-
Dzemus
Cześć,
mam następujący problem...
System nad którym pracuję składa się z dwóch części (obie napisane w Javie):
- server logiki biznesowej - działający jako normalna aplikacja ("standalone"),
- aplikacja webowa (wykonana na frameworku Turbine, postawiona na Resin Application Server) - działa jako warstwa prezentacji.
Te dwie części połączone są poprzez mechanizm socketów po TCP/IP - używamy głownie ObjectOutputStream'ów.
Normalnie wszystko chodzi dobrze (system działa już na kilku różnych serwerach w kilku lokalizacjach), ale niedawno postawiliśmy go na nowej maszynie i zaczął nam rzucać dziwne wyjątki. Poniżej przedstawiam informacje o serwerze i wyjątkach .
Wydaje nam się, że może chodzić o konfigurację jądra, może o stos TCP/IP, ale o co konkretnie to nie mamy pomysłu.
Z góry dzięki za pomoc.
Server:
Maszyna: Sun T2000
System: Solaris 10
JVM: 1.4 or 1.5 (both were tested) -
Dzemus
EXCEPTION:
ERROR 2006-11-28 11:28:59,377 [pl.com.ttsoft.vixen.currentda y.server.ClientServiceThread] - IOException while sending data to the client. Closing output stream.
java.net.SocketException: Broken pipe
at java.net.SocketOutputStream.so cketWrite0(Native Method)
at java.net.SocketOutputStream.so cketWrite(SocketOutputStream.j ava:92)
at java.net.SocketOutputStream.wr ite(SocketOutputStream.java:13 6)
at java.io.ObjectOutputStream$Blo ckDataOutputStream.drain(Objec tOutputStream.java:1682)
at java.io.ObjectOutputStream$Blo ckDataOutputStream.setBlockDat aMode(ObjectOutputStream.java: 1591)
at java.io.ObjectOutputStream.wri teFatalException(ObjectOutputS tream.java:1401)
at java.io.ObjectOutputStream.wri teUnshared(ObjectOutputStream. java:371)
at pl.com.ttsoft.vixen.currentday .server.ClientServiceThread.se ndMessageToClient(ClientServic eThread.java:679)
at pl.com.ttsoft.vixen.currentday .server.ClientServiceThread.se ndModificationData(ClientServi ceThread.java:432)
at pl.com.ttsoft.vixen.currentday .server.ClientServiceThread.se rveDataModification(ClientServ iceThread.java:308)
at pl.com.ttsoft.vixen.currentday .server.ClientServiceThread.ru n(ClientServiceThread.java:185 )
ERROR 2006-11-28 11:28:59,400 [pl.com.ttsoft.vixen.currentda y.server.ClientServiceThread] - IOException while closing client connection.
java.net.SocketException: Broken pipe
at java.net.SocketOutputStream.so cketWrite0(Native Method)
at java.net.SocketOutputStream.so cketWrite(SocketOutputStream.j ava:92)
at java.net.SocketOutputStream.wr ite(SocketOutputStream.java:13 6)
at java.io.ObjectOutputStream$Blo ckDataOutputStream.drain(Objec tOutputStream.java:1682)
at java.io.ObjectOutputStream$Blo ckDataOutputStream.flush(Objec tOutputStream.java:1627)
at java.io.ObjectOutputStream.flu sh(ObjectOutputStream.java:666 )
at java.io.ObjectOutputStream.clo se(ObjectOutputStream.java:687 )
at pl.com.ttsoft.vixen.currentday .server.ClientServiceThread.cl oseClientConnection(ClientServ iceThread.java:706)
at pl.com.ttsoft.vixen.currentday .server.ClientServiceThread.se ndMessageToClient(ClientServic eThread.java:691)
at pl.com.ttsoft.vixen.currentday .server.ClientServiceThread.se ndModificationData(ClientServi ceThread.java:432)
at pl.com.ttsoft.vixen.currentday .server.ClientServiceThread.se rveDataModification(ClientServ iceThread.java:308)
at pl.com.ttsoft.vixen.currentday .server.ClientServiceThread.ru n(ClientServiceThread.java:185 )
-
bartkiller
jak na mój gust, to rura wam pękła w budynku :| trzeba będzie kuć ściany ... :/ -
yarel
Ja się nie znam i nie wiem czy połączenie sobie wisi i czeka, aż coś zostanie napisane i czy przypadkiem nie ma firewalla gdzieś po drodze, który robi różne sprytne rzeczy.
-
-
george
>yarel napisał
>Ja się nie znam i nie wiem czy połączenie
>sobie wisi i czeka, aż coś zostanie napisane i czy
>przypadkiem nie ma firewalla gdzieś po drodze,
>który robi różne sprytne rzeczy.
>
>
bardzo mozliwe, zapodaj logi wyrzucone przez tcpdump'a z komunikacji. wyjatek malo mowi, "Broken pipe" jest taki dziwny troche (hehe) pojawic sie moze jak widac wszedzie, o ile mi sie zdaje to jakies przekierowanie strumienia sie chrzani ?? - nie jestem w tym zadnym ekspertem, poprostu czasem to zauwazylem jak robilem przekierowanie i wysylalem SIG_TERM pare razy, za drugim mowil mi, a g... "Broken Pipe" i zdaje sie ze mam racje
http://www.webmasterworld.com/forum...
http://www.unix.com/archive/index.p...
http://www.unixguide.net/unix/bash/...
czyli cos niszczy polaczenie :) (sprawdz tcpdump i console oraz messages)
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem