-
Michał
Mam doświadczenie w programowaniu w Javie. Moja znajomość html`a jest dosyć ograniczona, ale wystarczająca. Zastanawiam się na odpowiednią książka, a dokładniej "Head First Servlets & JSP". Jakie jest wasze zdanie? Co polecacie do nauki JSP i servletów? Znacie może jakieś dobre strony z tutorialami? -
Adept
"core java : servlets & jsp pages" - czy jakoś tak - wydane przez heliona.
Bardzo sympatyczna książka.
Za to trzymaj się z daleka i nawet nie tykaj palcem "J2EE: vademecum profesjonalisty" również heliona. książka jest po prostu przetłumaczeniem ogólnie dostępnego dokumentu suinowskiego "j2ee: tutorial" (zresztą moim zdaniem jest dość śmieszna rozbierzność nazw). Ale tego nawet w orginale i za darmo nie warto tykać.
Pozdrawiam -
Adept
co do tutoriali to ja jsf jak i strutsa uczyłem się ze strony autora wspomnianej książki:
http://www.coreservlets.com/
moim zdaniem tutoriale są całkiem spoko. -
george
Teraz nie podam ale poszukaj na mule :] tam jest jakas kniga ze 400-600 stron z przykladowa aplikacja, dobrze wytlumacozne wszsytko po kolei. Jest tez taka fioletowa bodajze ksiazeczka chyba z zyrafa :P. A najlepiej to cos napisac, ale nie w samym jsp bo to sie mija z celem. -
-
Michał
>george napisał
>A najlepiej to cos
>napisac, ale nie w samym jsp bo to sie mija z celem.
Co miałeś na myśli? -
george
JSP to wedlug mnie taka podstawa, surowy material ( tak jak C pryz C++, cyz Javie). O wiele latwiej i przyjemniej uzywa/pisze sie w hmm "nakladkach" czy moze lepiej powiedziec przy pomocy bibliotek: Struts, JSF (czy MyFaces) czy chocby JSTL, i chyba jeszcze jedno jest warte polecenia ale nie pamietam.
Warto przy pisaniu zapoznac sie z czyms co nazywa sie "Tiles" - taki mechanizm?? do wykorzystywania templatow ukladów stron zaciagniety ze Struts.
Choc nadal jest to w zasadzie JSP to pisze sie zupelnie inaczej
Co do tej knigi na emule to wlasnie chyba opisuje aplikacje napisana z JSF. SOrry za brak szczgolow ale poprostu juz nie pamietam.
Chyba dobra jest ksiazeczka
"Manning JSF" osobiscie korzystalem z tej drugiej, ktorej tytul zapomnialem. -
Adept
Prawda jest taka że w tym czego się naczysz z książek o jsp (czyli np. skryplety) w ogóle się nie używa.
Tak jak tu kolega napisał używa się tzw. frameworków. Najbardziej populartne w tej chwili to chyba głownie struts i spring, słyszałem też że ludzie używają tapestry, jsf też się powoli zaczyna używać.
Prawda jest taka, że jak poznasz JSF to będzie Ci się strasznie marnie pisało w strutsach.. będzie Cię irytować masa rzeczy w strutsach które w JSF są banalne. niestety trzeba tego frameworka umieć bo jest chyba najpopularniejszy ze wszystkich. -
steelheart
ech... niewazne frameworki
vanila JSP trzeba znac i juz. Cykl zycia, wielowatkowosc, skryptlety, pisanie tagow itp.
Coraz wiecej jest "frameworkowcow" ktorzy potrafia pisac takiego jsf ale jak zaczynaja sie problemy to lezy taki kwiczy :P
jak juz sie pozna JSP to mozna zaczac poznawac co sie na to naklada, w tej kolejnosci (waznosc i popularnosc na tzw. produkcji)
JSTL
Struts
Spring (to nie warstwa prezentacji ale wazny framework. spring ma tez jakis swoj wynalazek do tworzenia warstwy prezentacji ale to crap i malo kto z tym pracuje majac do wyboru np... to co nizej)
JSF (jako JSR, niewazne czy implementacja Apache, IBM czy Oracla)
Tiles/Velocity
Echo2 (czy jakis inny framework AJAXowy)
reszta wedle uznania ale warto poczytac o
beehive (wariacja strutsa by BEA)
Tapestry (ktos tego w polsce nawet uzywa; ) )
-
steelheart
>życie to drobne przyjemnośc i :) napisał
>Mam doświadczenie w programowaniu w Javie. Moja
>znajomość html`a jest dosyć ograniczona, ale
>wystarczająca. Zastanawiam się na odpowiednią
>książka, a dokładniej "Head First Servlets &
>JSP". Jakie jest wasze zdanie? Co polecacie do nauki JSP i
>servletów? Znacie może jakieś dobre strony z
>tutorialami?
ksiazki z seri HF sa smieszne :), lopatologicznie wylozone, taz ze ciezko nie zrozumiec. Nastawione zeby zapamietac jak najwiecej (ukierunkowanie na certyfikaty SC*)
Jesli chcesz sie szybko nauczyc jak to dziala i nie umrzec z nudow to spokojnie mozesz siegnac bo te ksiazke, tylko sprawdz czy ci forma bedzie odpowiadac. Niektorzy lubia przewiercac sie przez beton technicznego zargonu i tomy specyfikacji; ) -
152471
>steelheart napisał
>ech... niewazne frameworki
>vanila JSP trzeba znac i juz. Cykl zycia, wielowatkowosc,
>skryptlety, pisanie tagow itp.
>Coraz wiecej jest "frameworkowcow" ktorzy potrafia pisac
>takiego jsf ale jak zaczynaja sie problemy to lezy taki
>kwiczy :P
>
>jak juz sie pozna JSP to mozna zaczac poznawac co sie na to
>naklada, w tej kolejnosci (waznosc i popularnosc na tzw.
>produkcji)
>JSTL
>Struts
>Spring (to nie warstwa prezentacji ale wazny framework.
>spring ma tez jakis swoj wynalazek do tworzenia warstwy
>prezentacji ale to crap i malo kto z tym pracuje majac do
>wyboru np... to co nizej)
>JSF (jako JSR, niewazne czy implementacja Apache, IBM czy
>Oracla)
>Tiles/Velocity
>Echo2 (czy jakis inny framework AJAXowy)
>
>reszta wedle uznania ale warto poczytac o
>beehive (wariacja strutsa by BEA)
>Tapestry (ktos tego w polsce nawet uzywa; ) )
>
Ja wybralem wlasnie droge opisana przez Ciebie. Bo bez podstaw trudno czasami zrozumiec o co biega i dlaczego tak jest.
jsp > jstl > strutsy
narazie tyle przerobilem
Mam ksiazke HF S&Jsp. Mam pierwsze wydanie i duzo jest w niej bledow. Fakt opisane.. ale czasami poprostu...
Nie wiem, ja ta ksiazke przerobilem w 2tyg. Bo temat sie szybko konczy (w miare prosto tlumacza). Sami wskakuja na temat stratsow. Wiec nie ma co siedziec i kataowac samego czystego jsp. -
george
Szczerze to mnie qrw... strzela przy Strutsach. Praktycznie sam kontroler plut Tiles. ( Zreszta troche tez na przekor jestem ze Strutsami na bakier prze zqmpla ktory sie nimi tak jara ze to "taki zajebisty C z MVC ). Tylko zero V :P
JSTL to takie tagi co by miec podsatwowe funkcje jezykow programowania jak petle itp plus jakies dodatki do obslugi html'a. Generalnie moim zdaniem jstl liznac troche trzeba ale srednio warto sie zatrzymac. -
Adept
moim osobistym zdaniem Struts to tragedia (bo już jest JSF!) i tylko czekam kiedy się w końcu je porzuci na zawsze. -
steelheart
>Adept napisał
>moim osobistym zdaniem Struts to tragedia (bo już jest
>JSF!) i tylko czekam kiedy się w końcu je porzuci
>na zawsze.
JSF nie zawsze sie sprawdza np. gdy mamy do czynienia z wielka iloscia jednoczesnie pracujacych userow...
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem