-
Anonim
Moze wy mi pomozecie. Szlag mnie juz trafia, googlam i googlam i nic sesownego nie moge znalesc.
Mam powiedzmy jakis srednio skompikowany formularz (radio buttony, selecty, checkboxy, pare pol tekstowych). Obsluge robie w Springu kontrolerem ktory dziedziczy po SimpleFormController. Uzywam Hibernate jako ORM'a. Moje pytanie brzmi: Czy istnieje jakis sposob na korzystanie z klas mapowanych na baze hibernatea, jako obiektow komend w samym kontrolerze. W przypadku prostych formularzy (kilka pol tekstowych) sprawa wydaje sie prosta. Ale kiedy w gre wchodza kolakcje, powiazania pomiedzy obiektami hibernata to juz wydaje mi sie ze moga byc problemy. Cwiczyl to ktos z Was? Moze znacie jakis przyklad takiego rozwiazania ktory jest gdzies na webie zaprezentowany? A moze cala koncepcja przedstawiona z jakichs wzgledow jest do bani?
POMOZCIE !!! :)
-
steelheart
-
Anonim
Nie. Bindowanie danych z requestow do pol w obiektach domeny... To chyba jedna z cech MVC drugiej generacji o ile mnie pamiec nie myli ...
-
steelheart
co ma piernik do wiatraka ?
kazdy mvc potrafi wrzucac parametry z req do beana, ale zdrowy rozsadek nakazuje robic to do beana a nie twojej 'komendy' (cokolwiek masz na mysli)
brzmisz jakbys chcial na baze mapowac akcje strutsowe... -
-
Anonim
Mowimy o dwoch roznych rzeczach. Command w Springu to nie to samo co Action w Struts.
Idac dalej ... W Spring MVC mozesz spokojnie pominac krok w ktorym przepisujesz wartosci z ActionForm (czyli obiektu odzwierciedlajacego pola formularza, ktorego odpowiednikiem jest Springowy command) do beana ktory jest mapowany na baze. W konfiguracji kontrolera podajesz ze command ma byc instancja klasy (ktora de fakto jest mapowana na baze) i po submicie formularza dostajesz wypelniony obiekt. No i oczywiscie to dziala w dwie strony. Problemy pojawiaja sie przy stosowaniu wlasnych typow pol, ale napisanie PropertyEditora (obiektu ktory konwertuje typy .. tez w dwie strony), przy pewnej wiedzy jest moim zdaniem mniej pracocholnne niz reczne przepisywanie pol. Tymbardziej ze jest mnostwo gotowcow w samym springu a jeden dobrze napisany samemu edytor mozna wykorzystywac wielokrotnie.
Teraz kumasz? Jak nie to postaraj sie przeczytac chociaz podstawowe info o Springowym MVC (naprawde warto) zanim zaczniesz mnie oskrazac o zaszywanie logiki w obiektach ktore sa mapowane na baze albo twierdzic ze brzmie jakbym chcial mapowac na baze akcje strutsowe; ). Jestem szalony ale nie az tak zeby robic takie bzdury :)))
-
steelheart
ja nie wiem jak szalony jestes; -)
przy takich 'systemach' juz mi bylo dane pracowac i taka ekwilibrystyke programistyczna ogladac ze strach sie bac :(
trzeba bylo napisac ze to konkretnie spring mvc jest a nie 'mvc' to bym nie marudzil tylko zajrzal do dokumentacji. Dla mnie podstawowe mvc to struts,jsf,shale/webwork,beehi ve,stripes, reszta to szum, a ze zarowno jsf jak i struts(i pewnie shale tez) sie pieknie ze springiem integruje nigdy jakos nie odczuwalem potrzeby spogladania na springowy flavor mvc.
Spring to kontener IoC i tyle :P
cheers; -) -
Anonim
ładnie się wytłumaczyłeś.
Każdy kto używa Spring wie czym są Command obiekty o któych wspomniał autor tematu. Twoja uwaga była nie trafiona, a tłumaczenie Cię nie usprawiedliwiło.
Zgiń przepadnij ... -
Anonim
>01.09-10.09 poza krajem napisał
>Nie. Bindowanie danych z requestow do pol w obiektach
>domeny... To chyba jedna z cech MVC drugiej generacji o ile
>mnie pamiec nie myli ...
Jeśli requesty są z widoku, a domena to kontroler, to pamięć nie myli. -
Maciek Makowski
>Każdy kto używa Spring wie czym są Command
>obiekty o któych wspomniał autor tematu.
Może każdy, kto używa Spring MVC. Ja np. używam IoC (to, jak wspomniał Steelhart, sztandarowa funkcjonalność oferowana przez Spring) oraz warstwy abstrakcji JDBC i co to są obiekty Command nie wiem.
>Jeśli requesty są z widoku, a domena to kontroler,
>to pamięć nie myli.
Obstawiałbym, że domena to raczej model. Jakie "pola" miałby mieć kontroler?
-
steelheart
>Zimny Drań napisał
>ładnie się wytłumaczyłeś.
a dziekowac
>Każdy kto używa Spring wie czym są Command
>obiekty o któych wspomniał autor tematu. Twoja
>uwaga była nie trafiona, a tłumaczenie Cię
>nie usprawiedliwiło.
No popatrz, interesujaca teoria, dziwne ze wsrod kilku gosci ktorzy napisali system oparty na springu i obslugujacy kilkaset tysiecy tranzakcji na dobe tylko jednemu cos tam switalo z tym command (w systemie warstwa prezentacji jest oparta o Velocity)
>Zgiń przepadnij ...
siure, siure; -P -
Anonim
>Maciek Makowski napisał
>>Jeśli requesty są z widoku, a domena to
>kontroler,
>>to pamięć nie myli.
>
>Obstawiałbym, że domena to raczej model. Jakie
>"pola" miałby mieć kontroler?
>
Wyrazilem sie nie jasno, oczywiscie dane musza trafic do modelu. Chcialem podkresilc tylko, ze za pomoca kontrolera ktory odwola sie do modelu posrednio. :} -
Adam
To ja wytłumacze o co chodzi z command. Gdy konfigurujemy kontrollery, we wcześniej stworzonym przez nas xml'u z konfiguracją Springa, command class jest to tzw. bean(lub jak kto woli form class (class form? :))), który reprezentuje obiekt z polami, wykorzystywanymi najczęściej w widoku (nie musi to być koniecznie Velocity, może być jsp lub inne, choć polecam Velocity).
Co do hibernate, to polecam zrobić classe, polecam trzymać się nazewnicta z końcówką DAO, np. userDao czy coś podobnego. I tam zrobić wszystkie Metody odpowiedzialne za pobieranie, wstawianie i inne opeacje związane z bazą danych.
Jeszcze trzeba uważać z sesjami (zamykanie, otwieranie, ale to inna bajka) -
jolll ssssssssssssssssssssss
Przy tworzeniu sklepu internetowego wykorzystuję Spring Framework MVC, Hibernate oraz chcę wykorzystać String Template. Chciałabym się dowiedzieć czy ST współpracuje ze JSTL czy może się wykluczają, a może polecacie coś innego .Ma może ktoś wiadomości jakieś na ten temat??
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem