-
Łukasz Osiennik
Witam, mam wielką prośbę do Was czyli pasjonatów Javy. Bardzo chciałbym pisać pracę magisterską z wykorzystaniem tej technologii tylko nie mogę wymyślić żadnego fajnego i nadającego się na pracę tematu. Pisze w javie od 2,5 roku jednak jeśli chodzi o technologię J2EE to używałem tylko JSP i Java Servlet. Przy okazji pisania pracy chciałbym jak najwięcej się nauczyć J2EE. Jeśli macie jakieś propozycje lub wskazówki to bardzo bym prosił o pomoc. Pozdrawiam. -
Ja nie istnieje (FURBY)
-
Maciek Makowski
J2EE jest cokolwiek nie na czasie, od roku prawie dostępna jest JEE 5. Dlaczego chcesz się zajmować akurat Enterprise Edition? -
świstak
-
-
Łukasz Osiennik
Sorki oczywiście, że chodziło mi o JEE 5, moja pomyłka. A chce się zajmować EE gdyż technologia ta ma ogromne możliwości i teraz każda firma zajmująca się poważnie programowaniem w tym języku, tej technologii właśnie używa, przynajmniej wymaga jej znajomości. Dlatego chciałbym zapoznać się z nią jak najbliżej, żeby mieć chociażby jakiś wstęp. Oczywiście nie opanuje całej technologii pisząc pracę ale na pewno jakieś wiadomości bym nabył i byłby to dla mnie wielki plus. Poza tym lubię pisać w javie, dlatego prace chciałbym pisać w tym języku. Jeśli macie jakiś ciekawy pomysł na prace w java SE to też bardzo bym prosił o zamieszczenie go, każdy pomysł jest dobry pozostaje tylko kwestia zainteresowania. -
Łukasz Osiennik
Pomysł gry 3D jest bardzo fajny, tyle że nie interesuje mnie grafika 3D. Ale pomysł sztucznej inteligencji w grze wydaje się być bardzo ciekawy, na pewno wezmę to pod uwagę i pomyśle co z tym można zrobić, dzięki. -
Maciek Makowski
> A chce się zajmować EE gdyż technologia ta ma ogromne możliwości
> i teraz każda firma zajmująca się poważnie programowaniem w tym
> języku, tej technologii właśnie używa, przynajmniej wymaga jej znajomości.
To mocno dyskusyjna teza. W ostatnich latach obserwuje sie raczej odwrot od EE w strone lzejszych rozwiazan, JEE 5 jest proba ratowania sytuacji, ale watpie, zeby powstrzymala ten trend. Wyglada na to, ze wiekszosc ofert pracy z EE dotyczy utrzymywania przy zyciu systemow zrobionych w J2EE, co, z tego co mi sie obilo o uszy, jest niezbyt pasjonujacym zajeciem.
-
Michał
>Maciek Makowski napisał
W ostatnich latach obserwuje sie
>raczej odwrot od EE w strone lzejszych rozwiazan, JEE 5 jest
>proba ratowania sytuacji, ale watpie, zeby powstrzymala ten
>trend.
Więc w którą stronę rynek podąża?
-
Łukasz Osiennik
Szczerze mówiąc to nie słyszałem o tym aby w ostatnich latach był jakiś odwrót od EE, a wręcz przeciwnie. Powstaje obecnie bardzo wiele projektów opartych o tą technologię i nie słyszałem aby firmy wykorzystywały programistów Java tylko do utrzymywania przy życiu "starych systemów". Oczywiście nie zaprzeczam że takie firmy też są, ale to inna sprawa, gdyż różne firmy nie tylko używające javy zatrudniają programistów do utrzymania systemu. Zgadzam się też że to pasjonujące nie jest, bo każdy programista lubi tworzyć, jest swego rodzaju artystą, więc zależy mu na tym aby tworzyć coś nowego. Być może moje informacje są błędne, dlatego proszę powiedz co znaczy "lżejsze rozwiązania" i wypowiedz swoje zdanie na temat EE, być może wiesz więcej ode mnie na ten temat, a dla mnie ta wiedza na pewno się przyda i chętnie poczytam co na ten temat wiesz. Z tego co słyszałem i widziałem jest bardzo wiele ofert pracy w technologii EE i wcale nie dotyczą one utrzymania przy życiu systemów zrobionych w J2EE. Chociażby powstaje bardzo wiele aplikacji biznesowych do czego EE się doskonale nadaje. W większości ofert pracy wymagana jest znajomość JSP, Servlet i EJB. A to przecież tylko mały procent tego czym jest EE. W większości ofert mile widziana jest też znajomość serwerów aplikacji EE chociażby takich jak JBoss czy Websphere. -
Maciek Makowski
Myślę, że trendy technologiczne dość dobrze są obrazowane przez liczbę ofert pracy związanych z daną technologią. Posłużę się danymi z ITJobsWatch, które obejmuje rynek Brytyjski.
Na początek, Java jako całość:
http://www.itjobswatch.co.uk/jobs/u...
-- widać, że obejmuje olbrzymią część rynku (40% patrząc na języki/platformy programowania, prawie 15% ofert pracy wymienia Javę; w ramach ciekawostki proponuję porównać z .NET), ale od dłuższego czasu panuje stagnacja. JEE:
http://www.itjobswatch.co.uk/jobs/u...
w ofertach pojawia się w ilościach śladowych, w ogóle można to póki co pominąć. J2EE wymienione jest w niecałych 7% ofert, czyli mniej niż połowie wszystkich Javowych: http://www.itjobswatch.co.uk/jobs/u...
-- trend jest raczej stały z tendencją zniżkową.
Popatrzmy teraz np. na czołowego przedstawiciela lekkich frameworków, czyli Spring: http://www.itjobswatch.co.uk/jobs/u...
Jest to wciąż poniżej 1%, ale tendencja na wykresie mówi sama za siebie. Znamienne jest, że Spring powstał jako lekka alternatywa dla EJB i bardzo szybko zdobył ogromną popularność właśnie ze względu na uciążliwość modelu programowania narzucanego przez EJB. Biorąc pod uwagę, że EJB 3 w gruncie rzeczy wprowadza rozwiązania, które Spring oferował już dawno, nie sądzę, żeby przyciągnął z powrotem tych rozczarowanych wcześniejszymi wersjami EJB. Poza tym, choć od wydania JEE 5 upłynęło już sporo czasu, nie wydaje się, żeby wzbudziło ono entuzjazm. Odnoszę wrażenie, że J2EE trzyma się na rynku poprzez inercję -- stworzono w tej technologii masę systemów obliczonych na długie lata działania i ktoś musi je utrzymywać -- zaś liczby na powyższych stronach pokazują, że JEE 5 w ogóle nie zostało przez pracodawców zauważone (a przynajmniej nie wiedzą, że nie nazywa się już J2EE).
Poza powyższym, wzrost zainteresowania językami dynamicznymi (Python, Ruby) i opartymi na nich frameworkami webowymi (Rails, Django) nie pozostał bez echa w świecie Javy -- stąd Groovy (i Grails) czy JRuby, które są wprowadzane w Javie 6. Wygląda więc na to, że nawet Sun kładzie ostatnimi czasy duży nacisk na ten kierunek rozwoju, zdecydowanie różny od JEE. Może się okazać, że nawet takie bastiony EE jak JSP czy serwlety, wkrótce padną.
To wszystko oczywiście jest wyłącznie moja interpretacja, być może mój punkt widzienia związany jest z tym, że głównie czytuję serwisy promujące metodologię agile (np. http://www.infoq.com), czyli siłą rzeczy rozwiązania lekkie, nadające się do szybkiego wdrożenia -- jeśli ktoś zna jakieś kontrprzykłady dla powyższych tez, chętnie się zapoznam. -
świstak
-
Marcin
To wydaje się być dość ciekawe, ale nie porusza poziomu zainteresowania i ranku pracy, a porównuje EJB3 i Spring-a - http://www.jdn.pl/node/1055. -
Koziołek [brat Javowiec]
Jeżeli chcesz pisać w JEE5 to na początek poczytaj troszkę i małymi krokami do przodu. Z własnego doświadczenia. Springa, a wcześniej Strutsów nauczyłem się pisząc własnego micro CMSa. Nie był on nawet w połowie tak "wypaśny" co CMSy pisane komercyjnie lub darmowe, ale działał i przetestowałem na nim wszystkie podstawowe techniki programowania.
Warto tez poszukać pracy jako programista JEE5. Wbrew pozorom do wielu firm przyjmowane są osoby które muszą umieć pisać w Javie bo EE i tak wiadomo że douczą się w praktyce. Programiści z dobrą ( +3 lata doświadczenia )znajomością EE zazwyczaj nie są przyjmowani poniżej Senior Programmer/ PM/ LP. -
Koziołek [brat Javowiec]
taki pees. php jest i będzie w sieci dużo ponieważ ma znacznie mniejsze wymagania niż Java :) np. update to po prostu wgranie nowych plików. W przypadku Javy muszę jeszcze zrestartować tomcata by załapał nowe klasy. -
Maciek Makowski
> W przypadku Javy muszę jeszcze zrestartować tomcata by załapał
> nowe klasy.
Nie trzeba restartować Tomcata. -
Koziołek [brat Javowiec]
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem