-
Anonim
Witam Wszystkich.
To mój pierwszy post na tym forum.
Mam pytanie, czy java w Polsce jest popularna i czy warto iść w tym kierunku?
Mieszkam w Gliwicach na Śląsku.
Pisze w J2SE od roku, znam trochę J2ME i nieco J2EE (ale słabo). Większość moich znajomych ze studiów (Politechnika Śląska) programuje w C# i .NET (nie mają pracy, ale uczą się C# i się przechwalają, jaka to cudowna technologia), z tego, co obserwuję w okolicy, to większość firm trzyma się technologii M$(Jak szukałem pracy, to wszyscy chcieli programistów ASP.NET i C#). Lubię javę i chciałbym się rozwijać w tym kierunku nadal, ale nie jestem pewien, czy ma to przyszłość.
Obecnie zaczynam pracę w małej firmie, produkującej oprogramowanie do zarządzania handlem i obiegiem dokumentów.
Jak wygląda sprawa w innych rejonach Polski? Może w innych firmach?
Zależy mi na jak największej ilości danych, bo moi kumple nie są rzetelnym źródłem tym bardziej, że na przechwałkach się kończy, bo jak na razie są zbyt leniwi, żeby podjąć pracę gdziekolwiek, za "grosze".
Pozdrawiam. -
Anonim
wiesz... w sumie to mam podobne doświadczenie jak ty i...
z tego co widzę na rynku dolnośląskim i w całej polsce pracodawcy wolą javę niż platformę .net.
ponieważ java przeszła na open source (a ostatnio na poletku floss jest gorąco) więc... jest dużo powodów dla których java będzie jeszcze długo popularniejsza od C#.
twoi znajomi częściowo mają rację: c# to bardzo porządna technologia (może nie cudowna) - patrząc z perspektywy programisty język jest nowocześniejszy niż java. (ale tutaj trochę spekuluję bo opieram się tylko na mojej wiedzy o c#, programowałem w nim raczej mało)
ale to java bardziej nadaje się do rozwiązań w prawdziwym świecie (pełnym narzekających klientów i porąbanych rozwiązań biznesowych).
-
yarecki
Jakieś 2 tygdnie temu jeden z moich wykładowców przekownywał, że C# będzie dominować i zamiast uczyć się Javy lepiej zająć się nim.
Z tego co widziałem C# ma 56% udziału w rozwiązaniach biznesowych, jak znajdę w historii linka do tego raportu, to wklęję. -
bodzio2k
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. To też mój pierwszy post na tym forum bo Javy nie cierpię - zresztą tak samo jak .NET.; -) Java jest wszędzie! I na pewno dużo jej więcej niż technologii z Redmond. -
-
Anonim
A ja od siebie rzuce linkiem: http://www.tiobe.com/index.htm?tiob... -
..::kwasnax::..
Wydaje mi się, że java jest tańsza poprstu. poza tym jest bardzo dużo szkoleń też tańszych i chyba ciekawszych. własnie jestem po szkoleniu z MS i jak kiedyś nie przepadałam za ty to teraz wiem juz dlaczego. szkolenie drogie, przeglądowe i bez szału -
Ja nie istnieje (FURBY)
pewnie mnie zjedziecie ale java jest wolna i niema do niej dobrego IDE; ]
A C# ma VISUALA a VISUAL == KONIEC ROZMOWY :) -
Adept
>Ja nie istnieje( FURBY) napisał
>pewnie mnie zjedziecie ale java jest wolna i niema do niej
>dobrego IDE; ]
>
>A C# ma VISUALA a VISUAL == KONIEC ROZMOWY :)
hmm.. a z ilu komercyjnych ide korzystałeś?? tak się zastanawiam... że mówisz że nie ma ide?
wolna jest? a to bardzo ciekawe..
http://jdn.pl/node/313
no cóż .. ale już wiele razy udowadniałeś, że bardzo dobrze "znasz" javę
a co do reszty chłopaków:
to nikt nie wie co będzie w przyszłości. ale jak na razie java jest o wiele popularniejsza od .net. pracę w obu językach można znaleźć bez większych trudności (przynajmniej tam gdzie mieszkam - w wawie), ale jednak ofert pracy w javie jest znacznie więcej niż dla programistów C#. Dla poparcia moich słów link:
http://wlodarek.com/komercha/rankin...
tak jak ktoś napisał, java jest o wiele tańsza niż .net. żeby stworzyć i uruchomić jakąś aplikacje koszty są praktycznie zerowe. IDE darmowe, serwer darmowy i tak dalej.
Nie zważajcie na osoby które mówią, że .net jest o wiele lepszy - bo nie jest. nie wierzcie pożal się boże wykładowcą, którzy mówią, że java szybko zniknie z rynku i dlatego nie warto się jej uczyć. bo nikt nie wie co będzie za 10 lat.
pozdrawiam -
Anonim
Witam i dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
Co do prędkości "JAVA vs. .NET", to nie będę się wypowiadał, bo to nie jest dla mnie argumentem w tej dyskusji.
Chodziło mi o "wybadanie" rynku.
Myślę, że będę na razie doszlifowywał znajomość J, a w razie potrzeby, jestem w stanie nauczyć się .NET bardzo szybko.
Po za tym na razie znalazłem pracę w firmie, która szukała programistów J do dwóch projektów i myślę, że na tych dwóch się nie skończy...
Pozdrawiam wszystkich. -
Ja nie istnieje (FURBY)
>Adept napisał
>>tne
1) Wykaz mi moją niewiedze i nie zajmosc javy skoro tak ostro wypowiadasz sie na moj temat. Bo widze ze masz argumenty całkowicie z dupy.
2) Z iloma IDE mialem do czynienia... zdziwisz sie ale z wieloma , komercyjnymi tez... jesli porównujesz Darmowe.. To wez sobie porownaj Eclipse z Visual Studio Express albo SharpDevelop'em i potem wyciagnij wnioski.
3) Szybkosc Javy ... napisz aplikacje 3D w dotNET i Javie i wtedy testuj program a nie na aplikacji typu Helloworld. Masz MDX wydajnosc na poziomie ~95% UnManaged Code , Wiec mit wydajnosci chyba wydaje sie prawdziwy.
4) Cena... no wlasnie instalujesz FrameWorka 2.0/ 1.1/ 3.0 kompilator sharpa i kilku innych jezykow masz za totalne free.
Plusem .NET jest ejszcze to ze mozesz pisac w wielu jezykach a nie tylko w Jednej Javie (no mozna doliczyc jeszcze Jythona) i koniec.
Tutaj jak ci zalerzy to mozesz sobie pisac czesc programy w np. Haskell'u To bardzo duzy plus wzgledem Javy.
5) Apropos " http://wlodarek.com/komercha/r anking/"
to pisze tam .. "Źródło danych : praca.onet.pl oraz pl.praca.oferowana" Czyli mega wiarygodne zrodla.. u nas na uczelni na jedno ogłoszenie Java przypada conajmniej 4 z .NET
6) Na koniec w kwesti wydajnosci to jest srodowisko graficzne w javie , odsylam do googla. Zainstalujcie sobie i pobawcie sie ciekawe czy szybkosc was zadowoli.
Nie mowie ze Java jest zła tylko smiem twierdzic iż jak kazdy produkt Sun'a jest super aczkolwiek konkurencja zrobiła produkt lepszy a oni za pozno sie otwieraja ze zrodlami... sa conajmniej 2 lata za .NET , multi jezycznosc + szybki kod + framework oferujacy wiecej niz liby javy...
PS. Wiem ze Zatwardziali Javowvy to twardogłowi ktorzy za nic swiecie nie powiedza na nią zlego slowa... No to niech odpala chocby NetBeans na kompie < 512 mb Ram. :) -
świstak
Żaden ze mnie spec w dziedzinie .NET tudzież JAVA. Natomiast imho .NET >> JAVA jeśli chodzi o same twory. Porównując oferty pracy wygląda to inaczej, JAVA >> .NET. Chociaż zauważyłem tendencje wzrostu używania zabawki MS. -
george
1. C# i .NET to poprostu zerzniecie javy
2. to ze wydaje sie lepszy to wynik tego ze:
- MS pakowal w to kupe kasy - powiedzmy sobie prawde, jezeli by nie uwazal ze java jest super to by nei staral sie zrobic konkurencji :)
- zrobili IDE ktore rozpromowali
- szybkosc - oczywiscie .Net moze wydawac sie szybszy - ale zeby java
pokazala co umie trzeba neizle sie nad JVM napocic.
- wydawac sie moze ze duzo jest ofert pracy w C#, .NET a to dlatego ze zrobili dobre IDE gdzie jakis byle palant moze poprzeciagac komponenty i sie tym zachwycic jaka to zajebista technologia. Tak po ostatnich odswiadczeniach jest duzo takich ludzi, niby nieglupich a tak maja zryte poglady ( tak wolny kraj) - ale co tu duzo mowic jak ktos po EiTi, UW mowi ze technologia jest do bani bo trzeba czasem sie pomeczyc nad jaims dziwnym bledem, samemu cos napisac zaprojektowac a nie czekac az IDE wygeneruje a my tylko napsizemy sobie cialo metody....
3. Furby a uzywales Java Studio Creator 2? 1 byla niezlym krokiem naprzod, watpie zeby bardzo ustepowalo visualowi, dwojki nei widzialem na wlasnei oczy ale podobno :]
4. Nie slyszalem o aplikacji - logice biznesowej postawionej na C#, moze sie to gdizes robi, ale sluch o tym do mnei nei dotarl.
5. Java bedize popularna gdyz:
- SUN pakuja w nia duzo, wraz z IBM itp - SUN == Solaris ( hehe )
- Redhat kupil JBoss'a - czyli mamy jedne z lepszych systemow UNIX/linux; ]
Wiecej? -
george
A sproboj odpalic visuala, haha, zobaczymy co pojdzie szybciej.... Zacznijmy od tego ze same okna zezra ile sie da. -
Ja nie istnieje (FURBY)
No wlasnie mi na <512 MB ram Visual Express C# chodzi genialnie tylo sie włącza z lekkim lagiem :] Natomiast z NetBeansach nie mozna bylo kliknac nawet menu; ].
Czy pisalem ze Java to zło... jasne ze C# jest zerzniety z Javy bo korzysta sie z dobrych wzorców ale tez wprowadza mase usprawnien to jest jego mega plus. No i CLR jak juz napisalem wyzej multum jezyków, bogate liby. No i IDE.... wiekszosc firm nie jara sie tym ze ktos potrafi kliknac mega zajebsity kod tylko tym zeby aplikacja była gotowa i sprawna wiec nie wiem czemu sie niektorzy dziwia ze ktos promuje #'pa tylko dlatego ze ma zajebsite IDE :] No Ma je i juz... trzeba korzystac. Ja i tak nie jestem fanem przeciagania kontrolek na foremke ale nie neguje tego typu rozwiazan jako zle/szatanskie kazdy ma swoj wlasny styl.
Po to sie tworzy IDE aby tworzenie oprogramowania było łatwe szybkie i przyjemne.. w Visualu i SharpDevelopie tak dokladnie jest. Łatwo , Szybko i Przyjemnie.
Co do Ofert pracy to Java ma tą przewage ze była pierwsza... ale jestem skłonny zaryzykowac ze duza czesc firm przejdzie lub przeszla juz na rozwiazania M$ bo one mają porżadny Support pozatym Dokumentacja do .NET jest boska do Javy Kiepska. -
Ja nie istnieje (FURBY)
napewno walka IBM/SUN vs M$ bedzie sprzyjac obnizaniu cen i promocjom wiec tym lepiej dla nas.
Pozatym SUN moglby popracowac nad JRE zeby bylo szybsze :P -
Anonim
Panowie.. spokojnie; ) To, że powstała platforma .NET to tylko dobrze.. jest konkurencja -> musi być coraz lepiej, więcej i taniej.
Dorzuce jeszcze od siebie artykulik: http://www.theserverside.net/news/t...
I zgadzam się w zasadzie z jednym zdaniem z niego, mianowicie:
"Burton Group’s Robison said the future will be less about Java vs. .NET and more about Java and .NET vs. dynamic object-oriented languages like Ruby."
Z tego powodu staram się opanować Javę, C# i Ruby, przynajmniej po trochu każdej technologii, a potem się skierować w kierunku którejś.
Aha i co do Waszej dyskusji, to jeszcze należałoby rozgraniczyć rozwiązania desktopowe, internetowe, rich client, bo myślę że 'siły' rozkładają się różnie w zależności od tego na który sektor patrzymy. -
george
Problemem jest nei to ze maja supe rIDE, tylko to ze jest masa ludzi odrzucajaca jave tylko dlatego ze trzeba czasem przy niej sie troche wysilic wiecej niz przy c#, smutna prawda lenistwo kosi konkurencje.... -
the blue @ Pirate bay
Jest jeszcze pewna inna sprawa, banki czy firmy ubezpieczeniowe na zachodzie wolą .NET, za dotnetem, który jest komercyjny stoi support M$, który moze beknąć gdyby ej produkt przyniósł straty, licencjonowanie Sun'a nie ma takiej możliwości. Bank zanim powieży miliardy $ jakiemuś systemowi zawsze się zastanowi. Panowie, czemu w bankach jako desktopy stoją z reguły najdroższe DELLE, HP czy IBM, zamiast tańszych, które można kupić. Kwestia niezawodności, oferowanego supportu i należy pamiętać, że wielka instytucja dostaje inny support niż Kowalski do XP Home na swoim domowym PC. Rozwiązanie enterprise ale nie tylko technologicznie ale i biznesowo, muszą mieć w razie możliwości wyjść z kimś na ścieżkę sądową. Suna nie można oskarżyć gdyby znalazł się kosztowny w przypadku zaistnienia błąd. Nie mozna bo java jest free. -
the blue @ Pirate bay
P.S. odnośnie tego rankingu, który za źródło ma onet, fajnie z tym php, jest go najwięcej, tam gdzie nie liczy się jakość tylko ilość i cena. PHP nie było i nigdy nie będzie enterprise, niby zend oferuje zend compiller i za tym jakiś support ale ta technologia, rozpowszechniona wśród gimnazjalnolicealnych webowców, nie zdobędzie nigdy popularności w "poważnym" biznesie. -
Ja nie istnieje (FURBY)
widze ze ludzie powtarzaja za mną... wiec albo nikt mnie nie czyta albo wszycy widzą prawde w moich slowach... choc mnie sie wydaje ze jednak to pierwsze.
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem