- 1
- 2
-
Paulina:)
witam:)
Wiecie może gdzie mogę znaleźć dokładne znaczenia żeńskich imion japońskich? bo na wikipedii jest mało:( -
Nebril
Jedyne jakie znam: Aiko czyli dziecko miłości. Kanji nie znam, wiem tylko, że Ai jest pisane innym niż na przykład w Aikido -
Anonim
-
byakuya.
-
-
Anonim
...szukać odpowiednich zaków w słowniku i powiązywać w logiczną całość. Np. Miko mi-piękny ko-dziecko i wychodzi piękne dziecko. Rodzice wymyślają imiona, które chcą by się spełniły. Np jak chcą by było szczęśliwe, mogą nazwać dzieckiem szczęścia. -
Albert
Moja ciocia ma na imie wlasnie Mikko; )
A znaczenie prosze bardzo: Minami = poludnie -
Anonim
ja wiem że yuki to chyba oznacza "śnieg" i podejrzewam że hikaru oznacza fala ale coś nie jestem pewna... -
Albert
Nom, yuki to snieg, a hikaru to "swiecic", czasem mowi sie tak o piorunie, ze zaswiecil. Ale ogolnie chyba chodzi o osobe swiecaca, wyrozniajaca sie. ^^
Jesli chodzi o fale - "nami".
Od razu mowie, ze moje tlumaczenia znaczen imion sa na podstawie wymowy, nie znakow. -
Maciej Ćwiek
Ayumi, Ayame, Haruki, Sayuri [...]
[] Irys, wiosenne drzewo, mała lilia
heh... te Japońskie imiona mnie rozwalają, brzmią tak kobieco :) -
Samurai
>Alex napisała:
>ja wiem że yuki to chyba oznacza "śnieg"
ale jest też imię Yuki które zapisuję się innym kanji i oznacza "odwaga"(i chyba też trochę inaczej się akcentuje. Odwaga akcentuje się chyba na "u", a śnieg na "i", ale nie jestem pewien")
-
nyuu chérie
popieram kolegę wyżej, bo to samo imie może mieć kilka znaczeń, wszystko zależy od tego jakie kanji są użyte do jego zapisu. pozdrawiam -
katsu
>Samurai napisał
>>Alex napisała:
>>ja wiem że yuki to chyba oznacza "śnieg"
>ale jest też imię Yuki które zapisuję się innym kanji i
>oznacza "odwaga"(i chyba też trochę inaczej się
>akcentuje. Odwaga akcentuje się chyba na "u", a śnieg na
>"i", ale nie jestem pewien")
>
Odwaga to yuuki -
M_a_x_Y
-
mhrok
-
Kasia *******
-
KiLLiAN
to pierwsze znaczy tyle co Katarzyna :P
a na Megu jest parenascie sposobow zapisu, tak jak i na kazde japonskie imie. -
E.
-
MgicStrawberry
Podaje bo nigdzie tego nie ma...
Ino-świnia (serio, ale jak można tak dać na imie dziecku... xp); Sakura-kwiat wiśni; Ichigo-truskawka osobiście to mi sie ze wszystkich żeńskich imion najbardzeij podoba Emiko; ] -
Sora Hashiba
Głowie się od jakiegoś czasu nad znaczeniem japońskim słowa: Krew. Piszę opowiadania i potrzebuję kilka fajnych imion dla bohaterów. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? -
Seba
Chodzi Ci o to, jak brzmi słowo krew po japońsku? Jeśli tak, to:
血 - chi
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Japonia
- Załóż własne grono tematyczne