-
Anonim
Chodzi o odpowiednik np. Pascalowskiego
type rok = 1990..1999;
czyli zdefiniowanie typu ktorego zmienne moga przyjmowac wartosci tylko z przedzialu od 1990 do 1999. -
świstak
Zasadniczo to nie ma, ale możesz to sobie sam zasymulować za pomocą wrappera. -
Anonim
niby takiego
class wrapper
{
private int number;
private int getNumber() {return number;}
private void setNumber(int number)
{
if ((number>1990)&&(number<=1999) )
{
this.number=number
}
else
{
throw Exception(...);
}
}
}
Mi się wydaje że on jest bezużyteczny - błąd koncepcyjny - albo stosujemy typ wyliczeniowy (Enum) albo normalne typy proste i kontrole zakresów umieszczamy w innych miejscach. -
Anonim
Enum potrzebowałem swoją drogą...
Chodzi o to, że opracowuję metodykę nauczania podstaw programowania (algorytmika, struktury danych...) i opisuję wszystkie podstawowe pojęcia opierając się na Javie. Typy okrojone występują chyba we wszystkich materiałach z tej dziedziny, więc uznałem, że jeżeli taki typ jest też w Javie, to warto go zawrzeć w materiałach. -
-
Anonim
enum do Javy 5.0 został dodany na siłę trochę - to jest klasa z polami statycznymi, a typów okrojonych nie ma.
w sumie odkąd raz czy dwa razy uzywałem w Pascalu typu okrojonego to do tej pory mi się nie zdarzyło - w praktyce zazwyczaj typ okraja się tak bardzo, że opłaca się stosować właśnie typ wyliczeniowy :).
czy Java aby na pewno nadaje się do nauki podstaw programowania? imho nie...
http://www.joelonsoftware.com/artic... -
Maciek Makowski
>czy Java aby na pewno nadaje się do nauki podstaw
>programowania? imho nie...
Byla tu juz kiedys dyskusja na pokrewny temat, sprowokowana zreszta przez post zalozyciela tego watku: http://w8.grono.net/forum/topic/514...
-
Anonim
To zależy co rozumieć przez "podstawy"... Do nauki programowania obiektowego i inżynierii opier...ania, jest w zasadzie the best. :) -
YouCan'tGoWrongWithStretchyPants
Moim prywatnym zdaniem typ okrojony nie ma sensu w programowaniu obiektowym.
Jesli chcesz zamodelowac jakas koncepcje, typu rok w XX wieku (1900-1999), stworz obiekt, ktory ta koncepcje reprezentuje, jak napisal swistak. W kazdym razie musi istniec jakis "biznesowy" powod, dla ktorego interesuje cie taki wlasnie przedzial i cos on reprezentuje.
Jurij Kowal: stosowanie sprawdzania zakresow poza obiektem to totalny brak enkapsulacji.. bardzo trudno jest pracowac z takim kodem.
A swoja droga to kolega sie jednak nie zainteresowal programowaniem obiektowym :((
-
Adept
>polaco loco napisał
>Moim prywatnym zdaniem typ okrojony nie ma sensu w
>programowaniu obiektowym.
>
>Jesli chcesz zamodelowac jakas koncepcje, typu rok w XX
>wieku (1900-1999),
trochę się koledze pomyliło... wiek XX to lata 1901-2000
-
świstak
>trochę się koledze pomyliło... wiek XX to
>lata 1901-2000
Strasznie to kurde ważne w kontekście tematu; ) . -
Adept
>świstak: o( sfistack) napisał
>>trochę się koledze pomyliło... wiek XX to
>>lata 1901-2000
>
>Strasznie to kurde ważne w kontekście tematu; ) .
a mógłbyś mi wskazać gdzie coś takiego napisałem?? osobiście uważam ze błędy trzeba poprawiać żeby jego autor jak i pozostali nie powtarzali go.
zwłąszcza że temat jest o edukacji :)
-
Anonim
Maciek Makowski:
"Byla tu juz kiedys dyskusja na pokrewny temat, sprowokowana zreszta przez post zalozyciela tego watku"
ano była, tyle że wtedy zbierałem się do pisania tej pracy, a teraz ją pisze:) i tak samo jak w tym przypadku bardzo szybko temat rozmów się zmienił; )
khaktooff:
"To zależy co rozumieć przez "podstawy"...
Podstawy programowania to nic innego jak... podstawy programowania:) a programowanie obiektowe jest już w mojej ocenie kolejnym krokiem.
polaco loco:
"Moim prywatnym zdaniem typ okrojony nie ma sensu w programowaniu obiektowym. "
Może i nie ma, ale gdyby taki istaniał, to powinienem o nim napisać.
Nie ma co przeciągać drugi raz tego samego wątku, nie ma typu okrojonego w Javie więc nie będę o nim pisał.. i kropka.
Dzięki za wyjaśnienie moich wątpliwości :)
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem