Java [1242]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Sulek

Witam,

Mam do rozwiązania 3 zadanka z javy, ale sam nie wiem jak się do nich zabrać.
    Czy ktoś mógł by mi w tym pomóc oczywiście za opłata. Treści zadań podam na prywatnym.

Pozdrawiam
  • Anonim

Napisz je może tu. Coś się wymyśli.
  • Anonim

Napisz do mnie na prv temat zadań to coś pomyślimy:)
  • Anonim

A proponowałem darmowe rozwiązanie :|
  • megakiwi

dobra, to ja tez wale z pytaniem...

jak (u diaska!) policzyć liczbe kolumn w macierzy?

Macierz ma szumne imie A.

A.length liczy mi ilosc lin, a mnie kolumny potrzebne...

ja tempa blądynka jestem i w necie znaleźć nie moge...

help...
  • the_javu

A[0].length ?
  • megakiwi

dokladnie tak..
    ja bralam nawiasy okrągle....<no przysieglabym ze byly kwadratowe>!
    dzieki :)
  • atona

Mam takie pytanko i prośbę, czy nie chciały się ktoś pozamieniać ze mną notatkami z Javy, ja mam do zaoferowania slajdy z wykładów po angielsku z książki: W.Savitch, F.M.Carrano "Java An Introduktion to Problem Solving & Programming", a szukam notatek, przykładów zadań ale po polsku...jak ktoś chętny to proszę pisać na maila: atona@tlen.pl

udanego dnia wszystkim :-)
  • atona

Witam, czy ktoś mógłby przejrzeć i napisać czego w klasie brakuje...dopiero zaczynam zabawe z Javą dlatego jest to bardzo proste, a mimo wszystko nie funkcjonuje...

import java.util.Scanner;

public class TestPet2 {

public static void main (String[] args)
    {
    String name;
    int age;
    double weight;

System.out.println("Enter your name:");
    Scanner keyboard = new Scanner (System.in);
    name = keyboard.next();
    System.out.println("Enter your age:");
    age = keyboard.nextInt();
    System.out.println("Enter your weight:");
    weight = keyboard.nextDouble();
    }
    }

A mam jeszcze jedno pytanko co do konstruktorów, wiem, że konstruktory mają mieć tą samą nazwę co dana klasa, czyli np:
    Species earthSpecies = new Species()

Jak to jest w takim razie, jeżeli potrzebowalibyśmy w klasie więcej konstruktorów? za każdym razem odwoływać się poprzez this.? czy jest jeszcze jakaś inna możliwość?

pozdrawiam
  • Anonim

kod który podałeś funkcjonuje
    napisz czemu uważasz, ze nie funkcjonuje, tzn kompilator wyrzuca błędy jakieś ?
    chyba, że.... nie chce jakby sie narzucać ale może chciałeś jeszcze te dane wyświetlić sobie po wprowadzeniu i o to chodzi ?

Jeżeli potrzeba więcej konstruktorów to właśnie definiujesz więcej konstruktorów, i przyjmują różne parametry.
    np:

TestPet2(String string) {}
    TestPet2(int n){}
    TestPet2(JakasKlasa klasa){}
  • atona

Sprawdziłam w Eclipsie i masz racje tam funkcjonuje...
    Ostatnio próbowałam w edytorze tekstów i tam nadal nie działa, w konsoli, pokazuje mi się taki błąd:

"Exception in thread "main" java.lang.NoSuchMethodError: main"

I hmm...studiując jave cały czas nasuwają mi się nowe pytania, teraz np. nie mogę zrozumieć w podanym kodzie, dlaczego :

class Test {
    public int i;
    public static void main(String[] args) {
    Test t1, t2;
    t1 = new Test();/ / inicjalizacja
    t2 = t1;
    t1.i = 1;
    t2.i = 2;
    System.out.println(t1.i);/ / wypisze 2
    }
    }

Pytanie:
    1. Co oznacza deklaracja Test przy t1, t2? (Z tego co wiem to normalnie pisze się zmienne String, Int, Boolean, Char itd.)
    2. Dlaczego wypisze t1.i 2 a nie 1, czy java nie wypisuje ostatniej podanej informacji? ostatnia jest wkońcu t1.i=2 (gdyby tej informacji w podanym kodzie nie było, to wiadomo, że t1.i nawiązałoby do t1=t2)
  • Oskar

istnieje tylko jeden obiekt klasy Test, zarówno t2 jak i t1 jest do niego referencją , tzn że wskazują na ten dokładnie jeden obiekt w pamięci i pole klasy int i;
    t2.i = 2; to to samo co t1.i = 2;
  • atona

Dzięki :-) ale dalej nie wszystko jest dla mnie jasne tzn. dla mnie obiektem tej klasy jest t1 dlatego że "t1 =new Test" , a więc z tego założenia:
    nazwaKlasy tworzonyObiekt = new nazwaKonstruktora(parametryKon struktora)

Czy się mylę?
    (chociaż pewnie się mylę, bo napisałeś że t1 będzie referencją do obiektu) jeżeli się mylę co w takim razie będzie tu obiektem?
  • Oskar

mhmm jakby to opisać.. są typy prymitywne, np int double.. itd. to chyba opisywać nie trzeba, tam równa się to równa się.. natomiast Test jest klasą, której obiekty są tworzone poprzez konstruktor. t1 wskazuje na miejsce, gdzie się znajduje w wirtualnej maszynie to co utworzyliśmy słowem kluczowym 'new' (new Test()).. natomiast t2 wskazuje na to samo miejsce, ten sam adres w pamięci wirtualnej maszyny javy, co t1

bruce eckel lepiej bo to chyba wyjasnił -> Thinking in Java
  • atona

Dzięki! w końcu zrozumiałam!!! :-) teraz studiuję dziedziczenie, klasy abstrakcyjne i interfejsy więc pewnie za jakiś czas znowu będę miała jakieś pytanie, ale na szczęście dużo informacji można na necie znaleźć, więc mam nadzieję, że nie będę musiała was zamęczać pytaniami ; -)
    jeszcze raz dzięki!
  • atona

Witam, to znowu ja z zapytaniem.
    Tym razem przerabiam "Recurscion" i w teorii niby wiem o co w tym chodzi, ale nie wiem jak w praktyce ją wykonać, może ktoś ma jakiś kod z javy gdzie jest zawarta rekurencja, żebym mogła zobaczyć jak mniej więcej napisać program z rekurencją?
  • v0id

• atona

Dzięki za link i ciekawa stronka swoją drogą, nie tylko java :-)
  • Kasia

RATUNKU!!! Mam problem z zadaniami z javy... nie bardzo wiem jak się za nie zabrac. Moglby mi ktos pomoc:)?
    To te zadania:

Zadanie 1 ( interface, rozszerzenia klas)

Program, ktory realizuje ponizsze:

utworzyć interfejs Rownanie zawierający pole
    autor oraz metodę oblicz().
    ● Utworzyć klasę Liniowe implementującą
    interfejs, którą wylicza rozwiązanie b*x+c=0
    (konstruktor powinien mieć argumenty b i c).
    ● Wykorzystując dziedziczenie stworzyć klasę
    Kwadratowe, które wyznacza rozwiązania
    a*x2+b*x+c=0.
    ● Obie klasy powinny mieć metodę toString()
    wypisującą rozwiązania oraz autora.

Zadanie 2 ( Wyjątki)

Program, ktory realizuje ponizsze:

-sortowanie babelkowe tablicy liczb typu int (rozmiar tablicy jest przekazywany jako argument programu).
    - przy przechodzeniu tablicy nie sprawdamy zakresów indeksów, tzn. idziemy az dojdziemy poza tablice (obsluga wyjatku ArrayIndexOutOfBoundsException ) ,
    - po kazdej iteracji wywolujemy nasza statyczna metode , ktora sprawdza czy tablica jest juz posortowana (np sorted), w ktorej ponownie nie dbamy o indeks (tzn sprawdzamy az wyjdziemy poza zakres). Metoda ta wyrzuca wyjatek.
    - glowna petla dziala dopoki metoda sorted nie wyrzuci wyjatku. Wtedy wyjatek przechwytujemy, wyswietlamy tablice i konczymy program.

Zadanie 3 ( Zapis do pliku)

Napisac program skladajacy sie z dwoch klas:
    1. Znajomi, ktora moze byc serializowana. Jej polem jest wektor stringow (nazwiska znajomych)
    a metodami sa: dodaj znajomego, wypisz znajomych.
    2. Klasa glowna, w ktorej otwieramy istniejaca baze znajomych z pliku, tworzymy nowych znajomych i operujemy na nich. Na koncu zapisujemy aktualna liste znajomych do pliku.

Zadanie 4 ( Swing i wątki )

Napisac aplikacje graficzna, ktora bedzie posiadala funkcje kalkulatora oraz bedzie wykorzystywala watki. Ma ona zawierac:
    - trzy pola tekstowe (dwa do podawania liczb, trzecie do wyniku - bez mozliwosci edycji),
    - przyciski z dzialaniami,
    - pole wyswietlajace orientacyny czas zycia programu (oblugiwane przez osobny watek).
    Wszystkie komponenty powinny byc rozsadnie rozmieszczone.

Zadanie 5 ( Komunikacja sieciowa

Napisac programy serwer i klient echo. Serwer powinien oblsugiwac jednoczesnie wielu klientow (nalezy wykorzystac watki).

A i te zadania maja byc napisane w NetBeans'ie... Bardzo prosze o pomoc:)

• Eric Wu

Dużo masz czasu?

Zadania nie są bardzo trudne - jeśli masz trochę czasu to polecałbym wziąć jakąś książkę (lub kurs Java online i tutoriale, jest kilka takich na sieci) i popróbować samemu coś zrobić.
    A tutaj pisać z problemami/pytaniami w trakcie prób.

Co z tego, że napiszemy za Ciebie - jak niczego się nie nauczysz ani nie zdasz później tego na egzaminie czy innym sprawdzianie (bo jak przypuszczam projekt to nie jedyne co musisz z przedmiotu zrobić by zaliczyć).
  • 1
  • 2