Japonia [4172]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Mateusz Cz.

Witam wszystkich;)
    W związku z tym, że w sierpniu wybieram się do Tokyo na okres okolo 2,5 tygodnii, chciałbym się was zapytać o kilka rzeczy, bo widzę że niektórzy sa bardzo dobrze obeznani w temacie;)
    1) Czy 100 000 jenów wystarczy mi na 2,5 tygodnia? W tym jest cena pokoju, który wyniesie mnie 13000, więc na życie będę mieć 87 000? Da się za to dobrze życ, oczywiście "studencko", ale bez jakiegoś wielkiego oszczędzania;) Chcę pozwiedzać, pojeść(dużo nie jem:P), itp;) Taki nornalny standardowy budżet.
    2) Znacie może kantory w Katowicach, Krakowie gdzie można kupić jeny??
    3) Jaki jest najtańszy sposób przemieszczenia się z Narity do Tokyo na stacje Nippori??
    4) Czy znacie jakieś sklepy ze sprzętem elektronicznym, które mają atrakcyjne ceny??
    Narazie tyle, jak coś jeszcze mi przyjdzie do głowy to napiszę;)
    Z góry dziękuje za pomoc^^
  • Anonim

>w sierpniu wybieram się do Tokyo

Hmm... w sierpniu pewnie bedzie goraco i parno (czytaj: sauna)

>okres okolo 2,5 tygodnii, chciałbym się was zapytać o
    >czy 100 000 jenów wystarczy mi na 2,5 tygodnia?

Wychodzi ci okolo 4800 yenow na dzien, generalnie jest to suma calkiem ok. Woda, kawa w automacie to wydatek 100 do 150 yenow. Posilek to od srednio od okolo 500 do 800 yenow, moze byc oczywiscie i drozej. Jesli nie bedziesz szalal powinno wystarczyc.

>3) Jaki jest najtańszy sposób przemieszczenia się z
    >Narity do Tokyo na stacje Nippori??

Z Narity do Tokyo jedzie Narita Express, jedzie chyba z godzine i jesli dobrze pamietam bilet to 4000 yenow, ale moge sie mylic, bo mialem bilet na wszystkie koleje: Japan Rail Pass i nie musialem juz zadnych innych biletow kupowac. W Japonii JRP nie kupisz, w Polsce tez nie, najblizej jest w Czechach.

>4) Czy znacie jakieś sklepy ze sprzętem elektronicznym,

Jedz do Yodobashi Camera, to wielki dom handlowy na Akichabarze (stacja JR Akihabara). Sprzet elektroniczny z Japonii moze nie dzialac w Polsce. Maja inne systemy.
  • Mateusz Cz.

Dzięki wielkie za pomoc;)
    A żeby napewno wystarczyło to ile powinenem mieć na dzień;)??
    Po dokładnych obliczeniach stawka na dzień wynosi dla mnie w chwili obecnej 5500 yenów.
  • ヒメコ

ja wydawalam ok 10 tys na 3 dni (przejazdy + sniadanie z supermarketu, obiad w kanjpie, kolacja z supermarketu badz w knajpie + napoje w ciagu dnia) i nie musialam sie za bardzo szczypac.
  • LKay

>Mateusz Cz. wrote:
    >Dzięki wielkie za pomoc;)
    >A żeby napewno wystarczyło to ile powinenem mieć na
    >dzień;)??
    >Po dokładnych obliczeniach stawka na dzień wynosi dla mnie
    >w chwili obecnej 5500 yenów.

Spokojnie wystarczyloby Ci 3000 jenów jeśli nie będziesz szaleć. Ja normalnie żyje tutaj i odżywiam się cakiem niezle, a i tak wychodzi mi poniżej 3000 dziennie. Oczywiście ne licząc wyjść do pubu i szaleństw. Sporo się wydaje na transport w Tokyo, najlepiej na Narita kup sobie Suica card i naładuj do 5-6 tysiecy. Po winno Ci starczyć na pobyt. Staraj się przemieszczać na miejscu pociągami jednej korporacji i unikaj przesiadek między Tokyo Metro i Toei, bo drożej wychodzi. Jak musisz sie przesiadać to przesiadaj się w ramach linii JR, Metra lub Toei bo wychodzi najtaniej. Z jednego końca miasta można tanio dojechać. Na przykład ja mieszkam w Asakusa i na Shinjuku po drugiej stronie miasta wydaje 230 jenów. Z lotniska nie bierz Express, bo jest drogi. Najlepiej Sky line albo JR do Ueno (oba ok 1000 jenów), a potem w Ueno przesiadasz się w JR Yamanote i wydajesz ok 150 jenów żeby dojechać do Nippori.
  • Mateusz Cz.

Fajnie ze 3000 starcza na dzień:) W sumie wszystko zależy od człowieka;) Ale ja jakoś szaleć po barach nie zamierzam i raczej ekonomiczny jestem; )
    A co to jest Suita Card;)?? bo czytałem o 2 dniowych biletach na wszystkie linie metra w Tokyo, które można kupić na Naricie za okazaniem biletu lotniczego i koszt takiego biletu na dwa dni to 980Y więc 460 Y na dzień:) i sie zastanawiam nad tą opcją;) bo wydaje się atrakcyjna;) aczkolwiek ja się nie znam:P :)))
    Wlaśnie dziś czytałem, że keisei skyliner z narity do nippori kosztuje 1000 Y + 960 Y za express, czyli nie muszę jechać expressem?? czy też to odrazu jest wliczone;)??
  • Anonim

Ponizszy link jest o komunikacji. Jak dojechac z Narity do Tokyo i co to Suica:

Po angielsku:

http://www.japan-guide.com/e/e2027....

• Anonim

100 000 powinno starczyc, w miare szybko z NArity do Tokyo dostaniesz sie skylinerem, on na stacje Ueno dojazdza a stamtad juz metrem na Nippori dojedziesz. A sprzet elektroniczny to wiadomo na Akihabara kupisz; ) poza tym polecam targ rybny nad ranem oraz targ na Ueno i oczywiscie park... a jak znajdziesz czas to koniecznie Kamakura; ) milej podrozy, juz Ci zazdroszcze hehe
  • マイケル

Akihabara rozczarowywuje, ale warto zobaczyc. ceny nie sa jakies super, a sprzer nie koniecznie bedzie dzialac u nas...laptopy z normalnymi klawiaturami sa o 100k drozsze niz te z japonskimi wiec niech sie wala na ryj...za to fajny widok jest z ratusza; ))
  • Anonim

>Michał napisał
    >Akihabara rozczarowywuje, ale warto zobaczyc. ceny nie sa
    >jakies super, a sprzer nie koniecznie bedzie dzialac u
    >nas...laptopy z normalnymi klawiaturami sa o 100k drozsze
    >niz te z japonskimi wiec niech sie wala na ryj...za to fajny
    >widok jest z ratusza; ))

Oni robia zlewke na kleintow z innych krajow, bo w przeciwienstwie do kazdego innego kraju azjatyckiego Japonczykom NIE ZALEZY zebys kupil u nich elektornike :-)
    Dlaczego? Bo sa nastawieni na klientow japosnkich po prostu.
  • maks p

witam ponieważ tez wybieram sie do Tokio mam pare pytan:)
    1. mam zarezerwowany hotel w dzielnicy Akasaka , Minato - jak sie najlatwiej dostac z lotniska Narita do tej dzielnicy?
    2. Czy ta dzielnica gdzie bede mieszkal jest dogodnie polozona.... czy latwo sie przemieszczać z niej w inne rejony Tokio?
    3. jak wyglada sprawa z imprezami i klubami - czy obcokrajowiec bedzie tam mile widziany:), jak z kosztami wstepu, alkoholi itd;)
    4. Gdzie najlepiej sie wybrać żeby zobaczyć nowoczesna architekture?
    5. Czy bedzie problem zeby dogadac sie po angielsku- slyszalem że czasami jest problem zeby sie dogadac?
    6. Czy istnieje jakis bilet na metro na tydzien, dzieki ktoremu bede mogł sie przemieszczac po Tokio i jezdzic wszystkimi liniami metra?
    pozdrawiam i czekam na odp:)
  • マイケル

1. z Narity jezdzi pociag do stacji Tokyo chyba, z tamtad metrem albo pociagiem dostaniesz sie wszedzie, mozesz tez jechac autobusem..
    2.Nie orientuje sie gdzie jest ta dzielnica, ale jezeli masz niedaleko stacje metra przemieszczanie sie nie bedzie zadnym problemem :)
    3.Najwiecej klubów znajdziesz na Roppongach, wiem ze w "New Lex" dogadasz sie po ang bo towazystwo z zalozenia ma byc miedzynarodowe..wstep kosztuje roznie, ale 2k to minimum..zazwyczaj jest to ok 3-4k jezeli wchodzisz po 11, dostajesz 3 monety ktore wymieniasz na drinki..mozna dokupic monety, ale nie wiem jaka jest ich cena.
    4. Mysle ze warto zobaczy wieze Tokijska, ratusz i zaliczyc maly spacer w dzielnicy Ginza i Shibuya tzn jezeli szukasz tego nowoczesnego Tokyo:)
    5. Z dogadaniem sie moze byc problem, ale mozesz tez trafic na kogos kto akurat bedzie znal angielski;) lepiej ogarnij sobie jakies słowniczek albo cos bo nie zawsze mozna spotkac kogos kto zna ang.
    6. Mozna chyba wykupic cos takiego..ale na pewno nie w Japonii, słyszałem ze np w Niemczech jest cos takiego jak JR pass nie jestem pewien ile kosztuje, ale mysle ze warto poszukac czegos na ten temat bo transport w Tokyo jest raczej kosztowny..
  • ヒメコ

Ad. 6
    Nie ma biletu czasowego na wszystkie linie metra. JR passa, można używać tylko na liniach metra JR, a to będzie jakaś 1/3 wszystkich albo i mniej. Jest za to suica, o ile dobrze pamietam. Dziala jak prepaidowa karta do telefonu. Ladujesz w automacie na X jenów i jedzisz, aż je wyjezdzisz.

Ad. 1. Z Narity Ekspress do Tokio (ok 3 tys jenow kosztuje). W Akasace staja linie chiyoda, ginza, marunouchi, namboku, oedo, więc do którejś będziesz musiał sie dostać, w zalezności, w ktorej czesci dzielnicy masz hotel.

Ad. 2. Akasaka jest blisko Roppongi i Shibuyi. Fajne miejsce do mieszkania. :)
  • LKay

ad 1. do akasaka najprościej przez ueno. z narita lapiesz skyliner albo keisei sen do ueno, a tam przesiadasz sie np. w ginza line (zolta).

ad 2. dosc dobrze polozona, dobry dojazd do wiekszych stacji przesiadkowych. wsiadasz w marunouchi i masz ok 10-15 do shinjuku, a z tamtad yamanote sen i dojedziesz prawie wszedzie lub w druga strone do tokyo eki i tam tez baza przesiadkowa na cale miasto.

ad 3. co do tego to musisz szukac w roppongi, tak jak ktos juz wczesniej zasugerowal, w innych miejsach zalezy od szczescia. w shibuya i shinjuku (okolicze kabukicho) masz od cholery roznych pubow i klubow, ale tutaj pewnie przeszkoda moze byc bariera jezykowa.

ad 4. nowoczesna architektura to wlasciwie ginza i biznesowa czesc shinjuku

ad 5. jak nei znasz przynajmniej podstaw japonskiego to prawie z nikim sie nei dogadasz. z doswiadzczenie moge powiedziec, ze co 20-30 napotkany japonczyk bedzie w stanie odpowiedziec ci na pytanie lamana angielszczyzna. przed wyjazdem poroponuje wziac sobie jakies prywatne lekcje nawet z podstaw jezyka...

ad 6. nie ma biletow terminowych niestety. mozesz najwyzej kupic jednodniowego passa za ok 600-800 jenow. lub zaopatrzyc sie w jr pass, ale to sie oplaca jak zamierzasz podrozowac po kraju. 3 tygodniowy pass kosztuje ok 60 000 jenow, ale jezdzisz wszystkimi jr'ami oprocz shinkansenow nozomi. pozostaje ci tylko suica (kupisz na lotnisku), sredniio za przejazd pociagiem jesli nie masz bezposredniego trnasferu to koszt ok 150 jenow
  • Anonim

A pytanie mam takie, 10 000,- pln na ile starczy?
  • ヒメコ

Zależy, może na 2 dni, a może i na miesiąc albo i dwa.
  • Anonim

>ヒメコ napisała:
    >Zależy, może na 2 dni, a może i na miesiąc albo i dwa.

Nawet dwa?? A do ilu czasu można przebywać tam bez wizy?
  • Anonim

>Raitoburu Patorikku napisał
    >>ヒメコ napisała:
    >>Zależy, może na 2 dni, a może i na miesiąc albo i dwa.
    >
    >Nawet dwa?? A do ilu czasu można przebywać tam bez wizy?

Gdzieś czytałem na gronie że tylko 1-miesięczna jest wiza...
  • umeshublues

>Raitoburu Patorikku napisał
    >>Raitoburu Patorikku napisał
    >>>ヒメコ napisała:
    >>>Zależy, może na 2 dni, a może i na miesiąc albo i
    >dwa.
    >>
    >>Nawet dwa?? A do ilu czasu można przebywać tam bez wizy?
    >
    >Gdzieś czytałem na gronie że tylko 1-miesięczna jest
    >wiza...

Można przebywać 90 dni bez wizy.
  • maks p

witam, mam jeszcze pare drobnych pytan gdyz moj wyjazd do Tokio powoli sie zbliza;)
    1. Czy polskie siecie komórkowe bedą działać w Japonii?
    2. jak z elektrycznościa i gniazdkami?
    3. Czy na miejscu w Tokio można wymienić bez problemu Euro na Jeny?
    pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi na poprzednie pytania:)
  • 1
  • 2