Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Chodzi o odpowiednik np. Pascalowskiego

type rok = 1990..1999;

czyli zdefiniowanie typu ktorego zmienne moga przyjmowac wartosci tylko z przedzialu od 1990 do 1999.
  • świstak

Zasadniczo to nie ma, ale możesz to sobie sam zasymulować za pomocą wrappera.
  • Anonim

niby takiego

class wrapper
    {
    private int number;

private int getNumber() {return number;}

private void setNumber(int number)
    {
    if ((number>1990)&&(number<=1999) )
    {
    this.number=number
    }
    else
    {
    throw Exception(...);
    }
    }

}

Mi się wydaje że on jest bezużyteczny - błąd koncepcyjny - albo stosujemy typ wyliczeniowy (Enum) albo normalne typy proste i kontrole zakresów umieszczamy w innych miejscach.
  • Anonim

Enum potrzebowałem swoją drogą...
    Chodzi o to, że opracowuję metodykę nauczania podstaw programowania (algorytmika, struktury danych...) i opisuję wszystkie podstawowe pojęcia opierając się na Javie. Typy okrojone występują chyba we wszystkich materiałach z tej dziedziny, więc uznałem, że jeżeli taki typ jest też w Javie, to warto go zawrzeć w materiałach.
  • Anonim

enum do Javy 5.0 został dodany na siłę trochę - to jest klasa z polami statycznymi, a typów okrojonych nie ma.
    w sumie odkąd raz czy dwa razy uzywałem w Pascalu typu okrojonego to do tej pory mi się nie zdarzyło - w praktyce zazwyczaj typ okraja się tak bardzo, że opłaca się stosować właśnie typ wyliczeniowy :).

czy Java aby na pewno nadaje się do nauki podstaw programowania? imho nie...
    http://www.joelonsoftware.com/artic...
  • Maciek Makowski

>czy Java aby na pewno nadaje się do nauki podstaw
    >programowania? imho nie...

Byla tu juz kiedys dyskusja na pokrewny temat, sprowokowana zreszta przez post zalozyciela tego watku: http://w8.grono.net/forum/topic/514...

• Anonim

To zależy co rozumieć przez "podstawy"... Do nauki programowania obiektowego i inżynierii opier...ania, jest w zasadzie the best. :)
  • YouCan'tGoWrongWithStretchyPants

Moim prywatnym zdaniem typ okrojony nie ma sensu w programowaniu obiektowym.

Jesli chcesz zamodelowac jakas koncepcje, typu rok w XX wieku (1900-1999), stworz obiekt, ktory ta koncepcje reprezentuje, jak napisal swistak. W kazdym razie musi istniec jakis "biznesowy" powod, dla ktorego interesuje cie taki wlasnie przedzial i cos on reprezentuje.

Jurij Kowal: stosowanie sprawdzania zakresow poza obiektem to totalny brak enkapsulacji.. bardzo trudno jest pracowac z takim kodem.

A swoja droga to kolega sie jednak nie zainteresowal programowaniem obiektowym :((
  • Adept

>polaco loco napisał
    >Moim prywatnym zdaniem typ okrojony nie ma sensu w
    >programowaniu obiektowym.
    >
    >Jesli chcesz zamodelowac jakas koncepcje, typu rok w XX
    >wieku (1900-1999),

trochę się koledze pomyliło... wiek XX to lata 1901-2000

• świstak

>trochę się koledze pomyliło... wiek XX to
    >lata 1901-2000

Strasznie to kurde ważne w kontekście tematu; ) .
  • Adept

>świstak: o( sfistack) napisał
    >>trochę się koledze pomyliło... wiek XX to
    >>lata 1901-2000
    >
    >Strasznie to kurde ważne w kontekście tematu; ) .

a mógłbyś mi wskazać gdzie coś takiego napisałem?? osobiście uważam ze błędy trzeba poprawiać żeby jego autor jak i pozostali nie powtarzali go.

zwłąszcza że temat jest o edukacji :)

• Anonim

Maciek Makowski:
    "Byla tu juz kiedys dyskusja na pokrewny temat, sprowokowana zreszta przez post zalozyciela tego watku"

ano była, tyle że wtedy zbierałem się do pisania tej pracy, a teraz ją pisze:) i tak samo jak w tym przypadku bardzo szybko temat rozmów się zmienił; )

khaktooff:
    "To zależy co rozumieć przez "podstawy"...

Podstawy programowania to nic innego jak... podstawy programowania:) a programowanie obiektowe jest już w mojej ocenie kolejnym krokiem.

polaco loco:
    "Moim prywatnym zdaniem typ okrojony nie ma sensu w programowaniu obiektowym. "

Może i nie ma, ale gdyby taki istaniał, to powinienem o nim napisać.

Nie ma co przeciągać drugi raz tego samego wątku, nie ma typu okrojonego w Javie więc nie będę o nim pisał.. i kropka.
    Dzięki za wyjaśnienie moich wątpliwości :)