Japonia [4172]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Paulina:)

witam:)
    Wiecie może gdzie mogę znaleźć dokładne znaczenia żeńskich imion japońskich? bo na wikipedii jest mało:(
  • Nebril

Jedyne jakie znam: Aiko czyli dziecko miłości. Kanji nie znam, wiem tylko, że Ai jest pisane innym niż na przykład w Aikido
  • Anonim

• byakuya.

Wiem że Kai znaczy Zwycięstwo [Tz. Podobno]
  • Anonim

...szukać odpowiednich zaków w słowniku i powiązywać w logiczną całość. Np. Miko mi-piękny ko-dziecko i wychodzi piękne dziecko. Rodzice wymyślają imiona, które chcą by się spełniły. Np jak chcą by było szczęśliwe, mogą nazwać dzieckiem szczęścia.
  • Albert

Moja ciocia ma na imie wlasnie Mikko; )
    A znaczenie prosze bardzo: Minami = poludnie
  • Anonim

ja wiem że yuki to chyba oznacza "śnieg" i podejrzewam że hikaru oznacza fala ale coś nie jestem pewna...
  • Albert

Nom, yuki to snieg, a hikaru to "swiecic", czasem mowi sie tak o piorunie, ze zaswiecil. Ale ogolnie chyba chodzi o osobe swiecaca, wyrozniajaca sie. ^^

Jesli chodzi o fale - "nami".
    Od razu mowie, ze moje tlumaczenia znaczen imion sa na podstawie wymowy, nie znakow.
  • Maciej Ćwiek

Ayumi, Ayame, Haruki, Sayuri [...]
    [] Irys, wiosenne drzewo, mała lilia

heh... te Japońskie imiona mnie rozwalają, brzmią tak kobieco :)
  • Samurai

>Alex napisała:
    >ja wiem że yuki to chyba oznacza "śnieg"
    ale jest też imię Yuki które zapisuję się innym kanji i oznacza "odwaga"(i chyba też trochę inaczej się akcentuje. Odwaga akcentuje się chyba na "u", a śnieg na "i", ale nie jestem pewien")
  • nyuu chérie

popieram kolegę wyżej, bo to samo imie może mieć kilka znaczeń, wszystko zależy od tego jakie kanji są użyte do jego zapisu. pozdrawiam
  • katsu

>Samurai napisał
    >>Alex napisała:
    >>ja wiem że yuki to chyba oznacza "śnieg"
    >ale jest też imię Yuki które zapisuję się innym kanji i
    >oznacza "odwaga"(i chyba też trochę inaczej się
    >akcentuje. Odwaga akcentuje się chyba na "u", a śnieg na
    >"i", ale nie jestem pewien")
    >

Odwaga to yuuki
  • M_a_x_Y

Tadashi - dobry, poprawny; ]
    więcej nie znam :)
  • mhrok

Mogę się mylić ale imię Hotaru oznacza chyba świetlika.
  • Kasia *******

A wiecie może co znaczy imie Katajina albo Megu?
  • KiLLiAN

to pierwsze znaczy tyle co Katarzyna :P
    a na Megu jest parenascie sposobow zapisu, tak jak i na kazde japonskie imie.
  • E.

http://www.spiritofjapan.fora.pl/na...
    tag mniej więcej
  • MgicStrawberry

Podaje bo nigdzie tego nie ma...
    Ino-świnia (serio, ale jak można tak dać na imie dziecku... xp); Sakura-kwiat wiśni; Ichigo-truskawka osobiście to mi sie ze wszystkich żeńskich imion najbardzeij podoba Emiko; ]
  • Sora Hashiba

Głowie się od jakiegoś czasu nad znaczeniem japońskim słowa: Krew. Piszę opowiadania i potrzebuję kilka fajnych imion dla bohaterów. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
  • Seba

Chodzi Ci o to, jak brzmi słowo krew po japońsku? Jeśli tak, to:

血 - chi
  • 1
  • 2