Japonia [4172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Od dziecka ogladałem japonskie bajki najpierw kapitana Tsubase : ) pozniej Dragon balla,ale kluczowym elementem było kupienie konsoli playstation i te wszystkie japonskie rpg :) piękne czasy : ) zaczełem sie interesowac historia,kultura i jezykiem kraju ktory mi dal tyle radosci i ciagle daje nowe Japan Rules !
  • marvelboy

o tak jakże można nie kochać ich za te wszystkie gry :D
  • Anonim

Dragon ball był, owszem;)
    ale boom zaczął się w momencie sięgnięcia po książkę D.Mitchell'a "Number9thDream"
  • NICOLL

naszlo mnie :)
  • Agawa

Tak dawno to było, że już nie pamietam :-)
  • Tiferet

U mnie to było coś w rodzaju "chcę wreszcie wiedzieć, o co chodzi w OAVie Kenshina i o co oni się własciwie ze soba biją" :) Wtedy zabrałam się na powaznie za historię Japonii. A gdzie to się wogóle zaczęło, to nie mam pojecia. Jakos tak samo przypełzło powoli, jakies filmy, jakieś programy w TV, jakies książki :)
  • Anonim

u mnie także się to wzięło od Tsubasy i oczywiscie Pojedynku Aniołow...a potem poszło......
  • Michał

jakas gra po jap. na nesa (w sumie pegasusa, ale tytulu niestety nie pamietam)..... potem zaczelem sie zaglebiac w "historie samuraiow" ktora jak sie pozniej okazalo ma nazwe: "Sengoku":P w miedzyczasie nadeszla chec nauki nihongo....
  • Anonim

przypełzło generalnie. parę właściwych osób, parę zdjęć i filmów, parę książek i tak sie powolutku toczy i chyba pora zabrać się za to poważniej; )
  • Kotori

Tak tak, najpierw bylo stare dobre anime na Poloni 1, potem kolejne filmiki i ksiazki. W koncu zaczelam trenowac sztuki walki i zupelnie juz sie wciagnelam^^
  • NICOLL

hmm jakby dluzej sie nad tym zastanowic to u mnie chyba po lekcji angielskiego z Japonka ktora nijak w tym jezyku nie umiala sie poslugiwac mimo to probowala nam cos powiedziec o swoim kraju ...tak mi sie jej zal zrobilo i staralam sie sluchac i przepisywac alfabet :)
  • Anonim

no to u mnie ta sama historia; anime na Polonii 1 i chec posiadania kimona od wczesnego dziecinstwa

poza tym podobaja mi sie ulice miast japonskich, taki dynamizm tam panuje, a ze ja w zamieszaniu i chaosie sie czuje najlepiej...;)
  • Anonim

Ja zafascynowalem sie Japonia glownie od strony gospodarki. Maja bardzo oryginalny system zarzadzania korporacjami i ciekawie skonstruowana strukture gospodarcza o wiele inna niz gospodarki USA, UK itd.
    Zaczynajac od studiow nad ta gospodarka i inwestujac na rynku walutowym (glownie w jeny :)) zainteresowalem sie rowniez kultura i duchowoscia tego Kraju.
  • Aria

Od Mangi&Anime :D
  • Aria

Potem zaczełam sie bardziej zagłębiać w ten Kraj :D
    Czyli jezyk. kultura&sztuka, gospodarka etc :D
  • Anonim

ciąg przyczynowo-skutkowy wygląda tak:
    Final Fantasy -> sushi -> literatura (Mishima, Dazai) -> japonistyka ^-^
  • Maniakes

Legenda 5 Kregow -> Kenjustu -> Japonia
  • Tiferet

A L5K z powietrza czy zupełnym przypadkiem? :)
  • *Aglaja*

Jak i reszta Polonia 1- anime-troche filmow o sztukach walki - troche religia-ksiazki-a potem to juz kompletnie wpadlam w jrock zupelnie przypadkiem i zakochalam sie w tym kraju^^
  • Anonim

a mię się zaczęło od tego, że dnia pewnego się zapisałem na Aikido. i tak już zostało + doszła fascynacja krajem, w którym ta sztuka walki się zrodziła.