-
Anonim
Jako że w najbliższym czasie wybieram się do Japonii cięcie kosztów wszystkiego co mam pod ręką doszło do granic absurdu... W każdym bądź razie:
Jak opłaca się zrobić najbardziej -> przewalutować sobie złotówki przed wyjazdem w dollary albo euro i potem na jeny? Czy może od razu w Polsce na japońską walutę? Chociaż nawet nie wiem czy jest nad czym się tu głowić...
I drugie pytanie - czytałem już o tym trochę ale po prostu muszę się upewnić - polskie karty bankomatowe działają przy japońskich bankomatach? ^^ -
Anonim
jeny to nie waluta sterowana wiec roznice nie wynosza tyle, co by na zamianie zlotowek najpierw na cos innego a potem na jeny zarobic - z kazda zamiana teoretycznie tracisz, nie zawsze tak jest co prawda bo czasem roznice miedzy niektorymi walutami sprawiaja jednak roznice na plus tego typu machlojkom, ale zazwyczaj, takze i w tym wypadku jest to nieoplacalne.
pytanie nr 2
NIE. w zadnym wypadku. musisz znalezc bankomaty citibanku, gugle ci pomoga, w tokyo na przyklad jest ich "az" 23. z czego ja widzialam jeden -.-; -
Anonim
jest jeszcze jeden szkopuł.
Banki się reklamują, że nie pobierają prowizji, co niby jest prawdą.
Z drugiej strony jednak firmy wydające karty (maestro, mastercard, visa) pobierają opłaty za przewalutowanie.
Zamieniając gotówkę na Euro/Dolary płacisz 2 razy prowizję w kantorze.
Jeżeli mam być szczery, to o ile nie wieziesz ze sobą 1.000.000 PLN
To tak naprawdę cała ta kombinacja rozchodzi się o kwotę nie większą jak 100 PLN
Także jak Ci lepiej pasuje. Nie każdy lubi latać z całym majątkiem na szyi.
Pozdrawiam -
★-mar-☆
-
-
Anonim
Dzięki za odpowiedzi.
To co mi się wydaje najbardziej rozsądne to znalezienie bankomatu na Naricie, Potem już jakoś sobie poradze z zabezpieczeniem jenów...
Z opłatami za przewalutowanie jest różnie - ja się spotkałem od 1 do 3%
-
Anonim
na naricie szukanie czegokolwiek poza gatesami to jak szukanie igly w stogu siana. nie rozumiem czemu chcesz szukac w realu w ciemno jesli jest mozliwosc znalezienia wszystkiego w internecie, i wtedy pojsc po prostu do bankomatu. -
Anonim
Google mi powiedziało że tam jest bankomat więc wole szukać na lotnisktu niż w takim Tokyo.
Na trochę informacji na temat kart natknąłem się tutaj:
http://www.japan-guide.com/forum/qu... -
umeshublues
Ja bym radziła raczej kupić jeny tutaj w Polsce. Jest to najtańszą opcja. Za bankomatami właśnie cieńko jest, więc lepiej za optymistycznie do tego nie podchodzić.
A z prowizjami za nieprzewalanie przy wypłatach- na ogół to 2 %, choć różne firmy róznie sobie licza, tylko, ze trzeba pamiętać, że ta prowizja jest zawsze razy dwa, bo nikt nie przewalutowuje bezpośrednio z jenów na złotówki, tylko jen-euro (względnie dolar) i potem euro- złoty i za każdym razem zabierają prowizję, poza tym rożnie jest jeszcze z przelicznikiem samej waluty, a wiadomo, im mniej operacji, tym lepiej. -
Anonim
>Suzume wrote:
>Google mi powiedziało że tam jest bankomat więc wole
>szukać na lotnisktu niż w takim Tokyo.
nie w tokyo -.- na stronie banku kruca... tam masz indeks wszystkich bankomatow w miescie z lokacjami. -
waste
Ale ludzie bzdury wypisują...
Bankomat na KAŻDEJ POCZCIE wypłaci ci pieniądze z karty Visa Elektron(*) nawet bez chipa, ba w większość 24h sklepów (7eleven, AMPM) można używać Visa Elektron do płacenia - tylko akurat małych zakupów nie warto opłacać kartą. Przy wypłacie 120tys ¥ Inteligo pobiera 50 pln prowizji. Podobno Polbank nie pobiera 2% tylko zawsze 8 pln, ale ich BOK działa tak tragicznie, że odradzam (nie odpisali za 3 moje emaile już ponad tydzień). W Polbanku za to polecam zrobić kartę kredytową, nie ma przewalutowania jen/euro/pln tylko od razu jen/pln.
W każdym większym sklepie i żarłodajni możesz też zapłacić kartą kredytową (Visa/MasterCard).
Kup sobie z 50-90tys ¥, na początek śmiało wystarczy. W Japonii nikt ci nic nie ukradnie, nawet z otwartej torby.
*) Visa Elektron to najnormalniejsza karta debetowa, płaska, wydawana przez większość banków w Polsce. -
Anonim
-
waste
Tylko uwaga na niedziele :) poczty są zamknięte, a w innych bankomatach już nie jest tak fajnie. No ale w tygodniu luz. W Tokio i Kioto sprawdzone, karta Visa Elektron z Inteligo. Nie radzę wyciągać kartą kredytową - odsetki liczą się od momentu wyciągnięcia, nawet jeśli bank daje 56 dni na spłatę kredytu. -
Anonim
A gdybym chciał kupić jeny w Polsce? Przeprowadzaliście taką operację w Warszawie? -
waste
Żaden problem, masa zwykłych kantorów je ma, oczywiście musisz liczyć się z niewielkim mytem na rzecz kantoru. W maju kupiłem 90000 za nieco poniżej 2500 pln. Ale teraz będzie taniej, cena jena spada. -
Anonim
A powiedz mi, na ile wystarczy 90 000 jenów? Czy na 10 dni będzie OK zakładając, że hotel i JR Pass opłacę tutaj? -
Mrs. Morita
http://www.tokyonoticeboard.co.jp/
jezeli chcesz sie zakwaterowac niedrogo to kieruj sie na guesthouse, sa przyzwoite i w miare nie drogie,, wyzywienie we wlasnym zakresie, pamiatki tez; ) -
Anonim
Jasne, chyba jednak będę wybierał ryokany i hostele. Miałem nocować w hotelu, ale to chyba mniej ciekawe.
Ale co z tymi pieniędzmi? Ile trzeba wziąć jenów, żeby czuć się komfortowo? Chcę pojeść, pozwiedzać, poimprezować.... :) Czy za $100 dziennie jestem w stanie? -
waste
Imprezowanie to mało ścisły termin. Najesz się za 50 pln dziennie do syta. Zwiedzanie ok 10-20 pln za wejście do jednego obiektu (w Kyoto przeważnie 10), z tym że tam świątynie nie są płatne z defaultu, a tylko te, w których są muzea albo mają wartość historyczno-kulturową. -
Anonim
Nie wygląda to najgorzej, a kiedyś mówiło się, że Japonia to najdroższy dla turysty kraj na świecie...
A jeśli chodzi o imprezowanie, to jak jest z otwartością Japonek na wymianę międzykulturową?; ) -
Albert
Powiem Ci tyle, ze podobaja im sie europejczycy, ale japonki sa strasznie niesmiale; ]
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Japonia
- Załóż własne grono tematyczne