Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Moze wy mi pomozecie. Szlag mnie juz trafia, googlam i googlam i nic sesownego nie moge znalesc.

Mam powiedzmy jakis srednio skompikowany formularz (radio buttony, selecty, checkboxy, pare pol tekstowych). Obsluge robie w Springu kontrolerem ktory dziedziczy po SimpleFormController. Uzywam Hibernate jako ORM'a. Moje pytanie brzmi: Czy istnieje jakis sposob na korzystanie z klas mapowanych na baze hibernatea, jako obiektow komend w samym kontrolerze. W przypadku prostych formularzy (kilka pol tekstowych) sprawa wydaje sie prosta. Ale kiedy w gre wchodza kolakcje, powiazania pomiedzy obiektami hibernata to juz wydaje mi sie ze moga byc problemy. Cwiczyl to ktos z Was? Moze znacie jakis przyklad takiego rozwiazania ktory jest gdzies na webie zaprezentowany? A moze cala koncepcja przedstawiona z jakichs wzgledow jest do bani?

POMOZCIE !!! :)
  • steelheart

logika w encji ?

zgin przepadnij silo nieczysta...
  • Anonim

Nie. Bindowanie danych z requestow do pol w obiektach domeny... To chyba jedna z cech MVC drugiej generacji o ile mnie pamiec nie myli ...
  • steelheart

co ma piernik do wiatraka ?

kazdy mvc potrafi wrzucac parametry z req do beana, ale zdrowy rozsadek nakazuje robic to do beana a nie twojej 'komendy' (cokolwiek masz na mysli)

brzmisz jakbys chcial na baze mapowac akcje strutsowe...
  • Anonim

Mowimy o dwoch roznych rzeczach. Command w Springu to nie to samo co Action w Struts.

Idac dalej ... W Spring MVC mozesz spokojnie pominac krok w ktorym przepisujesz wartosci z ActionForm (czyli obiektu odzwierciedlajacego pola formularza, ktorego odpowiednikiem jest Springowy command) do beana ktory jest mapowany na baze. W konfiguracji kontrolera podajesz ze command ma byc instancja klasy (ktora de fakto jest mapowana na baze) i po submicie formularza dostajesz wypelniony obiekt. No i oczywiscie to dziala w dwie strony. Problemy pojawiaja sie przy stosowaniu wlasnych typow pol, ale napisanie PropertyEditora (obiektu ktory konwertuje typy .. tez w dwie strony), przy pewnej wiedzy jest moim zdaniem mniej pracocholnne niz reczne przepisywanie pol. Tymbardziej ze jest mnostwo gotowcow w samym springu a jeden dobrze napisany samemu edytor mozna wykorzystywac wielokrotnie.

Teraz kumasz? Jak nie to postaraj sie przeczytac chociaz podstawowe info o Springowym MVC (naprawde warto) zanim zaczniesz mnie oskrazac o zaszywanie logiki w obiektach ktore sa mapowane na baze albo twierdzic ze brzmie jakbym chcial mapowac na baze akcje strutsowe; ). Jestem szalony ale nie az tak zeby robic takie bzdury :)))
  • steelheart

ja nie wiem jak szalony jestes; -)
    przy takich 'systemach' juz mi bylo dane pracowac i taka ekwilibrystyke programistyczna ogladac ze strach sie bac :(

trzeba bylo napisac ze to konkretnie spring mvc jest a nie 'mvc' to bym nie marudzil tylko zajrzal do dokumentacji. Dla mnie podstawowe mvc to struts,jsf,shale/webwork,beehi ve,stripes, reszta to szum, a ze zarowno jsf jak i struts(i pewnie shale tez) sie pieknie ze springiem integruje nigdy jakos nie odczuwalem potrzeby spogladania na springowy flavor mvc.
    Spring to kontener IoC i tyle :P

cheers; -)
  • Anonim

ładnie się wytłumaczyłeś.

Każdy kto używa Spring wie czym są Command obiekty o któych wspomniał autor tematu. Twoja uwaga była nie trafiona, a tłumaczenie Cię nie usprawiedliwiło.

Zgiń przepadnij ...
  • Anonim

>01.09-10.09 poza krajem napisał
    >Nie. Bindowanie danych z requestow do pol w obiektach
    >domeny... To chyba jedna z cech MVC drugiej generacji o ile
    >mnie pamiec nie myli ...

Jeśli requesty są z widoku, a domena to kontroler, to pamięć nie myli.
  • Maciek Makowski

>Każdy kto używa Spring wie czym są Command
    >obiekty o któych wspomniał autor tematu.

Może każdy, kto używa Spring MVC. Ja np. używam IoC (to, jak wspomniał Steelhart, sztandarowa funkcjonalność oferowana przez Spring) oraz warstwy abstrakcji JDBC i co to są obiekty Command nie wiem.

>Jeśli requesty są z widoku, a domena to kontroler,
    >to pamięć nie myli.

Obstawiałbym, że domena to raczej model. Jakie "pola" miałby mieć kontroler?
  • steelheart

>Zimny Drań napisał
    >ładnie się wytłumaczyłeś.

a dziekowac

>Każdy kto używa Spring wie czym są Command
    >obiekty o któych wspomniał autor tematu. Twoja
    >uwaga była nie trafiona, a tłumaczenie Cię
    >nie usprawiedliwiło.

No popatrz, interesujaca teoria, dziwne ze wsrod kilku gosci ktorzy napisali system oparty na springu i obslugujacy kilkaset tysiecy tranzakcji na dobe tylko jednemu cos tam switalo z tym command (w systemie warstwa prezentacji jest oparta o Velocity)

>Zgiń przepadnij ...

siure, siure; -P
  • Anonim

>Maciek Makowski napisał

>>Jeśli requesty są z widoku, a domena to
    >kontroler,
    >>to pamięć nie myli.
    >
    >Obstawiałbym, że domena to raczej model. Jakie
    >"pola" miałby mieć kontroler?
    >
    Wyrazilem sie nie jasno, oczywiscie dane musza trafic do modelu. Chcialem podkresilc tylko, ze za pomoca kontrolera ktory odwola sie do modelu posrednio. :}
  • Adam

To ja wytłumacze o co chodzi z command. Gdy konfigurujemy kontrollery, we wcześniej stworzonym przez nas xml'u z konfiguracją Springa, command class jest to tzw. bean(lub jak kto woli form class (class form? :))), który reprezentuje obiekt z polami, wykorzystywanymi najczęściej w widoku (nie musi to być koniecznie Velocity, może być jsp lub inne, choć polecam Velocity).

Co do hibernate, to polecam zrobić classe, polecam trzymać się nazewnicta z końcówką DAO, np. userDao czy coś podobnego. I tam zrobić wszystkie Metody odpowiedzialne za pobieranie, wstawianie i inne opeacje związane z bazą danych.

Jeszcze trzeba uważać z sesjami (zamykanie, otwieranie, ale to inna bajka)
  • jolll ssssssssssssssssssssss

Przy tworzeniu sklepu internetowego wykorzystuję Spring Framework MVC, Hibernate oraz chcę wykorzystać String Template. Chciałabym się dowiedzieć czy ST współpracuje ze JSTL czy może się wykluczają, a może polecacie coś innego .Ma może ktoś wiadomości jakieś na ten temat??