkę hadajuban( http://ichiroya.com/item/list2.php?... na nią nagajuban, o kształcie kimona. U maiko i geiko to się wtedy zakada kołnierz, ale u innych kobiet to często kołnierz jest wszyty, poza tym,tak dobrze go nie widać. pod obi wiązane jest jeszcze kilka pasów(razem 12 pasów wiązanych na jednej osobie; ]) i poduszeczek( http://ichiroya.com/item/list2.php?... Obijime to cienki pasek którym się na końcu przewiązuje obi i robi supełek na środku ( http://ichiroya.com/item/list2.php?... przykład)
    Jeśli dobrze pamiętam obiage wsadzało się do góry pod obi(ale tak, żeby lekko z niego wystawało). Do tego skarpetki tabi i buty geta albo zori(zależy do jakiego kimona). Ale to tylko trochę o kimonie kobiecym. O męskim nic nie wiem; ].
    A wracająć do spraw szycia.. Poza tymi 6 pasami materiału potrzebne są jeszcze 3- na dodatkowy kołnierz i na boki. One są cienkie, alemniejsza z tym. Problemem przy uszyciu kimona mogą być głównie rękawy. Na zdjęciach nie widać jak są zszyte. Wiem że hikizuri i suoshiki mają coś jakby "dodatkowy" rękaw.
    Na allegro mimo wszystko nie radzę kupować. Już lepiej na e-bayu, bo tam można znaleźć prawdziwe kimona. Zanim się nie dowie czegoś więcej o kimonie, nie kupować. Nie ma sensu brać jakiejś tandety wciskanej obcokrajowcom, zwłaszcza jeśli nie jest się samemu w stanie zawiązać obi.To tyle.
  • Suzuha

Aha. I można też znaleźć tańsze kimona. Używane, ale jak nowe. Często jest tak że rodziny w Japonii kupują sobie jakieś kimono, a po roku oddają i kupują nowe. Chyba, że jest bardzo ładne, albo zabytkowe.
  • Tiferet

Mozna kupić książkę z wykrojami poszczególnych kimon, wreczyc pani szwaczce z materiałem i po kłopocie.
    Nie bardzo tylko rozumiem, czemu e-bay miałby być bardziej wiarygodny niż allegro, lol; )
  • justine

>.:GrześG:. napisał
    >Kimono... wiem co to pas obi, ale nie mam pojęcia czym
    >jest reszta :) Wytlumaczy mi ktos te terminologię? :)

straszne, straszne...

koshimaki - szarfa na biodra noszona zamiast zachodniej bielizny

nagajuban - kimono spodnie, długie do kostek, zwykle białe, gładkie, jedwabne

datejime - pas zawiązywany na nagajuban

obiage - szarfa zawiązywana nad obi, zawsze lekko wystaje znad pasa

obijime - taśma zawiązywana na środku pasa obi, jej kolor zależy od okazji
    >
    >Na allegro jest pare kimonek...; ) Jedno króciutkie
    >widzialem - mini spodniczka prawie :D

to nie kimona(!) tylko HAORI - narzutki na kimona, pełniące rolę kurtki, często spinane spinką - himo

są jeszcze DOTERA lub TANZEN - grubo wyściełana i pikowana narzutka, zwykle na podpince. w przeciwieństwie do haori wiąże się na niej pas obi.
  • Suzuha

Bo nie znasz się na kimonach-_-. Przepraszam, ale kiedy na allegro było prawdziwe kimono? Na e-bayu są sklepy z kimonami, to można sobie kupić. Na allegro to sprzedają szlafroki, albo coś co bardziej przypomina cheongsam niż kimono.
  • justine

jeden koleś szyje coś jakby bawełniane haori i sprzedaje to na allegro. jakość wykonania nie jest więc powalająca, natomiast cena owszem powala...
  • Suzuha

U see... Lepiej jest zapłacić dodatkowe 30$ za przesyłkę i mieć pewność. Akurat haori są dość lekkie to zaprzeyłkę trochę mniej. No i oczywiście w cenie 200 zł dostanie się jakieś super haori, pod warunkiem, że zobaczy się ofertę dobrego sklepu. W niższej cenie też są fajne;]
  • Tiferet

Suzuha, toż pisze, że znajomy, który ma sushi-ya, sprowadzał używane kimona z Japonii i sprzedawał też na Allegro. Widziałam je, macałam, tylko nie przymierzałam, bo te, co mi się podobały, były za krótkie.
  • Suzuha

Wybacz;]. nie widziałam ich wtedy. Ale sama widzisz- jedna czy dwie osoby sporadycznie czymś zarzucą, a na e-bayu stale można coś znaleźć.
  • Tiferet

Pewnie tak, bo rynek wiekszy niż nasz, ludzie są w stanie więcej zapłacić itd. Ale subskrypcję na Allegro na wyszukiwanie japońskich przedmiotów też warto mieć :)
  • Anonim

Sporo ludzi zajmuje się sprowadzaniem różnych rzeczy z Japonii, kimon równierz. Im właśnie bym ufał, wiedzą co robią, nie naciągną Cię, a i masz pewność, że towar oryginalny.
    Trzeba tylko szukać. Dobrym miejscem są restauracje japońskie, czy firmy zajmujące się produkcją/sprowadzeniem bronii, jak choćby:
    http://www.daisho.pl/
    czy
    http://www.restauracja-nihonto.pl/
    Trzeba z nimi pogadać i już :) .

Co do szycia samemu. Jeśli nie masz zdolności krawieckich radze zlecić to profesjonaliście, ale nie jest to niemożliwe. Za pareset złotych można mieć całkiem ładny komplet. Jedyna wada - nie będzie wykonane przez Japończyków. Ale przecież, te z e-bay'a w większości też nie są oryginalne. Nie mówiąc o tym, że o wiele częściej można trafić na podróby.

Jest też cała masa sklepów internetowych sprzejących oryginalne, czasem 100 letnie kimona, w przyzwoitych cenach (200-300$).
    Use the power of google :D .
  • Magda

Sprowadzenie kimona to nie jest taki duży problem. Schody zaczynają się przy pozostałych elementach, jak obi itp. Czasami są sprzedawane zestawy, ale w większości przypadków każdy element kupuje się oddzielnie (zwłaszcza, jeśli są to rzeczy używane).

W Japonii w sklepie z kimonami zawsze można zapytać o radę, w Polsce rzadko się zdarza, by osoba, która sprowadza rzeczy z Japonii potrafiła doradzić np. jakie obi dobrać, jaki kolor obiage itp.
  • 1
  • 2